Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

5Mar/120

Aydınlar Ocağı’nın Hizmetleri / İsmail KAHRAMAN

DSC_0154 "http://www.gebzegazetesi.com/images/paylass.jpg" width=16 border=0>

Aydınlar Ocağı deyince bir durmak ve geçmişe bakmak gerekiyor. Aydınlar Ocağı’nın benim kültür hayatımda rolü ve önemi çok büyük. Kültür hayatıma yön veren gazeteci ve belgeselci olmama  önemli katkısı olan Aydınlar Ocağı’nın ben Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr.Süleyman Yalçın ve Dr. Metin Eriş ve merhum Ahmet Kabaklılarla tanımıştım. Türkiye’nin burhanlı ve karanlık dönemden geçtiği 1970’lerde Türkiye’ye hizmet eden hükümetlerin kurulmasında ve Genel seçimlerde birlikte hareket edilmesinde yol göstermişve önderlik yapmış bir gönüllü sivil toplum kuruluşu Aydınlar Ocağı. Aydınlar Ocağı’nın Türkiye’ye bu anlamda çok büyük hizmeti var.

Aydınlar Ocağı’nın Kocaeli Şubesinin 1986’lı yıllarda ilk kurulma aşamasında ben de severek üye oldum. Kuruluş şubesinin açılışı muhteşemdi. Ahmet Kabaklı Hoca  ile ilk kez orada el sıkışmış, Kocaeli’nin kültür ve siyasi hayatına yön veren bir çok kişi ile orada tanışmıştım.  Nihat Gürer Bey Kurucu başkanımızdı.  Ardından İbrahim Kahraman ve Ahsen Okyar başkanlık yaptı. Bir çok gönül dostu ile irtibatımız hep sürdü.

İlim ve İstişare Kurulu üyesi olarak Aydınlar Ocağı’ndaki görevimi sürdürüyorum. Önceki akşam Ocağımızın Otel Asya’daki mezhepler Tarihimize ışık tutan konferansına katıldım. Bana da söz verildi. Ben de Türkistan coğrafyası ile ilgili bir konuşma yaptım. Orhun Abidelerinden, Çin Seddi’den, Altay Dağları, Taşkent, Semarkand, Buhara, Belh Horasan , Herat, Urimçi, Kaşkar özetle Türkistan coğrafyasına bir kültür yolculuğu yaptık. Aydınlar Ocağı’mızın değerli başkanı Ruhittin Sönmez. Bir de vefa ödülü tarafımıza verildi. Başta Aydınlar Ocağı Başkanı Ruhittin Sönmez’e teşekkür ederken Aydınlar Ocağı’nda  yapılan etkinlikle sizleri baş başa bırakıyorum.

Av. Ruhittin Sönmez Başkanlığındaki Kocaeli Aydınlar Ocağının Mart ayı toplantısında "Mezheplerin Stratejik Boyutu ve Mezhep Çatışmaları" konuşuldu.

Av. Ruhittin Sönmez'in açış konuşması ile başlayan toplantıda Ecz. Selçuk Arslan tarafından kürsüye davet edilen Devr-İ Alem Belgesel Program Yapımcısı ve Gebze Gazetesi sahibi İsmail Kahraman Türk Dünyasında gerçekleştirdiği çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat "Mezheplerin Stratejik Boyutu ve Mezhep Çatışmaları" başlığı ile sunduğu konferansında; "Mezheplerin stratejik boyutu, beşeri oluşumdan başka bir şey değilken, her mezhebin sadece kendisini "fırkayı Naciye" olarak görmesinden, mezheplerin kendi görüşlerini bilerek ya da bilmeyerek dinle özdeşleştirmesinden ve mezhep farklılıkları yüzünden insanların birbirlerini öldürmekten çekinmemesinden kaynaklanmaktadır.

Bir kimsenin iyi Müslüman olması için herhangi bir mezhep, tarikat ve cemaate dahil olması gerekmez. Müslümanların ondört asrı aşan tarihlerinde yüzlerce mezhep çatışması yaşanmıştır. Bu çatışmalar, sadece Şiilerle Sünniler arasında değil, Hanefilerle Şafiiler arasında da geçmiştir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed zamanında bugünün faaliyet gösteren cemaat, tarikat ve mezhepleri yoktur. Şiilik meselesi arap ve farsların meselesi değil, bizzat Türklerin çözülmesi gereken meselesidir. Kur'an- Kerim'e göre şirkin sebebi insanın gurur ve kibiridir.

