Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

23Kas/130

Nusret Mayın Gemisi ile Çimen Kale ziyareti -24

4  03 Kasım 2013 Pazar / Çanakkale’den öğle saatine doğru ayrılmamız icap ediyordu. Bu durumda iki saate yakın bir zamanımız vardı. Bu sebeple kalan bu süreyi değerlendirmek için sahilde bulunan Nusret Mayın Gemisi ile hemen yanında bulunan Çimen Kaleyi ziyaret ettik. Müzelere giriş 60 yaşın üzerinde olanlar için ücretsizmiş. Bu bakımdan yaşı altmışın üzerinde olanlar giriş ücreti ödemeden girdi.

Almanya’ da 1911 yılında inşa edilen Nusret Mayın Gemisinin Çanakkale Savaşlarındaki hizmetleri o kadar çok anlatılmıştır ki, Geminin boyu 40 m., eni 7 m., derinliği 3 ,4 m., sürati 15 mil olup, mayın kapasitesi 40, mürettebat sayısı 61, gemi Komutanı da meşhur Tophaneli Yüzbaşı Hakkı Beydir.

Çanakkale Savaşları amansız bir şekilde devam ederken 7 -8 Mart 1915 günü gece yarısı sisli bir havada Çanakkale’den ayrılan Nusret Mayın Gemisi bütün ışıklarını söndürmek suretiyle daha önceden döşenmiş olan mayınların arasından, Yüzbaşı Hafız Nazmi Beyin kılavuzluğunda geçerek Karanlık Limana doğru sessiz bir şekilde ilerlemeyi sürdürmüştür. Kıyıya paralel olarak yüzer metre aralıklarla suyun 4,5 m. altında olmak üzere, 26 adet mayın büyük bir maharetle döşenmiştir. Görev tamamlandıktan sonra yine ayni sessizlik içerisinde geriye dönen Nusret Mayın Gemisi yapmış olduğu bu hizmetle bir Cihan Savaşının kaderini değiştirmiştir.

1955 Yılında hizmet dışı bırakılan Nusret Mayın Gemisi, 1962 Yılında satılmış ve şekli değiştirilerek, muhtelif nakliyat şirketlerinde kuru yük gemisi olarak kullanılmıştır. Daha sonra ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesi ile terk edilmiş ve kısa bir süre sonra da 1990 Yılında Mersin Limanında batmıştır. 1999 Yılında gönüllü şahıslar tarafından yüzdürülmüştür. Yüzdürenler tarafından müze olarak kullanılması için kampanya başlatılmış ise de ilgi gösteren olmadığı için nerede ise jilet yapılmak üzere satılma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak 2003 Yılında Tarsus Belediyesi’nin gayreti ve himmeti ile Tarsus ta ki Çanakkale Parkın da müze olarak sergilenmeye başlamıştır. Halen de müze olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere Nusret Mayın Gemisi’nin orijinali halen Mersin’ de bulunmaktadır. Çanakkale Limanın da müze olarak gezdiğimiz gemi ise Samsun da bulunan Bandırma Gemisinde olduğu gibi aslına sadık kalınarak 2011 Yılında evet yanlış okumadınız 2011 Yılında yeniden yapılmış.

Nusret Mayın Gemisini gezdikten sonra hemen yanında bulunan Çimen Kale’ye geçtik. Çimen Kale çok muhkem olarak yapılmış bir kale. Taştan yapılmış olan duvarlarının kalınlığı yedi metre olup, yine kalenin çatısı üzerinde bulunan toprakların da yüksekliği 7 metre imiş. Kalenin çevresinde 1903 ve 1905 yıllarında Alman ve İngilizler tarafından yapılmış muhtelif çapta toplar bulunmaktadır. Buralara bizzat gelerek, geniş bir zaman ayırıp gezip görmek lazım.

 2aSAM_7604     Nusret Mayın Gemisi

4 8a         Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu, Hasan Uzunhasanoğlu, Ahsen Okyar, İlhan Özsoy, Yunus Özen, Nurettin Bölük

56a          Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu                                                                        

65a       Cengiz Arslan,  Ahsen Okyar, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemaş Cerrahoğlu, İlhan Özsoy, Yunus Özen

74a       Ahsen Okyar, İlhan Özsoy, Yunus Özen

89     Cengiz Arslan,  Ahsen Okyar, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemaş Cerrahoğlu, İlhan Özsoy, Hasan Uzunhasanoğlu

7a

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.