Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

ahsen okyar
22Tem/24Kapalı

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş Vefatının 8. Yılında Anıldı

20240714_174019

14 Temmuz 2024 Pazar / Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş 8. Yılında Anıldı

Türk Dünyasının Aksakalı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş vefatının 8. sene-i devriyesinde dualarla anıldı. Oğulları Murat – Mehmet Yalçıntaş tarafından düzenlenen program Anıt Mezar Camii külliyesinde gerçekleşti.

Mevlidhan Amir Ateş                                                             Önce Nevzat Yalçıntaş Hocanın mezarı başında dualar okundu ve konuşmalar yapıldı. İkinci ezanından sonra Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş için düzenlenen programda namazı Televizyon Yapımcısı Fehmi Atay kıldırırken Kur'an tilaveti, dua ve mevlidi ise Bestekar Mevlidhan Amir Ateş ve İstanbul'un maruf Mevlithanlarından Mustafa Başkan okudu. Dr. Ali Mazak ve Fehmi Atay da iştirak etti.

Dostları duygularını paylaştı                                               Etiler Profesörler Sitesi Camii İmamı Ali K. Haliloğlu'da yaptığı konuşmada; Nevzat Yalçıntaş başta olmak üzere Prof. Dr. Haşmet Başar, Prof. Dr. Ahmet Selçuk Özçelik, Yazar Ergun Göze ile dostluklarından, sohbetlerinden ve insana yaptıkları yatırımdan bahsetti.

“Halen hayatta olan Yetimlerin Annesi Meliha Yalçıntaş, Murat ve Mehmet Yalçıntaş da Aile mezarlığında ebedi uyunacak olan mekanlarını yaptırmışlar. Bizim geleceğimizde tefekkür için böylesi örnekler bir hayli fazladır. Rahmetli Nevzat Yalçıntaş Hoca da vefat etmeden önce mezarına giderek uzanır tefekkür ederdi. Bunu birlikte yargılanarak mahkemeye verildiğimiz ancak aklandığımız Yürüyüş Yolu Kitabında da anlatıyorum. Allah Yalçıntaş Ailesinin geride kalanlarına sağlık, sabır ve güzellikler versin. Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'ın Kabrine hemen hemen hergün illerimizden ve Türk dünyasının muhtelif ülkelerinden gelen ziyaretçiler oluyor. Önemli bir kısmı da talebelerinden oluşuyor.” dedi

Büyük ilgi                                                                                   Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın vefatını 8. senesinde Kabri başında gerçekleşen anma toplantısına Kocaeli’den; Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Platform Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, Diş Hekimi Ömer Erdal, Ecz. Selçuk Arslan ve Av, Alperen Erdal katıldı. İstanbul’dan Prof. Dr. Yahya Doğan, Doç. Dr. Hüseyin Arslan, Eğitimci Selim Daniş, Rusya Türkiye Parlamenterler Arası Dostluk Grubu Koordinatörü Malik Kerimov, Dr. Şahin Ceylanlı, Vizon Tur Dış Turlar Müdürü Emre İpekli, Gazeteci Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Şahlanış Hareketi e. Başkanı Mehmet Mahmut Yıldız, Araştırmacı Yazar Oğuz Çetinoğlu, Ahilik Vakfı Başkanı Dr. Ali Mazak, Yazar Mehmet Şadi Polat ve çok sayıda seveni katıldı.

11Tem/24Kapalı

Akça Koca’nın Torunları ve Dile Gelen Orhun Irmağı – Abdullah KÖKTÜRK

Akça Koca’nın Torunları ve Dile Gelen Orhun Irmağı  - Abdullah KÖKTÜRK Eğitimci - Siyasetçi

Çocukluğunu Ertuğrul Gazi ve Karamürsel Paşa ile beraber yaşamış, Osmanlının kuruluşunda katkıları olan ve de Orhan Gazi döneminde Kocaeli’nin fethinde çok büyük emeği olan bir büyüğümüzün ismiyle ortaya çıkan bu güzel ekip AKÇA KOCA PLATFORMU adıyla 15 Kasım 2014 yılında kuruldu.

IMG-20240607-WA0056

Bugüne kadarda birçok yararlı program ve faaliyetleri de en güzel şekilde yürüttü.

5Tem/24Kapalı

Moğolistan’da Orhun Nehri kenarın da öğrencilerle birlikte Bozkurt işareti yapanlar..

