Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

ahsen okyar
16Ağu/140

Sponsorluk ve Reklam Harcamalarının Vergisel Durumu – Melda Pınar Toykan

melda-toykanSponsorluk ve Reklam Harcamalarının Vergisel Durumu - Melda Pınar Toykan / SMMM - Deloitte Türkiye Vergi Müdür Yardımcısı

Ticari hayatta, şirketler , ürettikleri mal ve hizmetlerin satışının artırılabilmesi için çeşitli faaliyetlere ihtiyaç duymaktadırlar. Pazarlama ve tanıtım bu faaliyetler içerisinde önem arzedenlerdendir. Üretilen mal ve hizmetlerin kaliteli olması kadar iyi pazarlanmasıda önemlidir. Reklam, bir şirketin en etkili pazarlama ve tanıtım aracıdır. Reklam dışında bir diğer tanıtım yöntemi de sponsorluktur. Şirketlerin reklam ve tanıtım amacıyla, daha geniş kitlelere ulaşmak için bir etkinlik, organizasyon ya da bir kişiye kaynak aktarma yoluyla destek verilmesi sponsorluk olarak tanımlanmaktadır.

Yapılan faaliyetin reklam yada sponsorluk olması konusunda kimi zaman tereddütler yaşanabilmektedir. Bu iki harcamanın vergisel sonuçlarının farklı olmasından dolayı doğru tespit edilmesi gerekir. Her ikiside pazarlama faaliyeti kapsamında kitlelere ulaşmada; iletişim aracı olma , üretici firmayı tanıtma gibi benzer özelliklere sahip oldukları gibi farkli yönleride bulunmaktadır. Sponsorlukta kurum imajının oluşturulması amaçlanırken, reklamda bir ürün yada hizmetin tanıtımı amaçlanmaktadır. Ayrıca sponsorluk harcamaları, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalar olup ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olan reklam harcamalarından farklılık arz etmektedir. Bir diğer fark ise sponsorlukta firmanın dışındaki ürün, faaliyet ön planda iken reklamda tamamen firmanın ürünü veya hizmeti ön plandadır. Sponsorluk harcamalarında karşı taraf kar amacı gütmeyen bir kurum iken, reklamda karşılıklı kar elde etme vardır.