Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

30Ağu/130

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Tarih bilinci / İsmail KAHRAMAN

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Tarih bilinci / İsmail KAHRAMAN

30 Ağustos Zafer Bayramı Malazgirt’te coşkuyla kutlanıyor. Malazgirt’te tarihi törenler düzenleniyor.  Zafer haftası dolayısıyla Afyon Kocatepe’dekutlamalar devam edecek. Bugün ilk kez çok sayıda adı Alparslan olan gencin Gençlik Bakanlığı tarafından Malazgirt’e götürülmesi çok önemli. Gerçekten Malazgirt tarihi günlerini yaşıyor. 10 yıl önce Muş’un Malazgirt beldesine Van üzerinden giderek belgesel çekimleri yaparak tarihe not düşmüştük.

Önceki akşam 30 Ağustos Zafer Bayramında devlet töreniyle Afyon İscehisar İlçesinde anılan gönüllü Giresun Alayları şehitleriyle ilgili Mavi Karadeniz TV’de düzenlenen açıkoturum programının moderatörlüğünü yaptım. Bu programda çok sayıda Giresunlunun bugün Afyon’a giderek şehitlerini anmak için otobüs seferleri düzenlendiği kamuoyuna açıklandı.

Gerçekten milli bayramlar tarih bilinci için çok önemli. 30 Ağustos Zafer Haftasının 26 Ağustos’ta Muş’un Malazgirt ilçesinde başlayıp 30 Ağustos’ta Afyon’da devam etmesi tarih bilinci açısından önemli. Dini ve milli bayramlar bayram gibikutlanmalı. Gençleri ve çocuklarımızı bu bayramlara dahil etmeliyiz. 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Milli Kurtuluş Savaşı Belgeselimizi bir çok TV kanalına gönderdik. Ayrıca internetten de www.gebzegazetesi.com TV’den http://www.youtube.com/watch?v=HCa_XzWqNlA uzantılı siteden de yayınlanmakta. Türk tarihi ile ilgili belgeselimiz ise www.belgeselyayincilik.com ve http://www.youtube.com/watch?v=-KJUX65CxXY adreslerinde yayınlanmakta.

MİLLİ BAYRAMLAR NEDEN ÖNEMLİ?
Milli bayramlar kültür tarihimizde çok önemli yere sahiptir. Milli bayramlar içinde Zafer Bayramı’nın anlam ve önemi gerçekten büyüktür.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun nasıl başladığını ve milli mücadelenin nasıl yapıldığını çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.

1918'den 1923 yılına kadar geçen süre ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Anadolu’da başlatılan Milli Kurtuluş Savaşı'nı çok iyi araştırıp, zaferler  tarihimizi  gelecek nesillere öğretmek zorundayız.

Tarihimiz gizli lobilerin etkisinde kalmadan  milli  düşüncelerle yeniden yazılmalı. Tarih dersini sıkıcı olmaktan kurtarıp tarih dersleri, tarihin yaşandığı yerlerde verilmeli. 

TÜRKİYE  DEVLETİ’NİN KURULUŞUNAGİDEN YOL                                                            Biz gazeteci ve Belgesel yapımcısı olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunag iden yolda önemli kilometre taşları olan yerleri adım adım gezmeye devamediyoruz.  Gençlerimize milli tarih bilinci vermesi bakımından bu yerlerin önemi büyük.

Kurtuluş Savaşı cephelerine silah sevk edilen İnebolu limanı,  Atatürk ve silah arkadaşları'nın 1919'da Samsun’a çıktığı Bandırma Vapuru, Amasya genelgesi ve Merzifon'un, Erzurum ve Sivas Kongrelerinin toplandığı illerimizi bir bir gezerek, çektiğimiz belgesellerle zaferler tarihimize not düşüp, zamana noterlik yaptık.

LK MECLİS BİNASINI KAÇ KİŞİ GEZDİ?                                                                              Başkent Ankara’ya herkesin yolu düşer.  Acaba 23 Nisan 1920’da Ankara’da Büyük Millet Meclisi'nin toplandığı ve 29 Ekim 1923’da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilan edildiği ilk meclis binasını kaç kişi gezdi.

Bu tarihi mekânları gezdiğinizde Türkiye Cumhuriyetinin nasıl kurulduğunu birkez daha anlıyorsunuz. Bu tarihi mekânlar gezildiğinde tarihimizin şanlı geçmişini yeniden yaşıyorsunuz.

Türkiye devletinin kuruluşu ve 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin ilanına giden yol’da tarihi mekânları yeniden ziyaret etmek gerekiyor.

Milli Kurtuluş Savaş’ımızın geçtiği Afyon Kocatepe, İnönü ve Dumlupınar MeydanS avaşları'nın yapıldığı Eskişehir-Kütahya- Sakarya Meydan savaşları'na sahne olan Ankara- Polatlı'da araştırmalar yaparken ilgisizlik ve vefasızlık karşısında üzüldük.

KURTULUŞ SAVAŞININ GERÇEKLEŞTİĞİ MEKANLAR                                                    Zafer haftasının kutlandığı günlerde bile bu bölgelere ziyaretçi ilgisinin azalmaması gerçekten düşündürücü. Bugün Kurtuluş Savaşı'nın yapıldığı tarahi yerlerin turistlik mekanlar kadar ilgi görmemesi, millet olarak ulusal tarih bilincinden ne kadar  uzak olduğumuzu gösteriyor.

