Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

ahsen okyar
12Ara/25Kapalı

BASKILARA KARŞI MİLLİ DİRENİŞ – Ruhittin SÖNMEZ

ruhittin s

BASKILARA KARŞI MİLLİ DİRENİŞ - Ruhittin SÖNMEZ
Dünyadaki çoğu gelişmiş veya gelişmekte olan devletler “karşılıklı bağımlılık” ilişkisi içindedir.
Tek başına dünyayı yönetebilen bir devlet yok.
Bunun için devletler çeşitli örgütlerin çatısı altında farklı ticari, siyasi, dini, teknolojik işbirlikleri ile
dünyayı daha yaşanabilir, daha gelişmiş bir gezegen haline getirme çabalarının paydaşıdırlar.
Elbette bu ülkelerin bir kısmı emperyalist ve sömürgeci zihniyetlerini tamamen terk etmiş değiller. Ancak bazı küresel sorunlarda insanlık birlikte çözüm üretmeye mecbur kalmakta. Savaş ortamına girmeden veya boyutu büyümeden bu mecralarda görüşmeler yoluyla çözüm aramaktalar.
İnsan hakları, özgürlükler geçen yüzyıla göre daha iyi durumdaysa bu da yine belli yapılar altında devletlerin bağımsızlıklarından kısmen feragat ederek ortak ilkeleri uygulama çabasının eseridir.
Türkiye “bağımsız bir devlet” olmasına rağmen, kendi iradesiyle Birleşmiş Milletler, AB, NATO gibi uluslararası örgütlerin üyesidir. Birçok uluslararası sözleşmenin de tarafıdır. Bu örgütlerin çatısı altında veya bu sözleşmeler kapsamında diğer devletler gibi Türkiye de tam bağımsız değildir.
Bu kapsamda Anayasamızın 90. Maddesi’ne göre, “milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. (Hatta) Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz.”
Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine (AİHS) taraftır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararlarına uyacağını taahhüt etmiştir. AİHS’ne taraf olmak Türkiye’ye çok şey kazandırdı.

11Ara/25Kapalı

Kocaeli Gazetesi, 04 Aralık 2025 Perşembe

2025.12.04b - Kopya

10Ara/25Kapalı

Kocaeli Bizim Yaka Gazetesi, 04 Aralık 2025 Perşembe

2025.12.04a - Kopya

9Ara/25Kapalı

YENİ ORTADOĞU TASARIMI VE TÜRKİYE – Ruhittin SÖNMEZ

ruhittin s

YENİ ORTADOĞU TASARIMI VE TÜRKİYE - Ruhittin SÖNMEZ
Ortadoğu’nun yeniden tasarımındaki önemli aktörler, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun son açıklamaları dikkat çekici.
ABD Büyükelçisi Tom Barrack Yunan gazetesi Kathimerini’ye verdiği röportajda şunları söylüyor:
“Eskiden Baharat ve İpek Yolları, Doğu’yu Batı’ya üç veya dört farklı güzergâhtan bağlıyordu. Ve bu refah yolu boyunca medeniyetler harmanlandı. Bu tekrar yaşanabilir ancak 1919’dan beri ulus devletler tarafından engelleniyoruz. Her devletin farklı bir hükümet türü tarafından yönetilmesi fikri pek iyi işlemedi.”
Açıkça bu şahıs; Ulus devlet yapılanmalarını kaldırmaktan, sınırları ve siyasal engelleri kaldırıp,
enerji ve ticaret hatları temelli, bölgede yeni bir yapı kurmaktan söz ediyor. “Her bir ulus devleti ikna etmek zor oluyor. ABD’nin kontrolünde üniter ve milli olmayan bir devlet kurmamız lazım” anlamında konuşuyor.
Sözün içindeki “1919’dan başlayan” ibaresi önemli. Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter milli devlet yapısından hoşnutsuzluğunun ve “1916’da İngiliz ve Fransızların Sykes–Picot ile çizdiği düz çizgilerden ibaret devletleri” istemediğinin ifadesi.
Barrack daha önce “İsrail bölgede güçlü ulus devlet istemiyor” demişti. Şimdi ABD’nin de istemediğini açıklamış oldu.
ABD Büyükelçisi, Kıbrıs konusunda, “Sağlıklı bir vücudun ortasında apse olamaz. Vücudun her
bir parçasının iyileştirilmesi gerekir” cümlesiyle KKTC için apse (irin) benzetmesi yaptı.
Barrack’ın birkaç ay önceki şu sözleriyle birlikte düşünelim: “Türkiye, İsrail, Körfez, Suriye, Lübnan, Irak, Ürdün, kuzeye çıkın Azerbaycan, Ermenistan… Bunları birleştirdiğinizde dünyanın en güçlü bölgesi ortaya çıkar.”
Kanaatimce, ABD Planının bölgesel hedefi İran’a karşı Türkiye-İsrail cephesi inşa etmektir.
Küresel boyutu ile de Çin’i karadan ve denizden Avrupa, Güney Asya ve Afrika’ya bağlayacak “Kuşak ve Yol projesini” işlevsiz bırakmaktır.

