Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

12Şub/120

Prof. Dr. Erol Göka Derince’de

 6 Prof. Dr. Erol Göka Derince’de
41. DEREG konferansında Derincelilerle buluşan Prof. Dr. Erol Göka, çok önemli açıklamalarda bulundu.

Özellikle evlilik ve çocuk yetiştirme üzerine verdiği mesajlarla dikkat çeken Göka’nın ‘Bir arabaya verdiğimiz önemi evliliğimize de vermeli, bir ehliyete verdiğimiz önemi çocuklarımıza da vermeliyiz’ sözleri dikkat çekiciydi.

Moderatör edebiyatçı Selahattin Yusuf

DEREG Projesi kapsamında gerçekleşen 41. konferansta Terapist-Yazar ve Tv Programcısı Prof. Dr. Erol Göka, Derincelilerle buluştu. Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programı başta Derince Belediye Başkanı Dr. Aziz Alemdar olmak üzere, protokol ve vatandaşlar büyük bir ilgiyle izledi. ‘Geçimsizler; İkili ilişkilerde, ailede ve toplumda huzur bulmanın yolları’ konulu konferansın moderatörlüğünü edebiyatçı Selahattin Yusuf yaparken, Prof. Dr. Erol Göka, izleyicilere verdiği önemli mesajlarla büyük beğeni topladı.

Geçimsizlik kelimesinin İngilizce karşılığı yok

Yaklaşık bir buçuk saat süren konferansta önemli konulara değinen Prof. Dr. Erol Göka, hem kitabının başlığı hem de konferansın gündemi olan geçimsizlik teması üzerine vurgular yaptı. Geçimsizler kelimesinin İngilizce bir karşılığı olmadığını belirten Göka, geçimsizliğin farklı alanlarda kullanıldığını belirtti. Evlilik kurumundaki geçinip, gidiyoruz kelimesinin önemine değinen Göka, “Eğer evli bir insana, evliliğiniz nasıl gidiyor diye sorduğunuzda yanıt olarak geçinip, gidiyoruz cevabını alırsanız o evlilik iyi gidiyor, işler yolunda demektir. Eğer evlilik nasıl dediğinizde karşı taraf mükemmel veya kötü diyorsa bilin ki orda sorunlar vardır. Evliliğimizde birbirimize karşı daha sesimizi bile yükseltmedik cevabını alırsanız ben o evlilikten endişe ederim.” dedi.

Herkes kendi doğrusunu bulabilir

Toplum içersinde yaşayan herkesin geçimsiz olduğu noktalar olduğunu belirten Göka, her işin başı eğitimden geçer sözünden haz etmediğini belirterek ‘Ben insana inanırım, hepimiz insan değil miyiz? Herkes kendi doğrusunu bulabilir’ dedi. Dünyanın en kolay işinin ana-baba olmak olduğunu söyleyen Göka, çocuk yetiştirmek ve eş seçimi için büyük özen gösterilmesi gerektiğini belirterek eleştirilerde bulundu. Göka ‘Bu toplumda insanlar araba kullanmak için 1 ay kursa tabi tutuluyor. Ben istiyorum ki ehliyet almak için gösterilen ilgi ve bilgi, eş seçerken de gösterilmeli. Kolayca anlatılabilecek yöntemler uygulanmalı, vasi değil ama rehberlik hizmeti bu noktada verilebilir.” dedi.

Aşıkken evlenmeyin

‘Ey insanlar şu ehliyet alırken gösterdiğiniz çabayı, eş seçerken de gösterin’ diyen Prof. Dr. Erol Göka, aşkla yapılan evliliklerin çok tehlikeli olduğunu belirterek “Gençler kimseye danışmıyor, dizilere bakıp ilk gördükleri kıza aşık oluyor. Bana 2 genç gelse aşığız dese aman acele etmeyin derim. Çünkü insan aşıkken sarhoştur ve düzgün karar veremez. Bu konuda uzmanlar aşıkken evlenmeyin diyor.” dedi. Yapılan yanlış evlilikler neticesinde boşanma olaylarının son zamanlarda iyice arttığını söyleyen Göka, ülkemizde de boşanma oranlarında çok hızlı bir artış olduğunu söyledi.

