Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

17Tem/121

Antalya, Akseki, Değirmenlik Köyüne Gitmek İçin Yollardayız… –1”

SAM_2675  12 Temmuz 2012 Perşembe; Antalya, Akseki, Değirmenlik Köyüne gitmek için yollardayız…

12 Temmuz 2012 Perşembe sabahı oğlum Burak Bey, eşi Hatice kızımız, eşim Nursel Hanım ve kızım Zeynep Gökçen ile sabah kahavaltısını İzmit’teki evimizin balkonunda yaptık ve saat: 10:30 sularında otomobilimize binerek Antalya, Akseki, Değirmenlik Köyüne gitmek üzere hareket ettik.

Orada kızımız Hatice Hanımın ailesi yaşıyor. Nisan ayı gelince İstanbul’u bırakıp Değirmenlik Köyüne taşınır, Ekim ayında da İstanbul’a avdet ederler..

İzmit’te saat: 10:30’da  başlayan seyahatimiz, Alikahya, Kartepe, Sarımeşe, Maşukiye, Sapanca, Adapazarı, Yukarıkirazca, Ahmediye, Karacam, Doğançay, Nuriosmaniye, Dereköy, Bağlarbaşı, Alifuatpaşa, Teşvikiye, Turgutlu, Pamukova, Hayrettin, Mekece, Osmaneli, Selimiye, Bayırköy, Vezirhan, Bilecik, Ahmetpınar, Demirköy, Karaköy, Bozüyük, Boyra, Çukurhisar, Satılmışoğlu, Eskişehir, Kanlıpınar, Hamidiye, Mesudiye, Mahmudiye, Çifteler, Belpınar, Beyören, Kırkpınar, Gözeli Köyü, Emirdağ, Başkonak, Kemerkaya, Bolvadin, Çay, Yakasinek Beldesi, Doğancık Köyü, Yeşilçiftlik, Sultandağı, Çamözü Köyü, Akbaba Köyü, Ulupınar, Akşehir, Atakent, Doğrugöz, Argıthanı, Kapaklı, Ilgın, Geçitköy, Balkı, Aşağıçiğit, Çiftliközü Beldesi, Değiş Köyü, Yunuslar Köyü, Çukurağıl Köyü, Üçpınar, Sarıköy, Bayındır, Küçükavşar Köyü, Beyşehir, Bayafşar, Kavak Köyü,  Seydişehir, Taşağıl Köyü, Madenli Köyü, Süleymaniye Beldesi ve saat: 21:15’te ANTALYA – AKSEKİ – DEĞİRMENLİK KÖYÜ sapağında, 21:22’de de Fatma - Yunus Arslan’ın evinin önünde sona erdi.

Konya Yolu üzerindeki (Çay – Afyonkarahisar) İmalatçı Saadet Şekerlemeye uğradık. Saadet Şekerlemenin sahiplerine ilgi ve ikramları için teşekkür ediyorum.

Çay çıkışında yol kenarında bulunan Caminin şadırvanında serinlerken, camide de öğle namazlarımızı eda ettik.. Temiz, bakımlı ve huzur verici…

Yakasinek Beldesi Meyve Halinin önünde traktörün üstünde kızı ile birlikte kayısı satan yaşlı amcanın çay ikramı ve kaptanımız Burak Beyin yorgunluğunu atan çayın tadını her zaman hatırlayacağız..

Sakarya İlinden sonra karşıdan gelen 41 Plakalı araçla karşılaşmadık.. O kadar yol gittik 41 plakalı bir araç hariç olmak üzere bizi geçen araç da olmadı..  Afyon Sultandağı’nda korna çalarak bizi selamlayan 41 R 6945 plakalı Renault Megane sahibi hemşehrimize teşekkür ediyorum.

Akşehir içinde bir tur attık. Mizah dünyamızın bilgesi Nasrettin Hoca’mızı makamında ziyaret ettik. Dünyanın ortasını gördük. Hatta üzerine çıktık.

Çok yorulduk mu? Kafile üyelerimize de tek tek soruldu.. Yorulmamışız…

665 km gidip sağ salim hedefe ulaşmak ise gerçekten mutluluk verici ve yorgunluğu alıcı..  Rabbime binlerce şükürler olsun..

Değirmenlik Köyünde sıcak ve samimi kucaklaşma… Evin balkonunda ise Torosların dinlendiren serinliği..

Sevgili dünürüm bakalım bizim yüzümüzden kaç gün işinden olacaksın?…

Değirmenlik, Akseki - Vikipedi, özgür ansiklopedi

Değirmenlik- Coğrafi bölge: Akdeniz Bölgesi İli: Antalya İlçe: Akseki İl alan kodu: 242 İl plaka kodu: 07 Posta kodu: 07650 Rakım: 1.229 m (4.032 ft) Yönetim Türü: Köy muhtarı

Değirmenlik, Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe: Köy adını içinde bulunan tarihi su değirmeninden almıştır. 260 yıl önce bir av felaketi sonucunda, köyün doğu yamacındaki Bucak köyden gelen 5 ailenin Değirmenlik'in şu anda bulunduğu yere yerleşmesiyle kurulmuştur.

Spor: Değirmenlik köyünün bir spor klubü mevcuttur. Bu spor Kulübünün ismi Değirmenlik Spor Klübü'dür. 1967 yılında İstanbul' da yaşayan Değirmenlik köylüleri tarafından kurulmuştur. Kulübün ilk merkezi; Kasımpaşa, Çivici Sokak No: 31' dir.

