30 Ağustos Zafer Bayramı ve Tarih bilinci / İsmail KAHRAMAN
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Tarih bilinci / İsmail KAHRAMAN
30 Ağustos Zafer Bayramı Malazgirt’te coşkuyla kutlanıyor. Malazgirt’te tarihi törenler düzenleniyor. Zafer haftası dolayısıyla Afyon Kocatepe’dekutlamalar devam edecek. Bugün ilk kez çok sayıda adı Alparslan olan gencin Gençlik Bakanlığı tarafından Malazgirt’e götürülmesi çok önemli. Gerçekten Malazgirt tarihi günlerini yaşıyor. 10 yıl önce Muş’un Malazgirt beldesine Van üzerinden giderek belgesel çekimleri yaparak tarihe not düşmüştük.
Önceki akşam 30 Ağustos Zafer Bayramında devlet töreniyle Afyon İscehisar İlçesinde anılan gönüllü Giresun Alayları şehitleriyle ilgili Mavi Karadeniz TV’de düzenlenen açıkoturum programının moderatörlüğünü yaptım. Bu programda çok sayıda Giresunlunun bugün Afyon’a giderek şehitlerini anmak için otobüs seferleri düzenlendiği kamuoyuna açıklandı.
Gerçekten milli bayramlar tarih bilinci için çok önemli. 30 Ağustos Zafer Haftasının 26 Ağustos’ta Muş’un Malazgirt ilçesinde başlayıp 30 Ağustos’ta Afyon’da devam etmesi tarih bilinci açısından önemli. Dini ve milli bayramlar bayram gibikutlanmalı. Gençleri ve çocuklarımızı bu bayramlara dahil etmeliyiz. 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Milli Kurtuluş Savaşı Belgeselimizi bir çok TV kanalına gönderdik. Ayrıca internetten de www.gebzegazetesi.com TV’den http://www.youtube.com/watch?v=HCa_XzWqNlA uzantılı siteden de yayınlanmakta. Türk tarihi ile ilgili belgeselimiz ise www.belgeselyayincilik.com ve http://www.youtube.com/watch?v=-KJUX65CxXY adreslerinde yayınlanmakta.
MİLLİ BAYRAMLAR NEDEN ÖNEMLİ?
Milli bayramlar kültür tarihimizde çok önemli yere sahiptir. Milli bayramlar içinde Zafer Bayramı’nın anlam ve önemi gerçekten büyüktür.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun nasıl başladığını ve milli mücadelenin nasıl yapıldığını çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.
1918'den 1923 yılına kadar geçen süre ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Anadolu’da başlatılan Milli Kurtuluş Savaşı'nı çok iyi araştırıp, zaferler tarihimizi gelecek nesillere öğretmek zorundayız.
Tarihimiz gizli lobilerin etkisinde kalmadan milli düşüncelerle yeniden yazılmalı. Tarih dersini sıkıcı olmaktan kurtarıp tarih dersleri, tarihin yaşandığı yerlerde verilmeli.
TÜRKİYE DEVLETİ’NİN KURULUŞUNAGİDEN YOL Biz gazeteci ve Belgesel yapımcısı olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunag iden yolda önemli kilometre taşları olan yerleri adım adım gezmeye devamediyoruz. Gençlerimize milli tarih bilinci vermesi bakımından bu yerlerin önemi büyük.
Kurtuluş Savaşı cephelerine silah sevk edilen İnebolu limanı, Atatürk ve silah arkadaşları'nın 1919'da Samsun’a çıktığı Bandırma Vapuru, Amasya genelgesi ve Merzifon'un, Erzurum ve Sivas Kongrelerinin toplandığı illerimizi bir bir gezerek, çektiğimiz belgesellerle zaferler tarihimize not düşüp, zamana noterlik yaptık.
LK MECLİS BİNASINI KAÇ KİŞİ GEZDİ? Başkent Ankara’ya herkesin yolu düşer. Acaba 23 Nisan 1920’da Ankara’da Büyük Millet Meclisi'nin toplandığı ve 29 Ekim 1923’da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilan edildiği ilk meclis binasını kaç kişi gezdi.
Bu tarihi mekânları gezdiğinizde Türkiye Cumhuriyetinin nasıl kurulduğunu birkez daha anlıyorsunuz. Bu tarihi mekânlar gezildiğinde tarihimizin şanlı geçmişini yeniden yaşıyorsunuz.
Türkiye devletinin kuruluşu ve 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin ilanına giden yol’da tarihi mekânları yeniden ziyaret etmek gerekiyor.
Milli Kurtuluş Savaş’ımızın geçtiği Afyon Kocatepe, İnönü ve Dumlupınar MeydanS avaşları'nın yapıldığı Eskişehir-Kütahya- Sakarya Meydan savaşları'na sahne olan Ankara- Polatlı'da araştırmalar yaparken ilgisizlik ve vefasızlık karşısında üzüldük.
KURTULUŞ SAVAŞININ GERÇEKLEŞTİĞİ MEKANLAR Zafer haftasının kutlandığı günlerde bile bu bölgelere ziyaretçi ilgisinin azalmaması gerçekten düşündürücü. Bugün Kurtuluş Savaşı'nın yapıldığı tarahi yerlerin turistlik mekanlar kadar ilgi görmemesi, millet olarak ulusal tarih bilincinden ne kadar uzak olduğumuzu gösteriyor.
