Milli Müfreze’nin Kurucusu Beş Divanlı Rıza Bey’in Konağına Misafir Olduk – Bihter GÖRDÜ
Milli Müfreze’nin Kurucusu Beş Divanlı Rıza Bey’in Konağına Misafir Olduk – Bihter GÖRDÜ
Milli Müfreze’nin Kurucusu Beş Divanlı Rıza Bey’in Konağına Misafir Olduk
Kocaeli’nin Derince ilçesinde, milli mücadele yıllarında askeri karargah olarak kullanılan Beş Divanlı Rıza Bey Konağı’nın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilerek turizme kazandırıldı. İzmit’in işgal döneminde Taşköprü yöresi ve çevresinde faaliyet gösteren milli müfrezenin kurucusu olan Beşdivanlı Rıza Bey’e ait konak, tarihi dokusu bozulmadan aslına uygun olarak restore edildi. Gelin 2021’in ilk gününde birlikte 130 yıllık geçmişe sahip Beş Divanli Rıza Bey Konağı’nı gezelim. Hem de tarihe bir yolculuk yapalım:
Servetiye Cephesi’nin Kahramanca Savunmasını Canlı Tutan Müze – Bihter GÖRDÜ
Servetiye Cephesi’nin Kahramanca Savunmasını Canlı Tutan Müze – Bihter GÖRDÜ
Geçmişe yolculuk yapmak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken Servetiye Müzesi, atalarımızın ne zor şartlarda yaşadığını ve nasıl bir milli mücadele verdiklerini gözler önüne seriyor. Servetiye Cami Köyü merkezinde bulunan müzenin önünde, ikiye ayrılmış bir mermi çekirdeği görünümündeki Tek Kurşun Anıtı görülmeye değer. Bu anıtın iç kısmındaki kitabede Kurtuluş Savaşı’ndaki yöresel olaylar ile Servetiye Cephesi’nde yer alan kişilerin isimleri sıralanmış.
En Büyük Atatürk Portresinin Silinmesine İzin Vermeyelim – Bihter GÖRDÜ
En Büyük Atatürk Portresinin Silinmesine İzin Vermeyelim – Bihter GÖRDÜ
Erzincan’ın Keşiş Dağları eteklerinde bulunan Düz Parmaklar Sırtı adı verilen tepede dev bir Atatürk Portresi. 7568 metrekare (176 m * 43 m, ya da 1.5 futbol sahası) büyüklüğünde bir alan üzerine yapılan portre “Dünyanın En Büyük Portresi” rekorunun da sahibi.
İlham Perisini Bekleyemezsiniz, Peşinden Gitmelisiniz – Bihter GÖRDÜ
Herkese merhaba. Bendeniz çikolatagillerden Bitter.
Okur, yazar, sezer, yüzer en çok da diyar diyar gezerim.
Gazetecilik mesleği memleketimizde yapılamaz hale gelip, kes kopyala yapıştır haline dönüşünce, bundan tam 7 yıl önce kendi güncemi namıdiğer bloğumu kurdum. İsmini www.bitterlediyardiyar.com koydum.
Bitterle Diyar Diyar ile yola çıkarken, aklımda hep Anadolu’yu diyar diyar gezmek, gezerken de Anadolu’nun efsanelerini keşfetmek vardı. Bunu yaparken topraklarımızdan geçmiş tüm dünya medeniyetlerini tanımak ve tanıtmak istiyordum.
Kendimi bildim bileli yaptığım yolculuklar, bir süre sonra yaşam biçimine dönüşmüştü. Bloğumda yazarken artık bir rehbere evrilmeye ihtiyaç duymaya başlamıştım. Sadece blog yazısı yazmak beni tatmin etmiyordu. Özel haberler üretmek de keyifli olacaktı. Tüm bu duygu ve düşüncelerle harekete geçtim.
Hazırlayacağım rehbere bir isim arayışına girdim ve hayatımın sürprizi ile karşılaştım. Anadolu Gezi Rehberi ismi hiç kimse tarafından satın alınmamıştı. Beni bekliyordu. Gözlerime inanamadım. Birkaç kez kontrol ettikten sonra www.anadolugezirehberi.com alan adımı satın aldım.
