AMİR ATEŞ OLMAK… / Abdullah KÖKTÜRK
AMİR ATEŞ OLMAK… / Abdullah KÖKTÜRK
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ, ilimizin değerlerine sahip çıkma ve saygı duyma adına çok güzel programlara imza atmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde de sadece KANDIRA – KOCAELİ de değil, TÜRKİYE ve DÜNYAcada tanınan bir değeri, bir sanatçıyı andık Mustafa KANDIRALI yı…
AMİR ATEŞ “SAYGI PROGRAMI” ile ilgili olarak, 3 Şubat 2023, Cuma akşamını iple çeken dostları, hemşerileri, nihayet Kongre merkezin de bekledikleri anı ve zamanı yakalamanın mutluluğunu da doyasıya yaşadılar.
Bu büyük organizasyon da kolay olmadı. Kocaeli Büyükşehir’imizin ilgili birimleri ve kişileri ile Kent Konseyimizin ve de Kocaeli Yerel Kültür Dernekleri Platformunun yoğun çalışmaları sonucunda gerçekleşti.
KANDIRALILAR DERNEĞİ’NDE AMİR ATEŞ OLABİLMEK – Abdullah KÖKTÜRK
KANDIRALILAR DERNEĞİ’NDE AMİR ATEŞ OLABİLMEK – Abdullah KÖKTÜRK
11 Ocak 1994’de başlayan, 26. şeref yılını üyeleri ve hemşerileriyle paylaşan ve de kutlayan Kandıralılar Derneği’ni biz de kutluyoruz. Mükemmel bir geceydi…
Kimler yoktu ki bu muhteşem gecede!
Kuruluşundan bu güne, görev yapmış tüm başkanlar ve üyeler, 31 Mart yerel seçimler dolayısıyla adaylığı ilan edilmiş hemen hemen tüm partilerin adayları; bu siyasi partilerin il, ilçe başkanları ve üyeleri, esnaflar, muhtarlarımız, yerel sanatçılar ve birçok misafir…
Bu yemekli gecede her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Oturma düzeni kimseyi kırmadan, incitmeden bir ahenk içinde organize edilmiş.
YEMEN, KANDIRA’YA YAKIN MI? – Abdullah KÖKTÜRK
YEMEN, KANDIRA’YA YAKIN MI? – Abdullah KÖKTÜRK
Osmanlı Devletinin üzerine kara bulutların çöktüğü yıllar..
Anadolu’nun saf, temiz delikanlılarının kimisi Balkanlar’da, Galiçya’da, kimisi Kafkasya’da, kimisi Kuzey Afrika’da, kimisi de YEMEN ÇÖLLERİ’NDE idi.
Bu gençlerden biri de, İzmit – Güvercinlik köyünden Ali OSMAN KÖLÜ’dür.
O zamanlarda bu ailenin lakabı KÖLEOĞLU idi. Kayıtlara “Kölü” olarak geçmiş, her nasılsa..
Şimdiki soyadları ise KÖKTÜRK’tür.
Güvercinlikli genç Ali Osman, her genç gibi, o günkü adetler gereği tüm köylü tarafından köyün dışına harmanlara kadar dualarla uğurlanacaktı. Köye duyuru yapıldı. Herkes sabaha kilitlenmişti.
Köy halkı o gece uykusunu uyumuştur uyumasına da, ya Ali Osman, ya Anne-Baba…!
Çünkü; o günlerde askere giden gelmiyor, künyesinin gelmesini (ölüm haberi) bekliyordu. Bazen, künyesi de gelmez durum daha da kötü olurdu, o anne, baba, kardeş, aile böyle durumlarda ise her gün ölüyordu.
Asker uğurlamaya hemen hemen herkes katılırdı. Çünkü bir insanı son kez Dünya gözüyle görmek ne demek? Hayal edebiliyor musunuz? Ama, o günün şartları böyleydi.
Evden dualarla çıkan Ali Osman’a komşularda eşlik eder. Kalabalık, köyün dışındaki ana yola kadar yürür ve oradaki çayırlık geniş meydanında toplanırlardı. Artık köyün yaşlısı, yetişkini ve çocukları da oradadır.
İZMİT’İN FETHİ ve EMEĞİ GEÇENLER – Abdullah KÖKTÜRK
İZMİT’İN FETHİ ve EMEĞİ GEÇENLER - Abdullah KÖKTÜRK
İZMİT; Roma ve Bizans dönemlerinde, en önemli dört şehirden biridir.
