36.AYDINLAR OCAKLARI BÜYÜK ŞURASI ORDU’DA YAPILDI /Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal CERRAHOĞLU(Bilim Uzmanı) – 12.05.2011
"http://sakaryaaydinlarocagi.org/4se.jpg"
Aydınlar ocaklarının altı ayda bir düzenlediği 36.Büyük Şura’sı 29 –Nisan 01 Mayıs 2011 tarihleri arasında Ordu Aydınlar Ocağının ev sahipliğinde yapıldı. 36.Büyük şûra’ya ev sahipliği yapan başta Ordu Aydınlar Ocağı Başkanı Sayın Av. Tevfik KARABULUT’A yönetim kurulu üyelerine, dernek mensuplarına, bizleri gönül dostlarımızla Ordu’da buluşturdukları ve ağırladıkları için Sakarya Aydınlar Ocağı adına kendilerine teşekkürlerimizi sunarız.
Şuraya 30 civarında Aydınlar Ocakları başkanları ve üyeleri iştirak ederek onlarla bir arada olmanın gururunu yaşadık. Her geçen gün Şuraya katılan bayanların ve gençlerin sayılarının artması dikkat çekmektedir. Bu artış bizleri de fazlasıyla memnun etmektedir.
29 Nisan 2011 tarihinde Şura’nın açılış konuşmasını yapan Ordu Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Tevfik KARABULUT, ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz şartların ve seçim sürecinin başlamasından önce 36.Büyük Şura’nın Ordu’da yapılması Şura’nın önemini daha da önemli hale getirmiştir.
Aydınlar Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa ERKAL Yaptığı konuşmada, ne olduğu belli olmayan ileri demokrasi adı altında “çok kültürlü, çok dilli” yapay bir devlet modeli ve egemenliğin paylaşılmasını kabul ettirmeye çalışılmaktadır. Anayasanın değiştirilemeyen maddelerini değiştirmek için tartışmaya açılmaktadır. Devlet otoritesi zayıflatılarak, başımıza bela olan terör siyasallaştırmaya çalışılmaktadır. Büyük Ortadoğu projesi denen yıkım projesiyle, Türk Milletine gözdağı verilerek ve 12 Haziran 2011 genel seçimleri sonrasında Anayasamızın özü ve ruhu tamamen değiştirileceğinin sinyali verilmektedir.Yargının da yandaşlaştırıldığı kamuoyuna yansıdığını söyledi.
Bu açılış konuşmasından sonra düzenlenen panelde:
İlahiyatçı-Hukukçu-Yazar Ahmet TEKİN "Günümüzde Misyonerlik ve Misyoner Faaliyetleri" hakkında konuşarak misyonerliğin ülkemizde faaliyet gösterdiği ve gençlerimiz üzerinde etkili olmak için her türlü çalışmaları yapmaktadır dedi.
Yrd. Doç. Dr. Oğuz KURDOĞLU "HES'ler ve Çevresel Etkileri" konusunda bilgi vererek, HES’lerin çevreyi ve çevredeki insanları nasıl etkiledikleri anlattı. Zamanla doğanın dengesi bozulabileceğini söyledi.
Doç. Dr. İbrahim TELLİOĞLU yaptığı konuşmada "Karadeniz Bölgesinin Kültürel Dokusu" hakkında bilgi vererek, bu dokunun zamanla bozulduğunu, bozulmayı etkileyen nedenleri anlatarak bölgenin kültürel yapısının değişmesi yaşayanları geçmişinden kopararak bölge dokusu değiştiğini söyledi.
Prof. Dr. Nedim İPEK "Osmanlı Dönemindeki Karadeniz Bölgesinde Nüfus Hareketleri" Osmanlı öncesi Karadeniz bölgesi nüfusunun özellikleri farklı idi. Osmanlı Karadeniz bölgesine hâkim olduktan sonra, nüfus yapısını değiştirdi. Bölgeye çeşitli Türk boylarını yerleştirerek nüfus yapısını Osmanlının lehine çevirmeyi başardığını anlattı.