Dolmabahçe Sarayı mavisinin izinde – Bihter GÖRDÜ
1938 Kasım’ından beri taş kesilmişcesine kapısında nöbet tutan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerlerinin önünden geçecek ve Dolmabahçe Sarayı’na gideceğim bugün. Salacak’tan çıktım yola Üsküdar’a doğru keyif içinde yürüyorum. Oynaşan balıklar ile masmavi denizi görmek beni heyecanlandırıyor. En çılgın yönlerim ruhumun kıyısına vuruyor. Neşe doluyorum. Bolluk, bereket enerjisi depoladığımı hissediyor, iç huzurumla kucaklaşıyorum. Sımsıkı sarılıyoruz birbirimize. Ruhum ve zihnim el ele verip dinginliğe kavuşuyor. Samimiyet enerjisi kaplıyor içimi masmavi görünce. Tüm yorgunluğumu alıyor, kalp ağrılarımı hafifletiyor, kendimi güzel hissettiriyor mavi.
İZMİT 22 YILDIR SABIRLA ANTİK TİYATROSUNU BEKLİYOR – Bihter GÖRDÜ
İZMİT 22 YILDIR SABIRLA ANTİK TİYATROSUNU BEKLİYOR – Bihter GÖRDÜ
ALAÇATI SOKAKLARI’NDA REMBETİKO KÜLTÜRÜ HAKİM – Bihter GÖRDÜ
ALAÇATI SOKAKLARI’NDA REMBETİKO KÜLTÜRÜ HAKİM - Bihter GÖRDÜ
BAĞIMSIZLIĞINA DÜŞKÜN ANTİK KENT TERMESSOS – Bihter GÖRDÜ
BAĞIMSIZLIĞINA DÜŞKÜN ANTİK KENT TERMESSOS – Bihter GÖRDÜ
Antalya’nın 30 km kuzeybatısında, Korkuteli yolu üzerinde yer alan Termessos, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden biri.
Güllük adını taşıyan Solymos Dağı’nın dorukları arasındaki vadide, Anadolu’nun en eski halklarından biri olan Luviler’in soyundan gelme Solymler tarafından kurulmuş önemli bir antikkent Termesoss.
Şehrin tarih sahnesine çıkışı dünyanın yarısını fetheden komutan Büyük İskender’in İ.Ö. 333’te kenti kuşatması ve Termessoslular’ın güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemesi ile gerçekleşmiş.
O dönem Roma ile arasında “dostluk ve ittifak” bulunan Termessos’un işlerinde bağımsız olduğu ve kendi kanunlarını kendilerinin yapacakları konusunda Roma senatosunca kabul edildiği, şehrin bastırdığı sikkelerden de anlaşılıyormuş.
Antik kenti gezmeden önce yaptığım araştırmalar sonucu edindiğim bilgiler karşısında kente duyduğum hayranlık ve gördüğüm fotoğraflar arasında rastladığım tiyatro beni o kadar etkiledi ki anlatamam. O heyecanla Termessos Antik Kenti’nin yollarına düştüm.
KÜLTÜR KÖPRÜSÜ KARAİN MAĞARASI – Bihter GÖRDÜ
KÜLTÜR KÖPRÜSÜ KARAİN MAĞARASI – Bihter GÖRDÜ
500 mağaraya sahip olduğu söylenen, Geyikbayırı, Karain, Kocain, Konakaltı, Küçükdipsiz, Papazkayası, Yerköprü, Altınbeşik, Gürleyik, Kocadüden, Oruç Düdeni, Dim (Gavurini), Beldibi, Büyük Dipsiz, Damlataş, Derya, Çimeniçi, Mahrumçalı, Peynirdeliği, Tilkiler, Aslanlı (Yaren) isimlerini alan 21 mağarası keşfedilmiş dünyanın en güzel yeri Antalya’dayız bugün.
KENDİ GERÇEĞİNİ RESİMLEMİŞ: “FRİDA KAHLO” – Bihter GÖRDÜ
KENDİ GERÇEĞİNİ RESİMLEMİŞ: “FRİDA KAHLO” – Bihter GÖRDÜ
Biyografileri okumak ayrı bir keyif veriyor.
Çünkü, biyografilerin geleceğe ışık tuttuklarına inanıyorum.
Özellikle dünyaca ünlü insanların mücadele dolu yolculukları ilgimi çekiyor.
Tüm bu duygu ve düşüncelerle girdiğim kitapçıdan, dünyaca ünlü ressam Frida Kahlo’nun hayatını anlatan kitabımı alarak çıktım.
Devrimci ve feminist ressam Frida Kahlo’nun resimleri sürrelist olarak nitelendirilse de, Kahlo bunu ısrarla reddetmiş.
Asla hayallerini değil Kahlo, yalnızca kendi gerçeğini resimlediğini söylemiş.
Tablolarının birçoğunda kendi yüzünü resmeden Frida Kahlo’nun hayat hikayesi de oldukça ilginç.