Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

10Oca/140

Muhtarlık Bölgesi Askı Listelerini Kontrol Etme Çağrısı

Geleceğinize sahip çıkmak için aşağıdaki metni dikkatlice okuyun; tanıdığınız herkese yönlendirip onların da okumasını sağlayın!

MART 2014 YEREL SEÇİMİNDE OY KULLANACAKLAR İÇİN ASKI LİSTESİ KONTROL ETME REHBERİ
Muhtarlık bölgesi askı listeleri, 10 Ocak Cuma günü saat 08.00'de askıya çıkarılacak ve 23 Ocak Perşembe günü saat 17.00'de askıdan indirilecek.

Bu listeler, seçmen kaydımızda bir hata varsa görebilelim ve oy kullanabilmek için düzelttirebilelim diye muhtarlıklara asılacaklar.
Aşağıda belirtilen durumlar önemlidir:

A) ÖĞRENİM GÖRDÜĞÜ YERDE OY KULLANMAK İSTEYEN ÖĞRENCİ:
Askı tarihinden önce, yani hiç vakit kaybetmeden derhal başvurursa, henüz listeler askıya çıkmadan önce kaydını listeye işletmeyi başarabilir ve böylece adını askı listesine daha en baştan işletebilir.
Ne yapmalı? -Öğrenci Yurtta Kalıyorsa:
1-Öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduğunu belirten bir belge ile yurt müdürlüğünden o yurtta kaldığını belirten belgeyi almalıdır. (Yani 2 belge almalı. Birisi okuldan, diğeri yurttan.)

2-Bu belgelerle, yurdun bulunduğu bölgenin İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ'ne bizzat başvurmalıdır. (Dikkat: Yurdun bulunduğu ilçenin nüfus müdürlüğüne gitmeli.)

3-İlçe nüfus müdürlüğünden "ADRES DEĞİŞİKLİĞİNİN UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN BELGE"yi almalıdır. (Yani bir belge de İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden almalı)

4-Tüm bu belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek seçmen kütüğüne kayıt yaptırmalıdır. (Seçmen kütüğüne kaydolmalı)

-Öğrenim gördüğü yerde oy kullanmak isteyen öğrenci, yurtta değil evde kalıyorsa: Öğrenci, yurt yerine evde kalıyorsa ve kaldığı mahallede oy kullanmak istiyorsa, İKAMETGAH KAYDINI, KALDIĞI EVİN ADRESİNE aktarmalıdır.

Peki bu öğrenci ne yapmalı?
1-Kira kontratında kendi adı yazılıysa (veya tapu kendi adına) ise; Yanına kira kontratı veya tapusunun bir fotokopisini, nüfus cüzdanını, varsa adına düzenlenmiş su, elektrik, doğalgaz fatura asıllarını yanına alarak, kaldığı evin bağlı bulunduğu İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ'ne gitmeli, ikametgah kaydını kaldığı evin adresine almalıdır. Nüfus Müdürlüğünden ikametgah belgesi çıkartmalı ve tüm belgeleriyle İlçe Seçim Müdürlüğü'ne başvurarak listeye kaydını yaptırmalıdır.

2-Kontrat / tapu başkasının üzerineyse (akraba, arkadaş yanında kalma durumunda) Adreste kayıtlı bulunan kişi ile (örneğin kira kontratı sahibi arkadaşı, akrabası vs) birlikte İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ'ne gidip, kaldığı evin adresine ikamet kaydını yaptırmalıdır. Adreste kayıtlı bulunan kişi de öğrenci ile birlikte giderken mutlaka kimliğini, kendi adı yazılı kira kontratını veya tapu suretini ve varsa adına tanzim edilmiş su, elektrik, doğalgaz fatura asıllarını da yanına almalıdır.

Tekrar ve önemle belirtiyoruz:
Öğrencilerimiz listelerin askıya çıkmasını beklememeli, bu başvuruları derhal gerçekleştirmelidirler.

Başvuruları derhal yapsa dahi öğrenci 10 Ocak Cuma günü saat 08.00'den itibaren, kaydını aldırdığı mahallenin (yurdun veya kaldığı evin) bağlı olduğu muhtarlığa mutlaka başvurmalı ve isminin askı listesinde bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol etmelidir. (Son gün 23 Ocak saat 17.00'ye kadar)

Şayet ikametgâh naklini gerçekleştirdiği halde ismi askı listesinde yok ise, bu kez tüm diğer belgeler ve nüfus müdürlüğünden alacağı adres belgesi ile ilçe seçim kuruluna başvurmalı ve ismini listeye
ekletmelidir.

Berkin Elvan 16 yaşında, Gezi Parkı olayları sırasında ekmek almaya giderken başından gaz kapsülü ile vuruldu ve aylardır komada. O yürüyemiyor. Sen yürüyebiliyorken üşenme... Muhtarlığa, Nüfus Müdürlüğü'ne ve İlçe Seçim Kurulu'na başvurmayı ve kontrol etmeyi ihmal etme!