IMG-20240703-WA0018

29Haz/24Kapalı

Orhun Anıtlarında Geçmişi Yâd Etmek – (3) / Erdal GÜZEL

    erdal-guzel 

    Orhun Anıtları'nda Geçmişi Yâd Etmek - (3) / Erdal GÜZEL

Kaldığımız kampa geri dönüp geceyi geçirdikten sonra Çarşamba sabahı erkenden uyandık. Eşim Hülya Hanımefendi’nin yapmış olduğu Erzurum kete ve çörekleriyle kahvaltımıza takviye yaptık. Gece telefona bakarken, okuduğum “İş Sağlığı ve Güvenliği” bölümünden sınıfımı geçtiğimi öğrenince keyfim daha da artmıştı.

Saat 09. 30’ da araçta yerlerimizi alıp 10 km. Uzağımızdaki Karakurum’a gitmek üzere yola çıktık. Hava bir hayli soğuktu. Kafile, kışlıklarını giymişti. Karakurum çok küçük bir şehirdi. Yazın 1000 kişinin yaşadığı şehir, kışın biraz daha yoğun oluyormuş. Kısa bir yolculuğun ardından Karakurum Müzesi’ne geldik. Müze görevlileri İngilizce bilmiyordu. 

28Haz/24Kapalı

Vildan Çağlar yengemiz hanımefendi ile arkadaşı Ayşen ablamız Kocabayramlar da…

IMG-20240623-WA0024

23 Haziran 2024 Pazar / Pazar gününün güzel misafirleri…

Vildan Çağlar yengemiz Hanımefendi ile arkadaşı Ayşen Demir Özsan ablamız hanımefendinin Kocabayramlar a ziyaretinden ziyadesiyle mutlu olduk. Çok özel bir günü bize yaşattılar… Sağolsunlar ve daima her fırsatta bekleriz…

 

28Haz/24Kapalı

ORHUN ANITLARIN’DA GEÇMİŞİ YÂD ETMEK – 2 / Erdal GÜZEL

erdal-guzel

ORHUN ANITLARIN’DA GEÇMİŞİ YÂD ETMEK – 2 / Erdal GÜZEL

İKİNCİ BÖLÜM

Pazar günü sabah kahvaltımızı ettikten sonra aracımıza binip 09. 00’ da Ulusal Tarih Müzesi’ne geldik. Müze, TİKA tarafından yapılmış. Müzenin bahçesinde metalden yapılmış büyük bir çan vardı. Girişin hemen sol tarafında Katar’a ait bir bölüm bulunuyordu.

Müze, Moğol tarihinden ve kültüründen zengin eserler barındırıyordu.

Kültigin Anıtı’nın replikası (kopya) vardı. Savaş aletleri, giysiler, kumaşlar, paralar, mühürler, çadır(yurt), mancınık gibi eserler sergilenmişti.

Müzeden ayrıldıktan sonra Tsonjin – Boldog bölgesinde bulunan Cengiz Han heykelini görmek için yola çıktık. Yaklaşık bir saatlik yolculuktan sonra at üzerindeki Cengiz Han’ın muazzam heykelini gördük.

Üzerinde CHINGGIS KHAAN yazılı Kemerli bir kapıdan, heykelin bulunduğu alana giriliyordu. Kapının üzerinde bir kartal heykeli ve en üstte ise at üzerinde Moğol savaşçılarının heykelleri vardı.

27Haz/24Kapalı

Orhun Anıtları’nda Geçmişi Yâd Etmek – Erdal GÜZEL

erdal-guzel

Orhun Anıtları'nda Geçmişi Yâd Etmek – Erdal GÜZEL

Toplumların genetik kodları, tarih sahnesine çıkmış oldukları coğrafyalarda gizlidir. Bir nevi parmak izine benzeyen bu özellik, o toplumun kimliğini ifade etmektedir.

Dünyanın en köklü milletlerinden biri olan Türklerin kültür kodları, Orhun Irmağı’nın suladığı ata yurdumuz Ötüken’de bulunmaktadır.

Gençlik yıllarımızdan beri en büyük hayalimiz, ata yurdumuza gitmek ve Orhun Anıtlarını görmekti. Nihal Atsız’ın romanlarında okuduğumuz bu toprakları ziyaret etmek, “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı “ diyen şairin sözüne kulak vermek, Orhun Irmağı’ndan ruhumuzu kandırmak düşüncesi içimizi yakıp tutuşturuyordu.