Prof. Dr. Cevdet YILMAZ "Karadeniz Bölgesinde Kırdan Kente Göç Sürecinde Etkili Olan Faktörler ve Sonuçlar" göçler konusunda yaptığı konuşmada, yaşanan iç göç hareketlerinin sebeplerini anlatarak bölgeye olan etkilerini ve sonuçları hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Orhan DEĞER "GDO'lu Ürünler ile Fruktozlu Şeker'in İnsan ve Toplum Sağlığına Etkileri", konulu konuşmasında önemli olan insan sağlığı olduğunu söyleyerek, GDO'lu Ürünler ile Fruktozlu Şeker'in insan sağlığını nasıl etkilediğini ve insanlar üzerindeki etkileri hakkında çok önemli bilgiler verdi. Bu konuda halkın aydınlatılması gerektiğini ifade etti.
Sakarya Aydınlar Ocağı olarak, 36.Aydınlar Ocakları Şura’sına katılmak üzere, Bşk Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal CERRAHOĞLU ile eşi Emel Hanım, Cengiz ARSLAN ile eşi Perihan Hanım, Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Sakarya Şubesi Bşk. İsmail Hakkı SERDAROĞLU ile eşi Nurcan Hanım Kocaeli Aydınlar Ocağı kafilesi ve Balıkesir Aydınlar Ocağı Başkanı Recep SABİT ile Adapazarı’n da buluşarak 29 Mayıs 2011 tarihinde saat 00.30 Amasya’ya hareket ettik. Yolculuk esnasında hanımların hazırladıkları yiyecekleri otobüste afiyetle yiyerek mola vermeden saat 08.00 Amasya’ya ulaştık. Hazırladıkları yiyeceklerden dolayı hanımlara teşekkür ediyorum.
Amasya’da bizleri Amasya Aydınlar Ocağı Bşk. Cahit AKTAŞ ve eşi NESRİN Hanım karşıladılar.Yeşilırmak nehrinin kenarında bulunan Belediye Çay Bahçesinde çaylarımızı yudumladıktan sonra Amasya Aydınlar Ocağı Bşk. ve eşinin rehberliğinde şehzadeler şehri Amasya’nın tarihi mekânlarından Sabuncuoğlu Şerafettin Bimarhane’sini gezdik. SonraÇakallar Tepesi'ne çıkarak şehrin doyumsuz manzarasını seyrettik. Amasya’ya özgü Amasya evinde öğlen yemeği yedikten sonra Cuma namazını kılarak Ordu’ya doğru hareket ettik. Akşama doğru Ordu’ya vardık. Bizler için Grand TESK otelinde ayrılan odalarımıza yerleştik.
Akşam yemeğinden sonra Ordu Aydınlar Ocağı tarafından hazırlanan Şura’ya katılanların yorgunluğu gidermek ve hoş vakit geçirmek için, Ordu’lu sanatçıların sunduğu müzik ziyafeti vardı. Müzik ziyafeti diyorum çünkü Ordu yöresinin türkü ve oyunlarıyla geceye renk kattılar. Profesyonel sanatçıları hiç aratmadılar. Çok güzel bir gece geçirdik. Zaman zaman bizlerde sanatçılara eşlik ederek eğlendik. Bu imkânları bize sağlayan Ocak Bşk. Sayın Av. Tevfik beye ve Ordu’lu sanatçılara teşekkür ederim.
30.04.2011 tarihinde cumartesi günü sabah kahvaltısından sonra saat 09.00 kaldığımız otelin toplantı salonunda Şura çalışmalarına devam etmek üzere toplandık. Önce divanı oluşturmak için seçim yapıldı. Yapılan seçimde, divan başkanlığına Malatya Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. Abdullah KORKMAZ, üyeliklere Isparta Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. Kamil KAYA ve Avrupa yakası Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Hidayet GÜMÜŞSOY seçildi. Seçin sonrası Aydınlar Ocakları temsilcileri görüşlerini açıkladılar.
