Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

26Oca/140

Şark Fatihi Kazım Karabekir Paşa (1882 – 26 Aralık 1948)

Vefatının 66.yıldönümünde, Milli Mücadele Kahramanlarından Şark Fatihi Kâzım KARABEKİR Paşa’yı saygı ve minnetle anıyoruz.

KÂZIM KARABEKİR (1882-1948)

1882 Yılında İstanbul’da doğan Kâzım Karabekir Paşa, Jandarma Alaybeyi Mehmet Emin Bey’in oğlu olup soyu Konya-Karaman’dan gelmektedir.

Balkan Savaşlarında, Birinci Dünya Savaşında (Doğu Cephesinde ve Çanakkale Cephesinde) ve Kurtuluş Savaşı’nda büyük yararlıklar göstermiştir. Mart 1919’da Erzurum’daki 15.Kolordu Komutanlığına atanmış, Erzurum Kongresi Kâzım Karabekir Paşa’nın destek ve himayesinde yapılmıştır. İstanbul Hükümetince görevinden azledilerek tutuklanması talimatına rağmen Mustafa Kemâl Atatürk’e “Ben ve Kolordum emrinizdeyiz Paşam” diyerek en büyük desteği verenlerden biri olan Kâzım Karabekir Paşa, İstiklâl Harbinde Şark Cephesi Komutanlığı yapmış, 1920’de Rus destekli Ermenileri yenerek Sarıkamış, Kars ve Gümrü’yü geri almıştır.

Doğu’daki Ermeni tehlikesini yok eden Kâzım Karabekir Paşa’nın, Batı Cephesine sağladığı asker ve silah desteği ile de Yunanlıların mağlûp edilmesinde önemli katkıları olmuştur.

Kâzım Karabekir Paşa, Milli Mücadeledeki bir grup arkadaşıyla Kasım-1924’te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nı kurmuş, ancak bu fırka Ankara ve Şark İstiklâl Mahkemelerinin kararıyla Haziran 1925’te kapatılmıştır.

Kâzım Karabekir Paşa, Aralık-1927’de diğer arkadaşları ile birlikte Askerlikten emekliye sevk edilmiştir.

12 yıl aradan sonra Ocak-1939’da İstanbul’dan Milletvekili seçilmiş, 1946’da tekrar CHP’sinden İstanbul Milletvekili seçilerek TBMM Başkanlığına getirilmiştir. Bu görevde iken 26 Ocak 1948’de vefat etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran çekirdek kadronun içinde olan Kâzım Karabekir Paşa’nın, İstiklâl Harbimizin Esasları, Ermeni Mezalimi, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Ülkümüz Kuvvetli Bir Türkiyedir gibi eserleri bulunmaktadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.