Yüce Mevla’nın nasip etmesiyle dünyanın çoğu ülkesini gezmek ve Hac münasebetiyle mukaddes topraklara gitmek nasip olmuştu. Türk Dünyası’nın çoğunu gezmeme rağmen Türklüğün ana kaynağı Ötüken topraklarına gidememiştim.  

Bu özlem ile beklerken, kıymetli dostlarımın bulunduğu Kocaeli’nde ki Akçakoca Kültür Platformu’nun böyle bir gezi yapacakları duyumunu aldım. Sevinçle tura katılmak istediğimi söyledim. Tüm hazırlıklarımızı yaptıktan sonra 31 Mayıs 2024 günü 21 kişilik arkadaş gurubuyla İstanbul Havalimanı’ndan Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’a gitmek üzere uçakta yerimizi aldık.

26Haz/24Kapalı

Beğenmemek mümkün mü?

20240624_002726

23 Haziran 2024 Pazar / E. Vildan Çağlar yengemiz hanımefendi Kocabayramlar da misafirimiz oldu… Ressam  hanımefendi unutulmayacak ve çok değerli hediyesi ile bizleri ziyaret etti. Sağ olsun…

26Haz/24Kapalı

Türklerin Toprak Anası; Ötüken

IMG-20240623-WA0030

Orhun Nehrinden abdest aldık. Ötüken’de şükürler olsun ki namaz kıldık…

Kimi araştırmalara göre Moğolistan’da Hangay Dağı ve Tamır Irmağı ile çevrelenmiş bir yayla; kimilerine göre Orhun ve Tamır Irmağı kaynaklarının bulunduğu yer, kimilerine göre ise Zahvan-Aymak sınırları içerisindeki Otgon Tenger Dağı civarındaki bölge; Ötüken. Tarihten bu yana birçok Türk topluluğunda “Toprak Ana” kabul edilen geniş bir alan.

Türkologların Ötüken bölgesinin coğrafi konumuyla ilgili tespitleri zaman içerisinde küçük farklılıklar gösterse de genel anlamda Moğolistan’da genişçe bir alandan bahsediliyor. Göktürk İmparatorluğu’nun başkenti sayılan Ötüken, sık ormanlarıyla da Orta Asya’nın en verimli toprakları arasında sayılıyor.

Bir mekanın coğrafi ya da stratejik konumu veya topluluklar arasında bir rekabet meselesi haline gelmesi dahi o bölgeyi kutsal adlandırmaya yetmez. Ötüken için de aynı şey geçerli. Sert rüzgarlarıyla ünlü bu bölgenin kutsal sayılmasının, “Toprak Ana” diye adlandırılmasının Orta Asya inanç ve mitolojisine dayanan birçok nedeni bulunuyor.

23Haz/24Kapalı

Özel Bişkek Kırgızistan Turu 23 – 29 Eylül 2024

Kırgızistan Turu Programı (3)(3)Özel Bişkek Kırgızistan Turu

23 – 29 Eylül 2024

23 – 24 Eylül 2024 Pazartesi – Salı

Gurubumuz 23 Eylül 2024 Pazartesi gecesi İstanbul Havalimanında 22.00’de buluşacak THY’nın TK 344 sefer sayılı uçağı ile 00.45’ te İstanbul’dan ayrılacağız.

4 Saat 45 Dak. Güzel bir yolculuktan sonra 08.55’te Bişkek Uluslararası havalimanına ineceğiz.

Gümrük ve Pasaport işlemlerinin ardından özel aracımız ile otele transfer olacağız.

Otelimizde açık büfe sabah kahvaltısı yapıp hazır odalarımıza yerleşeceğiz.

3 saat dinlenmenin ardından rehberimiz ile birlikte şehrin Ala-Too Meydanı, Müze, Filarmoni, Opera ve Bale Tiyatrosu, Zafer Anıtı, Bağımsızlık Parkı, Panfilov Parkı, Ata-Beyit, Ala-Arçayı göreceğiz.

Tur bitimi misafirlerimiz için serbest zaman vereceğiz. Akşam yemeğini şehrin turistik restoranlarından olan Navat Restoran da alınacak.

Geceleme Sheraton Bişkek..