Şehrin tepesindeki güçlü kalesiyle de ele geçirilmesi güç bir yerleşim yeriydi.
Osmanlı’lar, Bursa ve İznik gibi İzmit’i de kan dökmeden ele geçirmek istiyorlardı.
Bursanın fethinden hemen sonra, Orhan gazi tüm ileri gelenleri, komutanlarını toplayarak ve onlara hitaben “Beylerim, karındaşlarım, lâlâlarım, şu andan tezi yok hedefimiz İznikmiddir” der. Osmanlı’lar, o zamanlarda İzmit’e İznikmid derlerdi. Daha sonraları İzmid denildi ve nihayet günümüzde de İzmit olarak söylenmeye devam etmektedir.
Orhan Gazi’nin hitap ettiği beylerim, gazilerim dediği komutanların bir kısmı Ertuğrul Gazi’den beri mücadele eden beylerdi, gazilerdi. Orhan Gazi için de, Türkler için de bu durum çok büyük bir şanstı.
Orhan Gazi’nin bu çok sevdiği ve görev verdiği komutanlar – beyler kimlerdi ve hangi görevler verilmişti?
KANDIRALILAR GECESİ – Abdullah KÖKTÜRK
KANDIRALILAR GECESİ - Abdullah KÖKTÜRK
Mükemmel bir organizasyon…
Saatinde başlayan bir program. Davetlilerde tam zamanında gelme olgunluğunu her zamanki gibi gösterdiler. Herkesin yeri hazırlanmış ve kargaşa yok. Gülen yüzler, hal ve hatır sormalar ve de aylarca birbirini görmeyen insanların hasretle, gözlerde ki o sevgi bakışları eşliğinde kucaklamalar…
Kandıralılar Derneğinde görev yapmış tüm başkanlar, sanki görevleri devam ediyormuş gibi yaptıkları ev sahipliği…
Özelliklede 21 yıldan beri Kandıralılar Derneğinin başarılı olması ve varlığını devam ettirmesi için bütün gücüyle uğraşan-didinen Ahsen OKYAR.
Ahsen Bey’in çalışmalarına pozitif enerji katan muhterem eşi ve çocukları.
Genç ve dinamik, bu dönemin başkanı Harun Reşit KOCAGÖZ ve eşleri. Hepsi, bu gecenin oluşumunda katkıları olan insanlar.
Tabiki, Dernek yönetiminin de, bu gecenin organizasyonun sağlanmasında büyük katkılarına ve uğraşlarına şahit olduk.
TARİH SÜRECİNDE KOCAELİ TÜRKMENLERİ – Abdullah KÖKTÜRK
TARİH SÜRECİNDE KOCAELİ TÜRKMENLERİ - Abdullah KÖKTÜRK
Orhan Gazi döneminde, AKÇAKOCA’nın da büyük gayret ve emekleri sonunda bugünkü Kocaeli ilimize yerleşen Türkmenlerimiz, tarih süreci içinde ve bu topraklarda yaşamanın yollarını aradılar. Tabii ki yeni toprakları yurt yapmak kolay olmadı.
Üç – beş, haneyle kurulan bu Türkmen (manav) köylerindeki evler, birbirine çok yakın yapılır, evler Çandı dediğimiz birbirine geçmeli ağaçlardan yapılırdı. Büyük ve geniş yapılan bu evlerin ortasında büyükçe bir oda olurdu. Tüm aile fertleri bu odada otururdu. Bu büyük odaya İÇE odası veya KÖŞK denilirdi.
Evin yan pencereleri yoktu. Çünkü bu oda evin ortasında idi. Bu odanın çevresinde ayrıca odalarda mevcuttu. İç oda veya köşk denilen bu odanın yapısı otağ çadırına benzerdi. Orta uç kısmında gökyüzü tarafında küçük bir pencere olurdu. Bu pencere de kar yağınca kapanır, zaman zaman oda karanlık kalırdı. Keten tohumu (bezir) yağı ile yanan kandillerle aydınlatma ihtiyacı karşılanırdı. Soğuktan korunmak için evin ortasına alınan bu odanın, bir köşesinde ateşin devamlı yandığı ocak vardı. Bu ocaklar ısınma, aydınlatma ve yemek pişirmek için kullanılırdı. Bu ocaklarda bol miktarda meşe ve gürgen odunu yakılırdı.