Bir kimsenin Müslüman olması için Kur'an'da belirtilen temel iman esaslarına (Tevhid, Ahiret, Nübüvvet) inanması yeterlidir. "Ben Müslümanım" diyen bir kimseye, hiç kimsenin "sen ne biçim Müslümansın?" diye soru sorma hakkı yoktur. İslam, hiçbir kimsenin, hiçbir mezhebin, cemaatin ya da tarikatın tekelinde değildir.

O zaman, yapılacak tek iş, İslam'ın ne olduğunun açık seçik insanlara anlatılmasıdır." Dedi.

Büyük ilgi

Otel Asya'da Av. Ruhittin Sönmez ev sahipliğinde gerçekleşen yemekli toplantıya; Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu, Kocaeli Aydınlar Ocağı İlim ve İstişare Kurulu Başkanı Nihat Gürer, Başkan Vekili Ahsen Okyar, Süperlas AŞ Genel Müdürü Ahmet Balkaya,Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Gürer, Kamu-Sen İl Temsilcisi Süleyman Pekin, Devr-İ Alem Belgesel Program Yapımcısı ve Gebze Gazetesi sahibi İsmail Kahraman, İl Vaizi Dr. Ali Vasfi Kurt, Kocaeli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mehmet Karanfil, Kızılay Kocaeli Şube Başkanı Muzaffer Şişmanoğlu, Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkan Yardımcısı Günay Gülcü, Kocaeli Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut, Erzurumlular Vakfı Başkan Vekili Mustafa Selimoğlu, Ardahan Posof Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hamit Akbulut, eski İl Müftüsü Hikmet Kutlu, Başisekele Halk Eğitim Merkezi Müdürü Fuat Şahin, Kocaeli Yörükler Derneği Başkanı Mehmet Özer, İzmit Halk Eğitim Merkezi Müdürü Salih Aydın, Kavakçılık Enstitüsü Müdürü Dr. Faruk Şakir Özay, Türkocağı İzmit Şube Başkanı Aygutşad Selçuk, eski Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, Yazar A. Hazer Hızal, Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Taşar, Derince Öğretmen evi Müdürü Cemalettin Yaman, Ecz. Selçuk Arslan, Kimya Mühendisi Fevzi İkizoğlu, Sigortacı Erdal Baykara, İnşaat Mühendisi Cengiz Aslan, Ziraat Mühendisi Hasan Uzunhasanoğlu, Diş Hekimi Ömer Erdal, eski Bahçecik Belediye Başkanı İbrahim Gencer, Başkan şirketler Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Esat Muratoğlu, Tekstilci- İşadamı Serhat Duyar, Makine Mühendisi Müfit Zık, Mimar Sedat Onaran, Makine Mühendisi Çetin Mut, Gayrimenkul Danışmanı Zekeriya Tiryaki, Av. Selim Selami Çakıcı, Tarihçi Nihal Özgirgin, Burak Şirket Müdürü İbrahim Yılmaz, sigortacı Sait Yıldırım, emekli Seka Daire Başkanı İlhan Özsoy, Dr. İsmail Çapcı, eski İSKİ Yönetim Kurulu üyesi Musa Ordu, Dr. Ali Değirmenci, emekli bürokrat Nuri Avcı, İşadamı İsmail Araç, Petrolcü Ahmet Şimşek, Orman Mühendisi İsmail Şan, İlahiyatçı İsmail Oğul, Av. Naci Kara, Gıda Teknoloji Uzmanı Selahattin Türkmen, İşadamı Adil Gülez, Makine Mühendisi Mustafa Dağdeviren, Petkim emeklisi İdris Türkten, Gökalp İlhan ve çok sayıda Aydınlar Ocağı üyesi katıldı.

Prof. Onat'a Plaket

Gelen çok sayıdaki soruyu cevaplayan Prof. Dr. Hasan Onat'a, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez plaket, eşine de Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu'nun eşi Emel Cerrahoğlu Derneğin hediyesini takdim etti

.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.