1- Prof. Dr. Kamil KAYA; Oturumda ilk konuşmacı olarak Isparta Aydınlar ocağı başkanı Prof. Dr. Kamil KAYA, konuşmasında üniversitede yaptığı ankette; kitap okuma alışkanlılığının çok az olduğu, siyasilerin dini suiistimal ettikleri yapılan anket çalışmalarının sonuçlarından anlaşılmıştır. Yapılan dini suiistimal partilere göre dağılımlarını ortaya koydu.
2- Dr. Nefi DEMİRCİ; (İstanbul Aydınlar Ocağı Üyesi) yaptığı konuşmada, kuzey Iraktaki Türkmenlerin problemleri ve gelecekleri hakkında bilgi verdi. Erbil’de yeni açılan konsolosluk binasındaki Türk Bayrağının yanına Kürt bayrağı asıldığını söyledi.25 Martta Erbil’de hava alnının açılışında Başbakanımız Kürtçe selam vererek Tatlıses’in hayatını anlattı. Buradaki Türklerle gereğince ilgilenmediğini söyledi. Kuzey Irak’ta Kürt devletinin kurulması için her şey hazırlanmış durum olduğunu söyledi. Sadece ilan edilmesi kaldı.
3- Hicabı MERAL;( Anadolu Aydınlar Ocağı Üyesi),Dil konusunda yaptığı konuşmada, dilimizin politik etki altında olduğunu ve siyasete alet edildiğini söyledi. Anayasanın 3.maddesi Türkçenin müşterek dil olduğunu asla değiştirilmez ve değiştirilmesi de gerekmez olduğunu belirtti.
4-Halil ALTIPARMAK ;(Adana Aydınlar Ocağı Başkanı), konuşmasında Ülkemizin dışındaki ülkelerde yaşayan, bilhassa Iran, Irak, Suriye gibi ülkelerden Türkmen gençlerini Adana’ya getirerek, onları ağırlayarak Türkiye’nin imkânlarından istifade etmelerine yardımcı olduklarını söyledi. Türk devleti Türkçülük ve Turancılık ilkeleri üzerine kurulduğunu söyledi. Atatürk’ün 10.nutkunda bunu belirttiğini ifade etti.
5-Recep SABİT; (Balıkesir Aydınlar Ocağı Başkanı),yaptığı konuşmada Ülkemizin dış kaynaklı saldırılarla karşı karşıya olduğumuzu söyleyerek, milli ve manevi değerlerimiz gün geçtikçe yozlaştırılıyor. Bu çalışmalar la Türk kimliğinden uzaklaştırılmak için çalışılıyor. Ben Türk Kimliğinden dolayı gurur duyuyorum dedi.
6-Yrd. Doç. Dr. Şennen YÜCEL; (Sinop Aydınlar Ocağı Başkanı),Misyonerlik faaliyetleri üzerine yaptığı konuşmada, misyonerliğin ülkemiz de gizli faaliyet gösteren yıkım projesidir. Misyonerlerin tuzağına düşen çok gencimiz vardır. Yetkililerin bunları görmesi gerekir. Bu konu da biz aydınların daha çok çalışması gerektiğine inanıyorum.
7- Nazif ÇETIN; (İstanbul Aydınlar Ocağı Üyesi), Nazif Bey yabancı sermayenin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri üzerine yaptığı çalışma hakkında bilgi verdi. Ayrıca hayvancılığı geliştirmek üzere vatandaşa verilen kredilerle alınan hayvanların verimli olmadığı ortaya çıkınca, vatandaşlarımızın hayvanlarını sattığı görüldü. Ancak hayvanlardan beklenen verimin alınabilmesi için hayvan yemininde dışarıdan ithal edilerek olumsuzluğun giderilmesi gerektiğini söyledi. Buda süt maliyetini etkilediğinden vatandaşlarımızı büyük ölçüde sıkıntı meydana getirdiğini söyledi.