Bayramlar milli birlik ve bütünlüğümüzü kuvvetlendiren önemli günlerdir. Kurtuluş Savaşı’nın başarılarak Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl kurulduğunu gençlerimize; Afyon, Polatlı ve Kütahya bölgeleri gezdirilerek yerinde anlatmalıyız.
Türkiye devleti’nin temel taşı olan bu tarihi bölgelere, turistlik yerler, Kapadokya ve Trova gibi Bizans ve Gerek kültürüne ait yerlerden daha fazla önem verilmeli.
Şehitlerin kanları ile vatan yapılan Anadolu topraklarının bugün yabancılara haraç mezat satılması, ulusal değerlerin siyasi ve ticari çıkarlar için kullanılması. Gençlerin tarih bilincinden tele vole kültürü ile uzaklaştırılması ülkemizin geleceğini tehdit etmektedir.
GENÇLERE KURTULUŞ SAVAŞI’NINYAPILDIĞI YERLER GEZDİRİLMELİ Bayramların mana ve önemini anlayarak kutlamalıyız. Bayramları ayrılık değil birlik günleri olmasını sağlamalıyız. Gençleri Televole kültüründen kurtarıp tarih ve kültür bilincine sahip yapmalıyız. Öğrencileri Kapadokya yerine, Kurtuluş Savaşı'nın yapıldığı yerlere götürmeliyiz.
Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği gençlerimiz başta olmak üzere topyekûn ulusal tarih bilinci seferberliği başlatmalıyız diyorum.
Unutmayalım ki tarihten ders ve ibret alınmazsa tarih tekrar eder.
MİLLİ MÜCADELE’DE KOCAELİ CEPHELERİ Milli mücadele, Kurtuluş savaşı ve Cumhuriyetin ilanında ilimiz Kocaeli çok önemli görevler üstlendi. Milli mücadelede Kocaeli cephesi her bakımdan araştırılmaya muhtaç.
Milli mücadele ’de Yuvacık- Servetiye cehesi ile ligili arştırma yapmak ve belgesel çekmek üzere Gölcük bölgesine gttim. Kocaeli Samanlı dağlar arasında Kurtuluş savaşında askari stratejik birbölge olan Servetiye köyünde araştırma yaptım.
Milli mücadelde Servetiye cephesini kitap haline getiren değerli araştırmacı ve yazar Ali Üzmaze’in kitbından yararlanarak bölgede halen hayatta olan şehit ve gazi torunlarından bilgiler alarak belgesel çekimi yaptım.
Samanlı dağların bir kala gibi yaslanan ve çok sayıda şehiti ve gazinin isminin ebedileştiği Servetiye şehitler anıtının önün’de tarihi geçmişi düşündüm.
Türkiye Cumhiriyeti’nin kuruluşuna giden yolda çok önemli konumuolan Kocaeli bölgesinde ciddi araştırmalar yapılmalı gençlerimiz ve öğrencilere milli mücadelede önemli yeri olan Kocaeli çepheleri gezdirilmeli.
Milli tarih bilincine sahip olmak her şeye sahip olmak demektir.
FETİHLER ve ZAFERLER AYI AĞUSTOS 26 Ağustos 1071’den 30 Ağustos 1922’ye Ağustos ayı zaferler tarhimize altın harflerle geçen bir çok zaferlerle anılmakta.
30 Ağustos zafer bayramını coşku ile kutladığımız bu günde Ağustos ayında kazanılan zeferlerden bazılarını kısaca hatırlatmak istiyorum.
1071: Malazgirt zaferi
1389: Birinci Kosova zaferi
1473: Otlukbeli zaferi
1480: Otranto zaferi
1484: Akkirman Kalesinin fethi
1514: Çaldıran zaferi
1516: Antep’in fethi
1516: Yavuz Sultan Selim Han’ın Halep’i fethi
1519: Barbaros Hayrettin Paşa’nın Cezayir’i fethi
1521: Belgrad’ın fethi
1526: Mohaç zaferi
1551: Trablusgarp’ın fethi
1552: Turgut Reis komutasındaki Türk Donanması, Andrea Dorya komutasında ki donanmayı yenerek Ponza zaferini kazandı.
1571: Kıbrıs’ın fethi
1633: Ermenistan’ın fethi
1645: Osmanlı ordularının Girit’e çıkışı
1501: Mora’nın fethi
1501: Navarin Kalesinin fethi
1516: Mercidabık zaferi
1534: Barbaros Hayrettin Paşa’nın Tunus’u fethi
1534: Kars’ın fethi
1537: Korfu adasının fethi
1539: Sırbistan Kastelnovo zaferi
1543: Barbaros Hayrettin Paşanın Fransa’nın Nis kalesini fethi
1545: Estergon kalesinin fethi
1571: Magosa kuşatması
1616: Girit’te Hanya kalesinin fethi
1635: Erivan’ın fethi
1678: Ukrayna’nın fethi
1826: Türk ordularının Atina’ya girişi
1915: Çanakkale Conkbayırı zaferi
1919: Muş ve Bitlis’in Ruslardan geri alınması
1922: Büyük tarruz ve Dumlupınar zaferi
Evet, 30 Ağustos zafer bayramını kutlarken, şehit ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz.
Milli tarih bilincine sahip olmak her şeye sahip olmaktır.
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.