Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

ahsen okyar
3Nis/140

TÜM SEKTÖRLERDE SENELİK İZİN UYGULAMASI VE HUKUKİ SONUÇLARI – Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN

Merhabalar Yaz şimdiden yavaş yavaş gelmekte güzel ülkemde milyonlarca çalışanların 4857 sayılı iş kanununda belirtilen bir işçi haklarından bahsedeceğim. -Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN

Konu başlıkları neler derseniz: yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri, Yıllık ücretli izne hak kazanma koşulları ve izni kullanma dönemi,  Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller neler, Yıllık ücretli iznin uygulanması nasıl olur, Cumartesi yıllık izne dahil mi, Yıllık izin ücreti, Yıllık izinde Çalışma yasağı  ve Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti nasıl hesaplanır ve son olarak Mevsimlik işçilerde yıllık izin var mı sorularına kanun maddelerini belirterek siz okuyucuların hizmetine sunacağım…

YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKI VE İZİN SÜRELERİ:

İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Dikkat edilecek önemli bir husus ise, Niteliklerinden ötürü bir yıldan AZ süren Mevsimlik veya Kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresine göre:

a) 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara 14 günden,

b) 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,

c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden, Az olamaz.

Ancak 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.(4857 md/53)