Bayramlar milli birlik ve bütünlüğümüzü kuvvetlendiren önemli günlerdir. Kurtuluş Savaşı’nın başarılarak Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl kurulduğunu gençlerimize; Afyon, Polatlı ve Kütahya bölgeleri gezdirilerek yerinde anlatmalıyız.

Türkiye devleti’nin temel taşı olan bu tarihi bölgelere,  turistlik yerler,  Kapadokya ve Trova gibi Bizans ve Gerek kültürüne ait  yerlerden daha fazla önem verilmeli.

Şehitlerin kanları ile vatan yapılan Anadolu topraklarının bugün yabancılara haraç mezat satılması, ulusal değerlerin siyasi ve ticari çıkarlar için kullanılması. Gençlerin tarih bilincinden tele vole kültürü ile uzaklaştırılması ülkemizin geleceğini tehdit etmektedir.

GENÇLERE KURTULUŞ SAVAŞI’NINYAPILDIĞI YERLER GEZDİRİLMELİ                Bayramların mana ve önemini anlayarak kutlamalıyız. Bayramları ayrılık değil birlik günleri olmasını sağlamalıyız. Gençleri Televole kültüründen kurtarıp tarih ve kültür bilincine sahip yapmalıyız. Öğrencileri Kapadokya yerine, Kurtuluş Savaşı'nın yapıldığı yerlere götürmeliyiz.

Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği gençlerimiz başta olmak üzere topyekûn ulusal tarih bilinci seferberliği başlatmalıyız diyorum.

Unutmayalım ki tarihten ders ve ibret alınmazsa tarih tekrar eder.

MİLLİ MÜCADELE’DE KOCAELİ CEPHELERİ                                                                    Milli  mücadele, Kurtuluş savaşı ve Cumhuriyetin  ilanında ilimiz Kocaeli çok önemli görevler üstlendi. Milli mücadelede Kocaeli  cephesi her bakımdan araştırılmaya muhtaç.

Milli mücadele ’de Yuvacık- Servetiye cehesi ile ligili arştırma yapmak ve belgesel  çekmek  üzere  Gölcük bölgesine  gttim. Kocaeli Samanlı dağlar arasında Kurtuluş savaşında  askari stratejik  birbölge olan  Servetiye köyünde  araştırma yaptım.

Milli mücadelde  Servetiye cephesini kitap haline  getiren değerli  araştırmacı ve  yazar  Ali  Üzmaze’in kitbından yararlanarak bölgede halen hayatta olan şehit ve gazi torunlarından  bilgiler alarak belgesel  çekimi yaptım.

Samanlı dağların bir kala gibi  yaslanan ve çok sayıda şehiti ve gazinin  isminin ebedileştiği     Servetiye şehitler anıtının önün’de  tarihi geçmişi düşündüm.

Türkiye Cumhiriyeti’nin  kuruluşuna giden yolda çok önemli konumuolan Kocaeli bölgesinde ciddi araştırmalar yapılmalı gençlerimiz ve öğrencilere  milli mücadelede  önemli yeri olan Kocaeli çepheleri  gezdirilmeli.

Milli tarih bilincine sahip olmak  her şeye sahip olmak demektir.

FETİHLER  ve ZAFERLER AYI AĞUSTOS                                                                        26 Ağustos  1071’den  30  Ağustos 1922’ye  Ağustos ayı zaferler tarhimize altın harflerle  geçen bir çok zaferlerle anılmakta.

30 Ağustos zafer bayramını coşku ile kutladığımız bu günde Ağustos ayında kazanılan zeferlerden bazılarını  kısaca hatırlatmak  istiyorum.

1071: Malazgirt zaferi

1389: Birinci Kosova zaferi

1473: Otlukbeli zaferi

1480: Otranto zaferi

1484: Akkirman Kalesinin fethi

1514: Çaldıran zaferi

1516: Antep’in fethi

1516: Yavuz Sultan Selim Han’ın Halep’i fethi

1519: Barbaros Hayrettin Paşa’nın Cezayir’i fethi

1521: Belgrad’ın fethi

1526: Mohaç zaferi

1551: Trablusgarp’ın fethi

1552: Turgut Reis komutasındaki Türk Donanması, Andrea Dorya komutasında ki donanmayı yenerek Ponza zaferini kazandı.

1571: Kıbrıs’ın fethi

1633: Ermenistan’ın fethi

1645: Osmanlı ordularının Girit’e çıkışı

1501: Mora’nın fethi

1501: Navarin Kalesinin fethi

1516: Mercidabık zaferi

1534: Barbaros Hayrettin Paşa’nın Tunus’u fethi

1534: Kars’ın fethi

1537: Korfu adasının fethi

1539: Sırbistan Kastelnovo zaferi

1543: Barbaros Hayrettin Paşanın Fransa’nın Nis kalesini fethi

1545: Estergon kalesinin fethi

1571: Magosa kuşatması

1616: Girit’te Hanya kalesinin fethi

1635: Erivan’ın fethi

1678: Ukrayna’nın fethi

1826: Türk ordularının Atina’ya girişi

1915: Çanakkale Conkbayırı zaferi

1919: Muş ve Bitlis’in Ruslardan geri alınması

1922: Büyük tarruz ve Dumlupınar zaferi

Evet, 30 Ağustos zafer bayramını kutlarken, şehit ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz.

Milli tarih bilincine sahip olmak her şeye sahip olmaktır.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.