17Haz/24Kapalı

Sistem dışı bir ülke: Moğolistan – Alaz SÜMER

sistem-disi-bir-ulke-mogolistan-2

Sistem dışı bir ülke: Moğolistan / Alaz SÜMER

Gezginlerin, zaman zaman çok beğendikleri ülkeleri anlatırken “sıradışı” ifadesini kullandıklarını görüyoruz. Moğolistan için söyleyebileceğimiz ilk şey ise, bu sıra dışılığın, her şeyden önce sistem dışı olmaktan kaynaklandığıdır.

Türkiye’den Moğolistan’a yapılan seyahatlerin ezici bir çoğunluğuna, milliyetçi-muhafazakâr bir motivasyonun eşlik ettiğini görüyoruz. Moğolistan dendiğinde, Türk tarihi için büyük öneme sahip olan Bilge Kağan Yazıtı’nın önünde bozkurt işareti yapan insanlar, Orhun Vadisi’nde at sürerken sahiplenici bir havayla kameraya poz verenler ve daha niceleri hemen aklımıza geliyor. Fakat sol değerlere sahip olan bir insanın, bu ülkeyi ziyaret etme fikri konuşulduğunda, hevesli olduğuna nadiren şahit oluyoruz. Bunda, Moğolistan hakkında bildiklerimizin sınırlı olmasının ya da bu ülkenin daha önce farklı bir bakış açısıyla anlatılmamasının etkisi büyük şüphesiz.

16Haz/24Kapalı

Demokrat Kocaeli Gazetesi, 15 Haziran 2024 Cumartesi

2024.06.15a

15Haz/24Kapalı

Kocaeli Gazetesi, 14 Haziran 2024 Cuma

Yeni belge(9)_1 (7)

13Haz/24Kapalı

Mavi Kocaeli Gazetesi, 12 Haziran 2024 Çarşamba

01_Layout 1 (3)_page-0001 - Kopya

10Haz/24Kapalı

Akça Koca Platformu Moğolistan’dan döndü..

3 - Kopya

9 Haziran 2024 Cumartesi / Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu, 9 günlük Moğolistan seyahatinden döndü.

Moğolistan gezisi

İstanbul Büyük havalimanında başlayan ve 9 saatlik yolcuktan sonra Ulan Batur Uluslararası havalimanına varıldı. Sukhbaatar meydanından başlayarak ülkenin başkenti Ulan Batur çevresinde ilk günkü gezi başladı. Başkent ve Parlamento Binası, Ulusal Opera Tiyatrosu, Kültür Sarayı ve Kent Konseyi Evi ve çevresi. Zaisan Tepesi; sevimli küçük tepe, Ulan Batur'un geniş açık manzarasını seyredildi. Ulusal Tarih Müzesi ziyaret edildi.

Bayan Gobi / Uygun Manastırı Harabeleri. Gobi kum tepeleri, ormanlar ve kayalık dağların birleşimi. Küçük kum tepelerinde yürüyüş ve deveye binme fırsatı yakalandı. Ger kampı 20 km uzaklıktaki Erdene Khambyn Khuree'yi ziyaret, Khugnu Khaan dağında yer alan Manastır, Dini lider, filozof, sanatçı ve heykeltıraş olan aydınlanmış Bogd Gegeen Zanabazar, din öğretmeni için bu Uvgun ve Zaluu tapınakları, At yetiştiricilerinin ailesini ziyaret edildi ve kısrak sütünden yapılan geleneksel Moğol içeceği olan Airag’ın tadına bakıldı. Gerçek Moğol ahşap eyerleri üzerinde binicilik fırsatını da yakalandı. Kharkhorin çevresinde gezildi. Büyük Moğol İmparatorluğu'nun eski Başkenti ve Moğol Budizm’inin ana hazinesi olan Erdenezuu Manastırı Kharkhorin, 1220 yılında Orhun nehri vadisinde kurulmuştur. Tapınağın yakınında yaklaşık 800 yıllık tapınılan Kaplumbağa Kayasına tanık olundu.

Cengiz Han'ın soyundan gelen Avtai Sain Khaan tarafından 1586'da Kharkhorin harabeleri üzerine kurulan 108 stupa ile güzel görünümlü beyaz duvarlarla çevrili Erdenezuu Manastırı – ilk Budist manastırı ziyaret edildi. Moğolistan'ın doğusunda, Arkhangai'nin doğusunda bir tatlı su gölü olan balıkları ve kuş türleri ile ünlü Ugii gölü gezildi. Yolda Kharkhorin'de bulunan Orhun yazıtlarına adanmış bir Moğol müzesi olan Khushuu Tsaidam Müzesi, Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtları Orhun Vadisi Kültürel Peyzajı ziyaret edildi.

