Türkiye E-Faturayı Konuşuyor! E-Fatura İçin Önemli Uyarılar!
Türkiye E-Faturayı Konuşuyor! E-Fatura İçin Önemli Uyarılar!
Türkiye e-faturayı konuşuyor. 1 Ocak itibari ile vergiler toplamı 5 bin TL üzeri şirketten şirkete kesilen faturalar e fatura olarak kesilme kararı alındı. Peki e fatura ne demek? E fatura KOBİ'lere nasıl katkı sağlayacak? İşte bu soru işaretlerinin cevabı haberimizde…
Online muhasebe programı, online proje yazılımı ve şantiye takip programı konularında Türkiye'nin önde gelen yazılım şirketi olan YSM BULUT Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sedat YAZICI, e fatura konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu. 2020 yılının dijital dönüşümde çok önemli ve hareketli bir yıl olacağını belirten Yazıcı, "Kamuda ki değişimler KOBİ'lere yük gibi görünse de zamanla kendi işlerini daha iyi yönetmelerini de sağlayacak" dedi.
5 BİN TL ÜZERİ E FATURA KESİLMEK ZORUNDA
"Biz YSM ve PİR olarak online iş yazılımları üretiyoruz" diyerek konuşmasına başlayan YSM BULUT Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Yazıcı, Türkiye'nin gerek Bankacılık alanında gerek Telekom alanında hızla dijitalleşmenin olduğunu söyledi. Yazıcı, "Ekim ayında yayınlanan tebliğ ile e-faturada dönüşüm başladı. 1 Ocak itibari ile sektör sektör zorunluluklar da geldi. E faturada devlet yani GİB/Maliye dedi ki 5 bin TL bir şirket diğer şirkete fatura kesiyorsa bütün vergilerin toplamı dahil olmak üzere "5 bin TL geçiyorsa" bunu kağıtta yapamazsın. Şirketten şahısa kesilen faturalar için ise bu limit vergiler dahil 30 bin TL. Kağıt yerine geçen bu yeni faturanın adı e-Arşiv Fatura. Yenin kanunun temelli budur. Bu yıl e-dönüşüm süreçleri hareketli geçecek, 5 ve 30 bin limiti yılbaşında geldi, bazı zorunluluklar da Temmuz ve önümüzdeki yıl başında başlayacak. Anlayacağını her 6 ayda bir çok sayıda firma çeşitli zorunluluklara uymak zorunda. Bunun da en kolay yapılma ve yönetilme yolu da online iş yazılımlarıyla olacak. YSM ve PİR şirketlerimiz de bu konuda vergi mükellefleri olan şirketlerin işlerini çok kolaylaştırıyor. Çok uygun maliyetlerle hem ön muhasebe hem de e-Fatura işlerini çok kolay bir şekilde çözebiliyorlar." ifadelerini kullandı.
E-FATURA'YI XML OLARAK SAKLAMA ZORUNLULUĞU VAR
"E fatura ilk çıktığından itibaren devlet saklama zorunluluğu getirdi. Ben denetlediğimde kağıt fatura yerine elektronik fatura kayıtlarını göstereceksin diyor. Kağıt çıktı kabul etmiyor, PDF'ini de kabul etmiyor sadece GİB onaylı mali mühürle elektronik damgalanmış XML dosyayı resmi kabul ediyor. Ben istediğimde göstereceksin diyor. Devlet, yani GİB "alt yapıyı kurdum, GİB portalden ücretsiz e-Arşiv Fatura kesebilirsin, ancak ben altı ay saklarım, sonra silerim" diyor. Dolayısıyla mükellefler de şuan bir kafa karışıklığı yaşıyor. Teknolojiye ayak uydurma konusunda insanımız çok duyarlı ve hızlı, çok sorun yaşanmasa da 10 milyon ve 5 milyon limitlerinden binli rakamlara düşünce işlem artık tüm şirketleri kapsayan e-Fatura hem telaş yaratıyor hem de zorluk. Gerek mali müşavirler gerekse de şirketler bu konuda kafa karışıklığı ve telaş içinde. Fatura kesemeyince, ihracatını yapamayınca hemen nasıl yapacağım diyor. Bize başvuruyor, biz veya bayilerimiz E fatura konusunda yönlendiriyoruz şirketlerimizi. e-Fatura konundaki tebliğe göre Fatura kayıtları yurt içi sunucularda bulundurulma zorunluluğu var. Yerli yazılımla bu saklama ve kontrol sorunu ortadan kalkıyor. YSM ve PİR yazılımları da hem yerli hem de tasarımı ve AR-GE çalışmalarıyla da milli, 13 yıldır da KOÜ Teknopark'da geliştiriliyor."
CEP TELEFONUNDAN E FATURA KESEBİLİRSİNİZ
Biz 2007 yılından beri Kocaeli Üniversitesi Teknopark'ta çalışan şirketler grubuyuz. 2010'da başladığımız çok tutulan PİR yazılımımız çalıştığı niş alanlar ve çözümlerinden ötürü YSM'den spin-off ile ayırıp KOSGEB AR-GE hibe desteğinden de yararlanarak şirketleştirdik. A.Ş. yaptık. Biz YSM ve PİR yazılım şirketlerimizde Online İş Yazılımları üretiyoruz. Bu yazılımlarla firmalar şirketlerini, projelerini, ekibini daha da iyi yönetme fırsatı buluyorlar. e-Dönüşüm konusunda ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bakın bugün itibarıyla Türkiye'de 191 bin firma e-fatura geçişi yapmış oldu. e-Arşiv bundan biraz az. Bir günde yani dünden bugüne 8 bin yeni firma daha e-Faturaya geçti, ay sonuna kadar da sayı çok daha fazla artacak gibi görünüyor günlük bazda. Dijitalleşme KOBİ'ler için külfet gibi algılanabilir ama bu değişimler şirketlere büyük katkı sağlayacak. Devlet, Maliye sistemi kolaylaştırıyor her geçen gün. Firmaları gelir gider tablosunu daha iyi takip etme şansı bulacak. Bizim YSM BULUT platformu yazılımları online çalıştığı için kurulum gerektirmez, mobil çalışır. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, hatta yırt dışında tatil veya iş seyahatinde bile olsanız yazılımlarımızla cep telefonundan, tabletten bile e faturasını kesebilecek firma sahipleri, muhasebecileri. GİB'den ücretsiz kesse hesabını elde veya programda ayrıca tutmak zorunda kalacak, YSM veya PİR yazılımlarından biriyle kesse buna gerek kalmayacak. İki işlem yapmak zorunda kalmayacak hem hesabını tutacak hemde GİB'den gelen giden e-Fatura ve e-Arşlv Fatura kayıtlarını bizim yazılımda tutmuş olacak.
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.