9Ara/25Kapalı

Özgür Kocaeli Gazetesi, 3 Aralık 2025 Çarşamba

2025.12.03a

8Ara/25Kapalı

Mavi Kocaeli Gazetesi, 3 Aralık 2025 Çarşamba

2025.12.03b

6Ara/25Kapalı

Kocaeli Gazetesi, 28 Kasım 2025 Cumartesi

2025.11.28a

5Ara/25Kapalı

Kocaeli Bizim Yaka Gazetesi, 29 Kasım 2025 Cumartesi

2025.11.29d

4Ara/25Kapalı

Mavi Kocaeli Gazetesi, 29 Kasım 2025 Cumartesi

2025.11.29b

3Ara/25Kapalı

Yelken Sineması sonrası, Dostlarla…

20251120_212303

20 Kasım2025 Perşembe / Toplantı sonrası Üstat Yusuf Erbey’in yakınlarının yerinde  çay ikramı..

Keyf ve muhabbetle..

3Ara/25Kapalı

Özgür Kocaeli Gazetesi, 29 Kasım 2025 Cumartesi

2025.11.29a

2Ara/25Kapalı

SANAYİSİZLEŞME DEVAM EDİYOR – Ruhittin SÖNMEZ

ruhittin s

SANAYİSİZLEŞME DEVAM EDİYOR - Ruhittin SÖNMEZ
Bundan tam 9 yıl önce Merkez Bankası E. Başkanı, ekonomist ve siyasetçi Durmuş Yılmaz’ı Kocaeli Aydınlar Ocağı olarak düzenlediğimiz toplantıda dinlemiştik. Burada aldığım notlardan yazdığım köşe yazısı sosyal medyada karşıma çıktı. Ben de 2016 Kasım’ından bu yana neler değişti, iyileşme oldu mu diye bir çalışma yaptım.
Konferansta Durmuş Yılmaz, “Türkiye’de 1988 yılında toplam üretim içinde imalat sanayinin payı yüzde 24 iken bugün aşağı seviyelere düştü. Yani Türkiye’de bir sanayileşme değil, sanayileşmeme süreci var. Ne yapıp yapıp, alt yapı yatırımları dışındaki, inşaat işlerine giden kaynakları imalat sanayine, yüksek teknolojiye, üretime aktarmamız lazım” demişti.
Şu iki cümlesi mıh gibi kafama kazınmıştır:
“İSTANBUL’DAKİ GÖKDELENLER BİZİ BÜYÜK DEVLET YAPAMAZ.”
“Türk çeliğinden yapılmış, Türk Deniz Kuvvetleri Gemileri uluslararası arenaya çıkmadığı sürece büyük devlet olamayız.”

2Ara/25Kapalı

Kocaeli Bizim Yaka Gazetesi, 29 Kasım 2025 Cumartesi

2025.11.29c

1Ara/25Kapalı

Mavi Kocaeli Gazetesi, 27 Kasım 2025Perşembe

2025.11.27a

30Kas/25Kapalı

Mavi Kocaeli Gazetesi, 25 Kasım 2025 Salı

2025.11.25d

29Kas/25Kapalı

Kocaeli Bizim Yaka Gazetesi, 25 Kasım 2025 Salı

2025.11.25c

28Kas/25Kapalı

Demokrat Kocaeli Gazetesi, 25 Kasım 2025 Salı

2025.11.25b

27Kas/25Kapalı

Özgür Kocaeli Gazetesi, 25 Kasım 2025 Salı

2025.11.25a

26Kas/25Kapalı

Özgür Kocaeli Gazetesi, 18 Kasım 2025 Salı

2025.11.18d

25Kas/25Kapalı

Mavi Kocaeli Gazetesi, 18 Kasım 2025 Salı

2025.11.18c