B) HENÜZ YENİ SEÇMEN SIFATINI KAZANAN GENÇ:
18 yaşını doldurup henüz yeni seçmen sıfatı kazanmış gençlerimiz, bağlı bulundukları muhtarlığa başvurarak, 10 Ocak Cuma günü saat 08.00'den itibaren askıya çıkarılacak "muhtarlık bölgesi askı listelerini" mutlaka incelemeli, şayet listede isimleri yer almıyor ise muhtarlığı takiben İlçe Seçim Müdürlüğü'ne başvurmalı ve prosedürü takip ederek isimlerini seçmen listesine kaydettirmelidirler.

23 Ocak 2014 tarihinde listeler kaldırılacağından, yoğunluğu da</DIV>düşünerek son günlere kalmamalıdırlar.

C) YERLEŞİM YERLERİNİ DEĞİŞTİREN (TAŞINAN) KİŞİ:
Taşınma, evlilik vs. nedenlerle adreslerini değiştiren kişiler, bağlı
bulundukları muhtarlığa başvurarak, 10 Ocak Cuma günü saat 08.00'den itibaren askıya çıkarılacak "muhtarlık bölgesi askı listelerini" mutlaka incelemeli, şayet listede isimleri yer almıyor ise muhtarlığı takiben İlçe Seçim Müdürlüğü'ne başvurmalı ve prosedürü takip ederek isimlerini seçmen listesine kaydettirmelidirler.

23 Ocak 2014 tarihinde listeler kaldırılacağından, yoğunluğu da
düşünerek son günlere kalmamalıdırlar.

D) OY VERME YETERLİLİĞİNE SAHİP HER VATANDAŞ:
Kontrol amacıyla, adreslerinin bağlı bulundukları muhtarlığa başvurarak, 10 Ocak Cuma günü saat 08.00'den itibaren askıya çıkarılacak "muhtarlık bölgesi askı listelerini" mutlaka incelemeli, şayet listede isimleri yer almıyor ise muhtarlığı takiben İlçe Seçim Müdürlüğü'ne başvurmalı ve prosedürü takip ederek isimlerini seçmen listesine kaydettirmelidirler.

23 Ocak 2014 tarihinde listeler kaldırılacağından, </DIV> yoğunluğu da düşünerek son günlere kalmamalıdırlar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

İTİRAZ / DÜZELTMELER NASIL YAPILACAK?
Seçmenler; kendileriyle ilgili kayıt hatalarında muhtarlık bölgesi askı listelerine askı süresi içinde kendileri itiraz edebilecektir.
Kendileri ile ilgili bu hataların giderilmesi için gerekli belge ve delillerin de sunulması şarttır (örneğin; o adreste ikamet ettiğini ispatlamak / adres düzelttirmek için muhtarlık veya nüfus müdürlüğünden alınacak ikametgâh belgesi, elektrik, su, doğalgaz faturaları, kira kontratı, tapu sureti vs. delillerin sunulması gerekir). İtiraz sırasında TC kimlik numarası yazılı bir kimlik bulundurmak şarttır. İtirazlar için hiçbir harç alınmayacaktır.

İlçe Seçim kurulu bulunmayan yerlerde, Cumhuriyet Savcılıklarına başvuru yapılabilir.

ÖNEMLİ NOT:  EĞER KENDİ ADRESİNİZDE HİÇ TANIMADIĞINIZ BAŞKA BİR SEÇMEN SAPTARSANIZ YAPACAĞINIZ İŞ, İTİRAZDA BULUNMASI İÇİN KENDİNİZE YAKIN GÖRDÜĞÜNÜZ SİYASİ PARTİYE BAŞVURMAKTIR. TELEFONDA BAŞVURMAK YERİNE 5 DK. SÜRECEK BİR ZİYARET, BAŞVURUNUN DAHA ETKİLİ YAPILABİLMESİNİ SAĞLAYACAKTIR.

BU İTİRAZIN YAPILABİLMESİ İÇİN, DELİL VE BELGELERİN DE HAZIR EDİLMESİ UYGUN OLACAKTIR.

SON BİR NOT:
Bu bilgilerin, ne yazık ki Yüksek Seçim Kurulu internet sitesinden kontrol edilip sağlamasının yapılması mümkün olmamıştır. Seçim arefesi olan bu dönemde,  http://www.ysk.gov.tr/ sitesine girildiğinde "Sistem iyileştirme ve yeni arayüz çalışmaları nedeniyle web sitemiz 1-2 Ocak 2014 tarihleri arasında hizmet veremeyecektir." mesajı çıkmaktadır.

Bu nedenle sadece yukarıda verilen bilgilere göre hareket edilmemesi, bilgilenmek amacıyla muhtarlıklar, ilçe seçim kurulları ve yetkili diğer merciilere gerekli başvuruların yapılması ve özellikle http://www.ysk.gov.tr/ adresinden ilgili karar ve genelgelerin okunması tavsiye olunur.

Bilinçli bir vatandaş olmak ve güdülmemek; seçilmişleri "bize hizmet etsinler diye seçtiğimizi" unutmamak; anayasal hakları talep etmek; sandıkta hesap sormak, demokrasinin bilincinde olmaktır.

Adil bir seçimi sadece dilemeyin, onu mümkün kılın!

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.