Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

30Nis/130

Türkiye’nin Entelektüel ve en Bilge Kadını Alev Alatlı 7 Mayıs’ta İzmit’te

IMG_9722

Ekonomi, istatistik edebiyat, siyaset, inanç, tarih alanlarında tanınmış Araştırmacı ve Yazar Alev Alatlı, 7 Mayıs 2013 Salı Günü Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın misafiri olacak.

Türkiye’nin Entelektüel ve en Bilge Kadını Alev Alatlı Otel Asya’da Saat:20:00’de başlayacak toplantıda"Beyaz Türkler” konusunda bilgi verecek.

765_Alev_Alatli645Alev Alatlı kimdir

1944 İzmir doğumlu olan Alev Alatlı, liseyi Tokyo, Japonya’da okudu. Ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ, Ekonomi & Ekonometri Yüksek Lisansını Fulbright bursu ile gittiği ABD, Vanderbilt Üniversitesinden (Nashville,Tennessee) aldı.

Bilâhare, felsefe öğrenimine başlayan Alatlı doktora çalışmalarını New
Hampshire, Dartmouth College’de sürdürdü. İlâhiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi üzerinde yoğunlaştı.

1974’de Türkiye’ye döndü, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak çalıştı.

California Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü. Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte “Bizim English” adında bir dergi çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı.

Eserleri:
1985 ve 1986 yıllarında Edward Said’in “Haberlerin Ağında Islam” (Covering Islam) and “Filistin’in Sorunu” (The Question of Palestine ) yayınlandı. Filistin davasını duyurmak üzere yaptığı çalışmalar, 1986’da Tunus’da sürgünde olan Yaser Arafat tarafından “Özgürlük Madalyası” ile onurlandırıldı.

Yayınlanmış ilk telif eseri, “Aydın Despotizmi”dir. (Despotism of the Intellectuals) Bunu, 1985’de “Yaseminler Tüter mi Hala?” (Jasmines Smoke No More!) izledi.

Yazarlar Birliğinin “Yılın En İyi Romanı” ödülünü alan “İşkenceci” (The Torturer) 1987’de geldi. “İşkenceci” izleyen “Or’da kimse var mı?” (Is there anybody out there?) dörtlüsünün öncüsüydü.

1992’de yayınlanan “Viva la Muerte” yi, 1993’de “Nuke Türkiye!” (Nuke Turkey!), “Valla Kurda Yedirdin Beni” (You Sure Made Me a Prey to the Wolves) ve “OK Musti, Türkiye Tamamdır!” (OK Mustafa, Turkey is Dealt With!) izledi. “Kadere Karşı Koy A.Ş.” (Resist Your Fate, Incorporated) 1995’de yayınlandı. Serinin son kitabı 2013 yılında piyasaya çıkan "Beyaz Türkler Küstüler" dir.

1999’da “Eylül 1998” (September 1998) isimli küçük bir nesir-nazım denemesini, 2000 yılında “Schrödingerin Kedisi, Kabûs,” 2001 yılında “Schrödingerin Kedisi, Rüya” izledi.

“Gogol’un İzinde” (On the Footsteps of Gogol) üstbaşlıklı nehir romanın ilki “Aydınlanma değil, Merhamet” (Grace before Enlightenment)” 2004 sonbaharında çıktı. Bunu “Dünya Nöbeti” (Sentry for the World) izledi. Üçüncü kitap “Ey uhniyem! Ey uhyniyem!” 2008 yılında yayınlanmıştır. Serinin dördüncü kitabı “Düşünce Dalkavukları” olacaktır.

Alatlı’nın ayrıca röportajlarından oluşan “Alev Alatlı ile Türkiye ve
Dünya” (Turkey and the World with Alev Alatlı), gazete makalelerinin derlendiği "Şimdi Değilse, Ne zaman?” (If not now, when?) 2002, “Hayır diyebilmeli insan!” 2003, “Hatırla!” 2004 ve “Unutma!” 2006, "Türkiye Paçozlaşıyor" 2011 kitapları daha bulunmaktadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.