8- Av. Hidayet GÜMÜŞSOY; (Avrupa yakası Aydınlar Ocağı Başkanı),Gümüşsoy yaptığı konuşmada, Ülke meseleleri hakkında Türk Milliyetçileri görüşlerini kesin olarak ortaya koymaları gerekir. Bu şekilde ülkenin birlik ve beraberliğini koruyamayız. Türk Milliyetçileri Milli bir anayasa hazırlamalarıdırlar. Hazırlanacak olan bu anayasa Türkiye Cumhuriyetinin temel ilkelerini koruyacak ve milli ittifak kurularak kabul görmelidir. İfadesinde bulundu.
9- Ali SIRTLI; (İstanbul Aydınlar Ocağı Üyesi),Konuşmasında Acara Türkleri (Gürcüler) Rus mezaliminden kurtulmak için Türkiye’ye göç ederek, Artvin, Ordu, Samsun, Adapazarı, Kocaeli, Bursa ve İstanbul’a yerleşmişlerdir.1979 yılı sayımında ki sayıları 65 bin civarında olduğunu söyledi. simleri Türk dinleri İslam dır. Diye sözlerine devam etti.
10- Av. Tevfik KARABULUT; (Ordu Aydınlar Ocağı Başkanı),Oturumun son konuşmasını Şura’ya ev sahipliği yapan Ordu Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Tevfik KARABULUT yaptı. Konuşmasına tesadüf olarak gelişen olaylar karşısında da hazırlıklı olmalıyız. Ülkemizin içinde bulunduğu durum, çevremizde gelişen olaylardan dolayı en çok etkilenen bir ülke durumunda olduğumuzu ifade etti.
Konuşmalara ara verilerek yemekten sonra Ordu Belediye Başkanı ziyaret edildi. Belediye Başkanı belediye meclis salonunda bizleri kabul ederek bir konuşma yaptı. Karşılıklı sohbetlerin ardından Şura’ya katılan Ocak Başkanlarına Ordu ile ilgili birer hediye paketi ile Türk bayrağı ve Atatürk rozeti hediye etti. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Belediyeden ayrıldıktan sonra Ordu’nun tarihi ve turistik mekânlarını gezdik. Boztepe’ye çakarak çaylarımızı yudumladıktan sonra Otellerimize geri dönerek akşam yemeğini yedikten sonra Prof. Dr. İbrahim ÖZDEK’İN Çanakkale ilgili verdiği konferansı dınledik. Sonrada istirahata çekildik.
01 Mayıs 2011 günü sabah kahvaltısından sonra 36.Şura sonuç bildirisi bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Saat 11.00 civarında hatıra fotoğrafı çekilerek ayrıldık.
Böylece dönüş yolculuğu başlamış oldu. Samsun Tekkeköy Belediyesi sınırları içinde bire bir ölçülerinde belediye tarafından yaptırılan Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evi gezdik. Devamında Samsun girişinde ki bandırma vapurunu gezerek hatıra fotoğrafları çektirdik.
Samsun’da bizi gezdiren Av. Hüseyin CERRAHOĞLU’na teşekkür ederim. Öğlen yemeğini havzada yemek üzere samsundan ayrıldık.
Havza Park otelde bizleri bir sürpriz bekliyordu. Bu sürpriz yemek sonrası Kocaeli Aydınlar Ocağı Bşk.nın doğum günü pastası idi. Pasta ikramı yapıldıktan sonra yolumuza devem ettik. Bu seyahat esnasında Kocaeli kafilesine. Kafileye rehberlik eden Yunus ÖZEN’E, hizmetlerini esirgemeyen Hasan UZUNHASANOĞLUNA ve Kocaeli Aydınlar Ocağı Bşk. Sayın Ahsen OKYAR’A teşekkür ederim.
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.