Dünyada Przewalskiatı olarak bilinen vahşi atı Takhiadlı görüldü.

Khentii Sıradağlarında Gorkhi Terelj Milli Parkı gezildi. Ulan Batur şehrine geri dönüldü. Akşam ise geleneksel türkülerin büyüleyici icrasına, gırtlağa, güzel atbaşlı keman ezgisine, etnik danslara tanık olundu.

Konferans                                                                                                                   Moğolistan akşamlarında; Dilovası’nda çalışmış, İstanbul’da yaşayan,Uluslararası Demir Ticareti yapan İş insanı Cengiz Argat, 1989’da 3 ay Kocaeli Fuarında Karavanı ile ticaret yapan ve ABD’de yaşayan Turizmci Naki Burak Alpay ve İzmit Ulugazi İlkokulu mezunu, Ürün Yönetimi, Finans Sektör uzmanı Ekrem Genco Günay bilgi ve tecrübelerini aktardılar. İlgi ile dinlenen konferanslarda çok sayıda soru da cevaplandı.

Hediye                                                                                                  Cengiz Argat’a; AB Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz ve Platform Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu tarafından,

Naki Burak Alpay’a; Dr. Halil İbrahim Kahraman, KOVİAD Başkanı Harun Reşit Kocagöz ve son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman tarafından,

Ekrem Genco Günay’a; KBB Kırsal Tarım ve Aromatik Bitkiler İl koordinatörü Abdullah Köktürk ve Girişimcilik Danışmanı Serhat Duyar tarafından “Ormanya - Kandıra Fındıklı Cezeryesi” hediye olarak verildi.

Büyük ilgi

Vizyon Tur Yurt Dışı Turlar Müdürü Nazım Emre İpekli ile Moğol Dashnyam rehberliğindeki 9 günlük Moğolistan seyahatine; E. Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Ziraat Müh. Hasan Uzunhasanoğlu, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, İş insanı Şükrü Bayram, KBB Kırsal Tarım ve Aromatik Bitkiler İl koordinatörü Abdullah Köktürk, Eğitimci - İş İnsanı Ali Korkmaz, KOVİAD Başkanı Harun Reşit Kocagöz, İnşaat Y. Müh. Ekrem Genco Günay, Makine Mühendisi Çetin Mut, Harita Müh. Ali Kahraman, Elektronik Müh. Taner Şanlı, Ecz. Selçuk Arslan, İş insanı Ferit Yağız, Sigorta Risk Koordinatörü Necati Büyükkaya, Dr. Halil İbrahim Kahraman, İş insanı Doğan Yücel, Girişimcilik Danışmanı Serhat Duyar, Turizmci Naki Burak Alpay, Ecz. Erdal Güzel ve İş insanı Cengiz Argat katıldı.

9Haz/24Kapalı

Erdoğan ASLIYÜCE ağabeyi de kaybettik…

1773466640_8cb74d5465_b

27 Ekim 2007 / Ahsen Okyar, ERDOĞAN ASLIYÜCE, Hasan Uzunhasanoğlu

Hayatını Türk Dünyası çalışmalarına,Türk Milleti adına Kültür ve Tarih çalışmalarına adamış, vakıf ve gönül insanı, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı Genel Başkanı

Erdoğan ASLIYÜCE

büyüğümüz bu sabah hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Cenazesi 10 Haziran PAZARTESİ günü öğle namazına müteakip İstanbul FATİH Camii’nden ebediyete uğurlanacaktır.

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.

Acılı Ailesine, sevenlerine, sevdiklerine, Türk Dünyasına sabırlar diliyorum.

Ahsen OKYAR

7Haz/24Kapalı

Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi, 29 Şubat 2024 Çarşamba

2024.05.29e

6Haz/24Kapalı

Özgür Kocaeli Gazetesi, 29 Şubat 2024 Çarşamba

2024.05.29d

5Haz/24Kapalı

Kocaeli Gazetesi, 29 Şubat 2024 Çarşamba

2024.05.29c

4Haz/24Kapalı

Moğolistan Ulan Batur’da Dinazorlar Müzesindeyiz

6416b8e9-1fa5-4885-9361-2a6b2b467068

BİLNET Okulları Kurucusu Ali Korkmaz, Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Platform Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, ER-VAK Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel

,