Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

18Eyl/120

Askerlerimizin Askerlik Dönüşü Sivil Hayata Uyumu – 2 / Prof. Dr. Osman Celbiş

1334758218_osman-celbisAskerlerimizin Askerlik Dönüşü Sivil Hayata Uyumu-2 / Prof. Dr. Osman Celbiş osmancelbis@gmail.com

Bir önceki yazımda “Otuz yıla yakın zamandır ordumuz terörle mücadele çerçevesinde silahlı çatışma içerisindedir. Bu sürede çok sayıda şehit verdik (Allah hepsine rahmet eylesin), gazimiz oldu. Çatışmaya girip yara almadan askerlik görevini bitiren çok sayıda askerimiz de var.

Acaba askerlik sonrası bu gençlerimizin ruhsal durumları nasıl?” diye sormuştum. O günden bugüne yine birçok çatışma yaşandı, yine şehitler verdik (Allah hepsine rahmet eylesin), yine gazilerimiz var. Yine çatışma ortamını yaşamış, ölüm korkusunu yaşamış askerlerimiz var.

Muhakkak ki ordumuz dünyanın en korkusuz ordularından biridir, ama bizim askerlerimiz de insandır. Tıpkı diğer insanlar gibi travmalardan etkilenir.

Bir önceki yazımdan sonra çok sayıda insandan geri bildirimler aldım. Burada hepsine teşekkür ediyorum. Hemen hepsi benzer tanıdıklarının olduğunu, askerlik dönüşü o askerlerimizin durumlarını anlattılar. Dinleyince, okuyunca içim bir kere daha sızladı. Aslında hemen hepimiz bunları biliyoruz… Biliyoruz da…

Bazı askerlerimiz bir işte çalışırken izin alıp vatani görevlerini yapmaya gidiyorlar. Askerlik dönüşü hiçbir şey yaşamamış gibi eski düzene dönmeleri bekleniyor. Bu büyük haksızlık. Bunlara ücretli izin verilmeli. Bunun ekonomik boyutunu da devlet üstlenmeli. İşi olmayanlara adaptasyon sürecinde maddi ve manevi destek sağlanmalı devletçe. Askerlik dönüşü bu kahramanlarımızı işe alan işyerlerine teşvik verilmeli.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) malul olan insanlarımıza zaten destek sağlıyor diye düşünülebilir. Ancak bu konuda askerlerimize gerek danışmanlık boyutunda, gerekse prim ödemelerinde kolaylık sağlamalıdır. Ruhsal yönden malul olanlara da maaş bağlamalıdır.

Ölüm korkusunu fiilen yaşayan, az ya da çok ruhsal bir iz taşıyan askerlerimizin askerlik dönüşü profesyonel destek almaları şarttır. Bu destek çerçevesinde sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve psikiyatri uzmanlarınca ayrıntılı olarak değerlendirilmeleri gerekir. Bu askerlerimiz için uyum programları düzenlenmelidir.

Tekrar vurgulamak istiyorum ki, askerlik dönüşü bu insanlarımız mutlak belirli kontrollerden geçirilmeli ve psikolojik destek sağlanmalıdır. İnsan olmalarından dolayı bu kişiler uyum sürecine ihtiyaç duyacaklardır. Bu uyum süreci sıkı bir şekilde takip edilmelidir.

Askerlik dönüşü, kendilerini terk edilmişlik, yalnızlık, yabancılaşma duyguları içerisinde bulmamalılar.

Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum.

Allah onlardan razı olsun.

http://www.khaber.com.tr/yazar-yazisi/profdr-osman-celbis/askerlerimizin-askerlik-donusu-sivil-hayata-uyumu-2-2528.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.