Ana renkleri lacivert ve mavidir. Diğer renkleri de beyaz ve kırmızıdır. Klubün kurucuları Faik Bozkurt, Numan oğlu Ahmet Bozkurt, Selahattin Bozkurt, Pele lakaplı Mehmet Özdemir, Naim oğlu Yahya Arslan, Zekai Girgin, Recep Girgin, Hasan'dan olma ve Atike'den doğma Durmuş Özkan'dır.

Sosyal Hayat: Köyün İstanbul'da bir yardımlaşma derneği de mevcuttur. Derneğin tam adı Değirmenlik Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği'dir. 1966 yılında kurulmuştur ve şu anda Kasımpaşa'da çok katlı binasında hizmet vermektedir.

Dernek yöneticileri, 1968 yılından başlamak üzere, 33 ay boyunca Değirmenlik Toros Postası ismiyle aylık bir gazete çıkarmışlardır. 2007 yılında dernek, bu gazeteyi yeniden çıkarmaya başlamıştır.

Coğrafya: Antalya iline 195, Akseki ilçesine 42 km uzaklıktadır. Konya'nın Seydişehir ilçesine 67, Konya'ya ise 157 km uzaklıktadır. Akseki'nin en uzak köylerinden biridir.

Milli park ilan edilen Gidengelmez Dağları'nın batısında kurulmuştur. Doğusunda Seydişehir'in Madenli (Keçili-Elmasut), batısında Salihler (Hotarya), güneyinde Cevizli (Kağras) ve Susuzşahap, kuzeyinde ise Süleymaniye (Simyan) bulunmaktadır.

Gidengelmez Dağları'nın eteğine yerleşen Değirmenlik köyü, karstik coğrafi yapısı, yaban hayatı ve zengin hayvan ve bitki coğrafyasıyla dikkat çeker. Doğal güzellikleriyle, zengin boksit madeni rezerviyle ülke turizm ve ekonomisindede etkilidir.

İklim: Köy, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yaz sıcaklığı yakıcı değildir. Yağışlar özellikle ilkbahar ve sonbaharda görülür.
Akdeniz Bölgesi'nde Antalya'nın bir köyü olmasına rağmen, kışlar erken başlar ve geç biter. Toroslar'a Doğu Anadolu'daki kadar kar yağar ve kar uzun süre kalkmayarak kara ulaşımını engeller.
Nüfus: Yıllara göre köy nüfus verileri: 2000: 469 1990: 369 1985: 480
Ekonomi: Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Köyde sulu ziraat yapabilecek su bulunduğundan çok eskiden beri meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Bu meyanda Fasulye, domates, patates, mısır, pancar, havuç, soğan, sarımsak, kabak, patlıcan ve sair sebzeler yetiştirilmektedir ancak bu üretim köylülere yetecek kadardır.

Son yıllarda köy arazisinin büyük bir kısmına sulama tesisi yapılmıştır. Bu nedenle, binlerce dönüm araziye kiraz, şeftali, elma, armut, ceviz ve sair meyveler dikilmektedir.

Bu yeni dönemde, yapılan ziraat köylünün kendisine yeterinden fazla olup, tam üretim başladığı zaman çevreye de pazarlacak ve köye büyük bir gelir sağlayacaktır.

Etibank'ın Seydişehir Alüminyum Fabrikası ve fabrika ile alakalı tesisler, köy kalkınmasında önemli rol oynamıştır. Maden sahasında ve fabrikada çalışan köylüler emekli olmuşlar, köye yerleşmişler, emekli maaşlarıyla köye büyük bir girdi sağlamışlardır.

Köy halkının çok büyük bir çoğunluğu İstanbul'da bulunmakta ve daha çok triko ve matbaa işi yapmaktadırlar. Bunlar köyde villa tipi evler yapmaktadırlar. Yeni bağlar ve bahçeler yapmaktadırlar. Bu yaptıkları işler ile köy ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadırlar.

Altyapı bilgileri: Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi mevcut olup, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Sağlık evinde bir ebe görevlidir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve adsl internet vardır.

Akseki beldeleri ve köyleri

Beldeler: BademliCevizliGüçlüköyKuyucakYarpuz

Köyler: AkşahapAlaçeşmeAşağıaşıklarBelenalanBucakalanBucakkışlaBüyükalanCecelerCemerlerCendeveÇaltılıçukurÇanakpınarÇınardibiÇimiköyÇukurköyDeğirmenlikDikmenDutlucaEmiraşıklarErenyakaGerişGümüşdamlaGüneykayaGünyakaGüzelsuHocaköyHüsamettinköyKarakışlaKepezKepezbeleniMahmutluMenteşbeyMinareliPınarbaşıSadıklarSalihlerSarıhacılarSarıhalillerSinanhocaSusuzşahapTaşlıca

SAM_2647SAM_2648

Afyon Çay çıkışındaki güzel Cami ve şadırvanı

SAM_2649SAM_2650

İmalatcı Saadet Şekerleme sahibi ile birlikte

SAM_2651SAM_2653

Mizah dünyamızın bilgesi Nasrettin Hoca’mıza ait kitabe

SAM_2652SAM_2654

SAM_2655SAM_2656

SAM_2660SAM_2662

SAM_2661Mizah dünyamızın bilgesi Nasrettin Hoca’mızı makamında

SAM_2663SAM_2665

SAM_2668SAM_2667Hocamıza da eşeğe ters binmek yakışır..

SAM_2671SAM_2674

SAM_267512.07.2012 Saat:21:15 Köy Giriş tabelası önünde

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (1) Geri izlemeler (0)
  1. tebrıkler ahsen abı bız gıdemesekte sızın gıttıgınız yerlerde yapmıs oldugunuz hatıra foto ve calısmalar ıle gurur duyuyoruz

    saygılarımla


Leave a comment

Geri izleme yok.