9 Nisan 1982 tarihinde kaybettiğimiz Prof.Dr. Turan Güneş büyüğümüze Allah rahmet etsin..
Prof.Dr. Turan Güneş (D.1922, Kandıra - Ö.9 Nisan 1982)
Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. 1945'te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni (İÜHF) bitirdi. Doktora çalışmasını Fransa'da Paris Hukuk Fakültesi'nde yaptı. 1951'de İÜHF Anayasa Kürsüsünde asistan, 1954'de doçent oldu. 1947'de Demokrat Parti Kandıra örgütünün kurucuları arasında yer alarak siyasete atıldı. 1954'de DP'den Kocaeli milletvekili seçildi. Bir süre sonra parti yönetimini eleştirmeye başladı. Basına ispat hakkı, 1955'te DP'den çıkarıldı. Hürriyet Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. Partinin genel sekreterliğini üstlendi. 1958'de HP'nin feshine karar verilince birçok HP'liyle birlikte CHP'ye katıldı ve partinin merkez yönetiminde yer aldı.
Güneş 27 Mayıs 1960 hareketinden sonra Kurucu Meclis'e seçildi. 1961 TBMM'ye giremeyince öğretim üyeliğine geri döndü. 1965'te Ankara Üniversitesi SBF'nde idare hukuku profesörü oldu. 1965'ten sonra CHP'nin içinde gelişen ortanın solu hareketinin önderleri arasında yer aldı. 1973 seçimlerinde Kocaeli milletvekili olarak yeniden TBMM'ye girdi. 1974'te Bülent Ecevit başkanlığında kurulan koalisyon hükümetinde (6 Şubat 1974 - 18 Eylül 1974) dışişleri bakanlığına getirildi. 20 Temmuz 1974'teki Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan sonra Cenevre görüşmelerinde Türkiye'yi temsil etti. Haziran 1977 seçimlerinde de Kocaeli milletvekili seçilen Güneş güvenoyu alamayan CHP azınlık hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcısıydı.
Turan Güneş değişik dönemlerde Avrupa Konseyi Danışma Meclisi üyeliği yaptı. Konseyde Siyasi İşler Komisyonu başkanlığında bulundu. Güneş 1982'de İstanbul'dan İzmir'e giderken Çanakkale yakınlarında gemide geçirdiği rahatsızlık sonucu yaşamını kaybetti. Aynı zamanda ünlü ekonomist Prof.Dr. Hurşit Güneş ve sosyolog Prof.Dr. Ayşe Ayata'nın babasıdır.
AYŞE TATİLE ÇIKSIN
15 Ağustos 1974 gününden itibaren Kıbrıs'ta İkinci Barış Harekatı'nın da başlamasıdır. Bu noktada Cenevre ve Londra'da barış amaçlı görüşmelerde bulunan Türkiye'nin o dönemki Dışişleri Bakanı merhum Turan Güneş ise Türkiye'nin bütün iyi niyetine rağmen Yunanistan ve İngiltere tarafından kışkırtılan Rumların adadaki kanunsuz cuntanın devamı yönünde saldırılarını arttırmaları karşısında tarihe geçecek o ünlü şifreyi verir ve "Ayşe tatile çıksın." der. Bu kadar yoğun diplomasi ve savaş trafiğinin içerisinde kızının tatilini düşündüğü için epeyi eleştirilen rahmetli Güneş'in ne demek istediği ise harekatın başlamasıyla ortaya çıkacaktır.
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.