Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

29Tem/110

Başbakan Demokrasiyle Mahkemelik / Tanju Çılızoğlu

2009112223730                  Başbakan Demokrasiyle Mahkemelik

SPOT

Kocaeli Aydınlar Ocağının internet sitesinin çizeri Murat Yılmaz’ın karikatürüne suç duyurusunda bulunan Tayyip Erdoğan hem çizerden hem de Aydınlar Ocağından yirmi bin lira tazminat istiyor.

Demokrasilerde siyasetçiler hele hele Başbakanlar KARİKATÜRLERE sadece gülerler, sinirlenmezler. Öfke ile karikatürü çizenin üstüne yürümezler.

Bizim başbakanımız demokrasi kendisi için gerektiğinde aslanlar gibi kükrüyor. Ama toplumsal demokratik yapı kendi eleştirisine dönükse bu kez her şey tersine dönüyor.

Asın kesin vurun kıyın. Verin mahkemeye süründürün.

Aliya İzzetbegoviç bakın ne diyor:

“Ben olsam Müslüman doğudaki bütün okullara eleştirel düşünce dersleri koyardım. Batının aksine doğu bu acımasız okuldan geçmemiştir ve bir çok zaafın kaynağı budur.”

Bütün bunları niçin söylüyorum?

Yazımın içinde gördüğünüz karikatür Kocaeli Aydınlar Ocağının sitesinde yayınlandı.

Seçimler bitmiş, 12 Haziran’da karikatür Aydınlar Ocağının sitesine konulmuştu.

Aydınlar Ocağı bir sivil toplum örgütü. İnternet sitesinde üyeleri yazılarını da yayınlıyorlar. Murat Yılmaz’da karikatürist, sitede sürekli karikatürlerini yer alıyor.

Kocaeli Aydınlar Ocağı her görüşe açık, köşeli olmayan demokratik estetik içinde her fikre platform hazırlayan, antitezlerin yeni sentezler getireceğini benimsemiş bir sivil toplum örgütü.

12 Haziran günü yani seçimden iki gün sonra Murat Yılmaz’ın yayınlanan karikatürüne anında kentin AKP oligarşisinden tepkiler gelmiş.

Bu tepkiler sonrası meydana gelen gelişmeleri Aydınlar Ocağı’nın Başkanı Avukat Ruhittin Sönmez’den dinleyelim.

“Biz her görüşe açık her görüşün tartışılmasından ortaya gerçeklerin çıkacağına inanmış sivil toplum örgütüyüz. İsmimiz AYDINLAR OCAĞI başkası olabilir mi?

İnternet sitemizde fikir tartışması yapan herkese açığız. Yüz dolayında sürekli değişik görüşlerden siteye yazılar yazan aydınlarımız var. Murat Yılmaz usta bir karikatürist. Her hafta sitede bir karikatür çizer. 12 Haziranda da seçim sonuçlarıyla ilgili anılan karikatürü çizdi. Koyduk. Karikatüre tepkiler geldi. Bu arada eski AKP İl Başkanı ve yeni seçilen milletvekili Zeki Aygün’de beni aradı. Fazla estetik olmayan bir tepki ortaya koydu. Biz üyelerimize olan saygımızdan sitemizden karikatürü kaldırdık.

Ve 16 Haziranda Başbakanın avukatları karikatürist ve Aydınlar Ocağı için yirmi bin liralık manevi tazminat davası açmışlar. Karikatürist arkadaşımız içinde başbakan suç duyurusunda bulunmuş.

6 Ekim’de Kocaeli İkinci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bu davanın ilk duruşması başlayacak. Ben Kocaeli Aydınlar Ocağının Başkanıyım. Aynı zamanda hukukçuyum. Bu karikatürde hiçbir suç unsuru göremiyorum. Karikatür altyazısında “kazananlar kaybedenler” diyor.

Kazananlar AKP ve BDP. Başbakan elinde AKP bayrağı BDP’de pkk Bayrağı birlikte halay çekiyorlar. Ve seçime damgasını vuran televizyonlarda sürekli döndürülen AKP marşının bir dörtlüğünü birlikte söylüyorlar. Dikkatinizi çekerim BDP’nin elinde pkk Bayrağı var, silah bile yok.

Daha dün başbakan “BDP pkk’nin siyasi kanadıdır” demedi mi?

Başbakan seçim sonrası balkon konuşmasında seçimde açılan davaları “geri çekiyorum” da dedi. Ama bunu söylerken bir sivil toplum örgütünün internet sitesinde yayınlanan karikatüre dava dilekçesi hazırlanıyor.

Dünya demokrasilerinde mizah hep hürdür. Bu anlayışla nasıl Avrupa Birliğine gireriz ki.. Türkiye’yi ziyaret eden Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’da Türkiye’de AKP iktidarının ve sayın başbakanın yayın yoluyla sürdürülen demokratik haklara tepkili olmasını eleştirdi.

Türkiye’de çok partili rejimin bugüne kadar bütün başbakanları için karikatürler çizilmiştir.

Örneğin Turgut Özal kendisini en acımasızca hicveden karikatüristi çağırır. Kendisini hicveden çizerin yapıtını alır, telifini öder, çerçeveletir duvarına asardı.

Ben hukukçuyum. Aydınlar Ocağının tüm hukukçuları bu davanın savunmasına hazırlanıyoruz. İlginç bir dava olacak. Karikatürün hakaret içerdiğini kanıtlamak mümkün değil. Bu dava bir siyasi sürecin simgesi olmaya aday..

Evet Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın hukukçu Başkanının olayı sunuşu bu. Böyle..

Bütün sıkıntımız ülkede yüzde ellibirin görüp bildiğini yüzde kırk dokuza anlatamamak ya da nasıl anlatacağız..

Bir gün anlatırız belki de, Allah vere atı alan Üsküdar’ı geçemeye.

AÇIKLAMA

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Aydınlar Ocağı sitesinde yayınlanan bir karikatürü dava ettiğinin haberini veriyoruz. Ancak bu karikatürü hukuken yayınlayamıyoruz. Çünkü suç duyurusu bulunmuş bir karikatürü yayınladığımız zaman aynı suçu işlemiş durumuna düşmemiz mümkün. Gazetecilik bilgilerimiz dünyadan olaya baktığımızda demokrasilerde ne karikatürün ne de bu karikatürün suç olması mümkün değil. Ama Türkiye’de demokrasi deyince mangalda kül bırakmayan bir siyasi iktidar var. Başbakanın dava ettiği bir karikatürün ne olduğunu görsel olarak okuyarak karar verme noktasındaki halkımız maalesef bundan yoksun. Bu halkın bilgilenme hakkına vurulmuş bir darbedir. Bu nedenle karikatüristin dava edilen karikatürü değil başka bir karikatür koymak zorunda kaldık.

Tanju Çılızoğlu

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.