“Beste katılımcı sayısı 8 milyonu aştı” dedi, başarının mimarlarını alkışlattı – Celal TOPRAK
“Beste katılımcı sayısı 8 milyonu aştı” dedi, başarının mimarlarını alkışlattı - Celal TOPRAK
Nasıl yetişiyor bilmiyorum ama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Sigorta Birliği’nin 100’üncü yılını ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) 20’nci yılını kutladığı programa da katıldı.
Yıllardır yabancı emeklilik fonlarını konuşuyoruz. Türkiye’nin de tasarruflarını yabancı emeklilik fonları gibi değerlendirmesi hâlinde nelerin olacağına ilişkin yorumlar yapıyoruz.
Sanki nihayet konuştuğumuz, üzerine yorumlar yaptığımız gelişmeler oluyor.
Cevdet Yılmaz’ın gelişmeleri özetlediği şu değerlendirmesi bu görüşü doğruluyor:
> Sigortacılık ve özel emeklilik sektörümüzün aktif büyüklüğü 1,2 trilyon TL seviyesini aştı.
> 20'nci yıl dönümünü kutladığımız Bireysel Emeklilik Sistemi ise Kasım 2023 sonu itibarıyla 8 milyon 583 bin katılımcı sayısına ulaştı.
> Sistemde toplam katılımcı sayısı OKS dâhil 15 milyon 857 bin kişiyi aşarken, toplam fon büyüklüğü de OKS ve Devlet Katkısı dahil 722 milyar TL oldu.
Evet geldiğimiz noktanın özeti bu… Artık sigortacılık sektörü para piyasalarını yönlendirecek, yeni yatırımları fonlayacak büyüklüğe doğru koşuyor.
Özellikle BES gerçekten tam bir başarı hikâyesi… Belki bir gün ayrıntılı olarak sadece BES’i yazarız. Şimdi kentsel dönüşümü sigortalamaktan, tarımı TARSİM ile afetleri de DASK ile korumaya çalışıyoruz.
Aslında çok geçmişi yok bütün bu gelişmelerin… Yılların ihmalinden sonra 2002 yılında AK Parti kuruluş çalışmaları başlar. Sigorta sektörünün en tecrübeli isimlerinden Alaattin Büyükkaya partinin kurucuları arasında yer alır. Hatta partinin ilk İstanbul İl Başkanı olur.
TÜSİAD dâhil birçok kuruluşta sigorta sektörünü temsil eden ve bu konudaki projeleri ile bilinen Büyükkaya, partinin iktidara gelmesi ile birlikte o günlerin başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da bu konularda görev yapan ekip içinde görevlendirilir.
BES ve birçok alanda sigorta sektörünün önü açılır. İşte o günlerde Cevdet Yılmaz da Kalkınma Bakanı olarak bu sürecin içinde yer alır.
Yılmaz konuşması sırasında Alaattin Büyükkaya’yı işaret ederek o günleri de hatırlatır;
-İşte başarının mimarları burada. Hizmet eden sigorta duayenlerimize teşekkür ediyor hep birlikte sizleri alkışlamaya davet ediyorum.
Evet o günlerde herkes en çok da Başbakan Erdoğan, sektörün önünü açmak için çok önemli adımlar attı. Mesela BES’te kamu desteği artırıldı. Başka birçok adım atıldı ve sigorta sektörü bugünlere geldi.
Şimdi sektör kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Mesela nisanda birlik seçimlerinin yapılacağını bile biliyoruz.
Yeni çalışmalar konusunda bilgilendiriliyoruz. Ama yetmez. Sektörün de gelişmelere ayak uydurması, daha şeffaf olması, bilgilendirme yapmaya ayrı bir önem vermesi gerekiyor.
Akça Koca Kültür Platformu’nda ekonomi konuştuk
Alaattin Büyükkaya ile hafta sonu Akça Koca Kültür Platformu’nun İzmit Emex Otel’de düzenlediği toplantıda birlikteydik.
Türkiye’de İş Dünyası Dergisi’nin de yazarı olan Dr. Berra Doğaner ile birlikte konuşmacıydık. Büyüme hedefi dışında birçok konuda katılan herkesle de aynı görüşteydik.
