Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

1Ağu/111

MAKİNALARIN YÜKSELİŞİ / Yunus ÖZEN

clip_image001

Yunus Özen Hoca yeni yazısını “Peki insan ne iş yapacak? sorusu ile bitirmiş.. Yorum ve değerlendirmelerimizi de bekliyor..

MAKİNALARIN YÜKSELİŞİ

Çocukluğumuz Arnold Schwarzenegger’in başrol oynağıdı Terminatör filmleri ile geçti denilebilir. Makinalar insanların yerini alacak mı? Akıllı makinalar kontrolü ele geçirebilir mi? Bunları bilmiyorum. Ama Tayvanlı Teknoloji üreticisi Foxconn CEO’su Terry Gou üç yıl içinde işçilerin yerine 1 milyon robot kullanacaklarını söylüyor. Ben Terry’nin yalancısıyım.

clip_image001

Foxconn ismini ilk defa duymuş olabilirsiniz. Aslında onu tanıyorsunuz. Başta Apple, Sony, Nokia olmak üzere pek çok teknoloji firması için Çin’de üretim yapan dev tesislerin sahibi olan firma.

Kullandığınız Iphone, Ipad, Android Tablet gibi pek çok zamazingo Foxconn fabrikalarında ortaya çıkıyor.

Şirket şu anda 1 milyonu Çin’de olmak üzere 1.2 milyon insan çalıştırıyor.

Foxconn teknoloji firması olduğu için hali hazırda 10.000 robot kullanıyor. Bu sayı önümüzdeki sene 300.000 ve sonraki sene 1 milyon olacak.

Robotlar fabrikada boya püskürtmek, kaynak yapmak, montaj gibi işleri yapacaklar.

Firma, geçtiğimiz yıllarda, ağır çalışma koşullarından dolayı yaşanan işçi intiharları ile gündeme gelmişti. İşçilerin çalışma koşullarını düzelteceği yerde “Sen misi koşullardan şikayet eden? Keyfin bilir.” dedi. Robotları sahaya sürdü.

Robotlar verimlidirler, yorulmazlar, sigara ve alkol kullanmazlar, işe geç gelmezler, iş koşullarından şikayetçi olmazlar, sendikaya üye olmazlar, hata yapmazlar.

Galiba işcisin sen, işci kal bile demeye fırsat kalmadı. İnsanların yaptığı pek çok mekanik işi kademeli olarak robot cihazlar devralıyorlar.

Peki insan ne iş yapacak?

Yunus ÖZEN

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (1) Geri izlemeler (0)
  1. Gelişen teknoloji ile üretilen ürünün ,üretim safhasında yenilikleri takip etmemek firma açısından bir kayıptır.Robotların kullanımı daha az insan gücünün kullanımı demektir.Bunun tabi ki artılar ve eksileri vardır.Ama robotlar iş gücünü oluşturuyor diye insanlar boş duracak anlamına gelmez.Sistemi kontrol etme yükü yine insana kalmıştır.Şuan işimiz de ya da evlerimiz de kullandığımız bilgisayarlar insan olmadan işlem yürütmesi imkansızdır.Giriş olmazsa çıkışta olmaz. 🙂 Zaten insanoğlu ayıran tek özelliği düşünmesidir.Sonuç olarak beden gücünü kullanımını en aza indirmek daha çok beyin gücü çalışması daha aktif hale getirmektir.


Leave a comment

Geri izleme yok.