Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

21Ara/110

“Bahçecik Tarihi” Süleyman Pekin – Murat Bayram

1Bahçecik Tarihi”

20 Aralık 2011 Salı günü Saat:18:00’de İzmit Tarihi Gar Binası Sergi Salonunda “Bahçecik Tarihi” adlı kitabı Tarihçi – Yazar Süleyman Pekin ve Araştırmacı – Yazar Murat Bayram’ın elinden alan Ahsen Okyar; “Bizans, Selçuklu, Osmanlı izleri esintileri ve eserlerini bolca bulduğumuz Bahçecik bir ajan okulu olan Amerikan Koleji ve Ermeni tehciri ile öne çıkmış. Milli Mücadele’deki Bahçecik ise tam bir destanlaşan semt.. Bugünün ülke gündemini de meşgul eden konulara da cevap bulacağımız, hemen okumamız gereken bir kaynak kitabı hazırlayan ve katkı verenleri tebrik ediyorum.” Dedi.

Yeniçağ Gazetesi yazarı Cazim Gürbüz “Bahçecik Tarihi” başlıklı 13 Aralık 2011 tarihinde yayınlanan köşe yazısında;

“Bahçecik Tarihi

Bahçecik şimdilerde Kocaeli’nin Başiskele ilçesine bağlı bir semt yalnızca. Bir semt ya, tarihsel açıdan Kocaeli’nin neredeyse en önemli yerleşim yeri... Bahçecik’te Bizans’tan, Selçuklu’dan, Osmanlı’dan izler esintiler, eserler bulursunuz bolca.

Bahçecik’in meşesi Osmanlı donanması için özel olarak korunurdu. Darphaneye altın ve gümüşün izabesi için gerekli olan çam kömürü de Bahçecik’ten giderdi. Kestane ağaçlarının en nadir yetiştiği yerdi burası. Kürkçülük ve av derisi de ün salmıştı. Fakat buranın öneminin artmasına yol açan en önemli neden, bir kanal projesidir.

III. Murad’ın Vezir-i Azamı Koca Sinan Paşa devrinde girişilmişti bu kanal işine. Sapanca Gölü ile İzmit Körfezi birbirine bağlanacak, Sapanca Gölü’nden Karadeniz’e kanal açılarak İzmit Körfezi’ne Karadeniz’den geçiş sağlanacaktı. Bu amaçla, çoğunluğu Ermeni ustalar olmak üzere, 30 bin kişi Kocaeli’ne getirildi ve 11 Mart 1591 günü proje için ilk kazma vuruldu. Fakat yürümedi bu iş, durduruldu. Proje durunca, 30 bin kişilik işçi ordusunun iskânı sorun oldu. Bunlar Kocaeli’ye serpiştirilirken Bahçecik de Ermenilerle doldurularak âdeta yeniden kurulmuş oldu.

Gazetecilik açısından da burası ilklere sahip. Gazeteci Sedat Şimşek’in tespitlerine göre, Osmanlı tarihinin ilk gazeteleri olan Takvim-i Vekayi 1831’de, Tercüman-ı Ahval 1861’da basılmışken, 1848 yılında Bahçecik’te dergi ve gazeteler yayına başlamış. Bahçecik’teki matbaanın İstanbul’da bile eşi az bulunurmuş.

Bahçecik daha sonraları bir ajan okulu olan Amerikan Koleji ve Ermeni tehciri ile öne çıkmış (yöreden tehcir edilen Ermenilerin 12 bini buradan).
Milli Mücadele’deki Bahçecik ise tam bir destan...

Bahçecik Tarihi’ni, Bahçecikli dostum şair-yazar Süleyman Pekin’le, Murat Bayram adlı arkadaşı, kitap haline getirmişler. Tam 591 sayfa. Değerli bilgilerle birlikte, belgeler ve fotoğraflarla da zenginleştirilmiş.

Kitap kendi yayınları.
Meraklısına duyurulur.” Demekte…

1 2

2a 3

4 5

6 7

8 9

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.