Berra Doğaner çok güzel hazırlanmıştı, ayrıntılı bir sunum yaptı. Herkes nefessiz bir şekilde dinledi. Ekonomideki gelişmeleri hepimiz çok merak ediyoruz. Bu nedenle ekonomi yönetiminin bu konuda yaptığı bilgilendirme çalışmalarını çok anlamlı buluyorum.
Bu arada üyelerinin bilgilendirilmesi için kurulan Platformda çok önemli isimler yer alıyor.
Platform’un başkanlığını Hasan Uzunhasanoğlu, Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı’nı ise Ahsen Okyar yapıyor. Harun Reşit Kocagöz, Ali Aydemir, Şükrü Bayram gibi sivil toplumun önemli isimleri de Platformu yönetiminde yer alıyor.
Ekonomiye katkıları nedeniyle bazı isimlere teşekkür belgesi verilen toplantıda, Platform içinde yer alan Kandıralıların, Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin bir an önce bitirilmesini isteklerini dile getirmesi dikkat çekti.
Hemen belirtelim Platform, adını Kocaeli'ye ismini veren bölgede birçok yerleşim yerinin fethinde komutan olarak görev alan Akça Koca Gazisi'nden alıyor.
SPK’nın uzmanlarına neden iyi ücret verilmeli?
Halka açık ortaklıkların, borsaların ve öz düzenleyici kuruluşların sermaye piyasası mevzuatı kapsamında gerçekleştirecekleri işlemlerin mevzuata uyumunun kontrol, gözetim ve denetimini yapmak.
Kamunun zamanında, yeterli ve doğru olarak aydınlatılmasını sağlamak amacıyla genel ve özel nitelikte kararlar almak.
Sermaye piyasalarının gelişmesini teminen yeni sermaye piyasası kurumlarına ve araçlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek ve bunları denetlemek…
Sizce bunları kim yapıyor? Hemen cevap verelim… Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)… Yanlış anlaşılma olmasın bunlar sadece yapacaklarının çok minik bir kısmı.
Son dönemde neredeyse her hafta iki-üç halka açılma gündeme geliyor. Buna izin veren de SPK…
Başkanı İbrahim Ömer Gönül çok iyi yetişmiş bir isim... Tıpkı babası gibi kapsayıcı, başarılı ve görevini çok iyi biliyor. Verdiği bilgilere göre bu yıl halka arz 50 şirketi, büyüklük ise 65 milyar TL’yi aşacak.
Her toplantıda finansmana erişim konusunda şikâyetlerini dile getiren kurumlar için halka arz âdeta bir kurtuluş… Bu yüzden büyümenin temel dinamiklerinden biri halka arz oldu son dönemde.
Bir de SPK yönetiminin yeşil ve sürdürebilir borçlanma araçlarını geliştirmek için çalışmalar yapması ve yeni kurulan girişim sermayesi pazarı küçük ve orta işletmelerin önünü açacak bir gelişme olarak görülüyor.
İşte bu kadar önemli olan SPK’da son dönemde uzman sendromu yaşanıyor.
Özel sektör SPK’nın yetişmiş elemanlarını birer birer transfer ediyor. Geçmişte de bu oluyordu ama şimdilerde sarsıcı boyutta olduğu söyleniyor. Çünkü SPK’da ücretler düşük kaldı. Sermaye piyasası büyürken uzman sayısı buna ayak uyduramadı.
Geçtiğimiz günlerde BDDK ile ilgili bir haber nedeniyle ortalık ayağa kalkmıştı. Bunu çok doğru bulmadım açıkçası. İyi eleman her yerde iyi ücret alır. Vermezseniz olmaz. Veremezseniz SPK gibi olur. SPK halka arz başvurularına cevap vermekte zorlanıyor.
Gece saat 02.00’de bile uzmanların çalıştığını SPK’nın ışıklarının yandığını öğreniyoruz.
Buna rağmen başvuruda bulunan şirketlerden halka arz işlemleri istenen hızda gitmiyor diyenler var. SPK’nın uzmanlarına iyi ücret verilmeli. İyi eleman iyi ücret almalı. Bunun yanlış olan bir yanı yok.
12 Aralık 2023 Tarihli Köşe Yazısı
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.