Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

22Eki/160

ŞÜKRETME ve MUTLULUK – Yrd.Doç.Dr. Zülfikar ÖZKAN

ŞÜKRETME ve MUTLULUK – Yrd.Doç.Dr. Zülfikar ÖZKAN

Şükretme, dikkatimizi hayatınızın pozitif tarafına çevirir. Zihniniz derin ve yoğun bir şükretme hissi ile kaplıyken korku hissedemeyiz. Başarısızlıklarımızda da olumlu parçalar bulabiliriz.

Konfüçyüs diyor ki: “Ayakkabılarım olmadığı için şikâyet ediyordum, ta ki ayakları olmayan bir adam görene kadar. “

Şükür sağ beynimizi harekete geçirir. Ne kadar çok şeye sahip olduğumuzu gösterir. Gücümüzü hatırlatır. Şükrederken, enerjimiz artar ve beynimiz akıl almaz çözümler üretir.

Dale Carnegie'in: “Size ihsan edilmiş olan nimetleri sayın; dertleri saymayın!” ifadesi çok önemli...İşte size huzura ve mutluluğa ulaştıran formül…. Başka bir ifadeyle şükredin!

Yüce Kur’an “Biz şükredenleri mükâfatlandıracağız (Ali İmran, 3:144.”), diye insanlığa sesleniyor...

Pensilvania Üniversitesi psikoloji profesörlerinden Authentic Happiness (gerçek mutluluk) kitabının yazarı Martin Seligman, mutluluğu artırmanın ve şarj etmenin en güçlü yolunun bir “şükran ziyareti” yapmak olduğunu söylüyor. Şükran ziyareti, hayatınızda bir değişikliğe sebep olan bir insana teşekkür mektubu yazıp, daha sonra o kişiyi ziyaret ederek yazdığınız mektubu ona okumaktır. Bunu bir kez bile yapan bir kişi bir ay sonra ölçülebilir derecede daha mutlu oluyor ve daha az bunalıma girmiyor (Jon Gordon, 10’dk’da Enerjinizi Depolayın, s.240).

Mutluluğu yakalamanın en kestirme yolu:
“……Olmadığıma memnunum” cümlesini beş kere tamamlayın. “Hasta olmadığıma memnunum gibi…

Bu çalışmadan sonra hayatınızın hoşnutluk derecesinde bir iyileşmenin olduğunu göreceksiniz.

Tersini de deneyebilirsiniz. "Keşke……olsaydım” cümlesini değişik şekilde beş kere tamamlayın. “ Keşke iki milyar Tl.ye sahip olsaydım” gibi…. Bu sefer ki deneyde, hayatınızdan daha az memnun olduğunuzu, hoşnutsuzluklarınızın attığını fark edeceksiniz.

Hayat ve tercih sizin…

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.