Evliliğin kıymeti bilinmeli

Günümüzde İngiltere ve Almanya gibi ülkelere sosyolojik olarak çok boşanan toplumlar dendiğini söyleyen Göka, gidişat bu şekilde sürdüğü sürece 2050 yılında ABD’de yaşayan bir insanın ortalama 6-7 evlilik yapacağını söyledi. Evlilik konusunda bu ülkelerin artık treni kaçırdığını belirten Göka “Biz hala treni kaçırmış değiliz. İnsanlar bunun kıymetini bilsin. Evet boşanma oranlarında artış var ama bunu alacağımız olaylarla önleyebilir, toplumumuzu bu yaradan koruyabiliriz. Bu konuda ülkemiz aydınlarının sorumluluk alıp, evliliğin kıymetini anlatmaları lazım. Bir arabaya verdiğimiz önemi evliliğimize de vermeli, bir ehliyete verdiğimiz önemi çocuklarımıza da vermeliyiz.” dedi.

İdeal evlilik yaşı 23-24

Evlilik yaşıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Erol Göka, “Zihnen ve bedenen evliliğe hazır olmak için yaş ortalamasının 23-24 olması gerekli. Ayrıca genç annelik de tıbben uygun değil. 2010 yılında resmi olarak bilinen 15 yaş öncesi 800 kızımız doğum yapmış. Bu konularda daha dikkatle olalım” dedi.  Anne-baba olmanın en kolay iş olduğunu yineleyen Prof. Dr. Erol Göka, önemli olanın ana-babalık yapabilmek olduğunu belirterek, bu noktalarda ana-baba okullarının açılarak, zorunla olmayacak şekilde insanların doğru bilgi ve rehberlik hizmeti alabileceği yerlerin olması gerektiğini söyledi.

Çocuğumun iyi arkadaşları olsun

Ailelerin kendilerine getirdikleri sıkıntılar arasında önemli yer tutan ‘Bu çocuk çalışmıyor’ eleştirisinin, aslında çok önemsiz olduğunu belirten Prof. Dr. Erol Göka, “Önemli olan çocuğunuzun nasıl bir kişiliği olduğu, bulunduğu ortam, arkadaşları. Ders çalışmasının bunların yanında önemi son derece az. Bana kendi çocuklarım için; iyi arkadaşları mı olsun, yoksa tüm notları 10 mu olsun diye sorsalar, ‘iyi arkadaşları olsun’u tercih ederim. Çünkü notlar bir şekilde düzelir, önemli olan çocuğunuzun gelişim sürecidir.” dedi.

Eşler birbirlerini değiştirmeye çalışmamalı

Evlilikle ilgili de önemli mesajlar veren Göka, “Eşler birbirini değiştirmeye çalışmasın. Eşinizin kişiliğine saygı duyun. Doğrucu Davut olmayın, karşınızdaki insanın hayır deme hakkına saygı duyun. Bu farklılıklarla evliliği yürütün. Eşler birbirlerine iyi örnek olmalı, nasihat etmemeli. Problemler yaşandığı zaman, hatanın yüzde kaçı bende diye sorun, karşı tarafın olumlu davranışlarını yüceltin.” dedi.

Prof. Dr. Göka’ya çiçek

Büyük ilgi gören konferansın sonunda, salonu dolduran izleyiciler Prof. Göka’ya sorular yöneltirken programın sonunda Derince Belediye Başkanı Dr. Aziz Alemdar, katılımlarından dolayı Prof. Dr. Erol Göka’ya çiçek vererek teşekkür etti.

1 Terapist-Yazar ve TV Programcısı Prof. Dr. Erol Göka

2 Konferansın moderatörlüğünü yapan edebiyatçı Selahattin Yusuf

3

4

5

6

7

8

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.