Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

20Mar/180

Kefken Adası – Kandıra / KOCAELİ

kefken-adasi-3

Özellikle Marmara Bölgesi’nde yaşayanlar için günü birlik tatilin en çok tercih edilen yerlerinden biri olan Kefken Adası, hafta içi ve hafta sonları ziyaretçilerini en iyi şekilde ağırlamaya devam ediyor. Kocaeli sınırları içinde cebeci sahilinin tam karşısında kalan Kefken Adası, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Kefken Adası nerede?, Kefken Adasına nasıl gidilir? gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kefken Adası Genel Bilgileri

Kocaeli’nin Kandıra ilçesi sınırları içinde kalan Kefken Adası, Cebeci Sahili’nin tam karşısında bulunmaktadır. Kıyıya yaklaşık 10 dakikalık mesafede olan Kefken Adası, Karadeniz’in serin sularının ortasında ziyaretçilerini beklemektedir.  Cenevizliler Dönemi’nden kalma kale surlarının da bulunduğu adada 40’a yakın su kuyusunun da bulunduğu bilinmektedir. Yine Cenevizliler Dönemi’nden kalan bu kuyuların yağmur sularını biriktirmek için yapıldığı düşünülmektedir.

Adada rakı imalatında kullanılan anasonla birlikte yabani kavun olarak bilinen bitki ile birlikte defne ve incir ağaçları da bulunmaktadır. Kefken Adası’nda balıkçılık da hayli gelişmiştir. Yine adaya yakın noktalarda su altı avcılığı da yaygındır. Kefken Adası’nda 30 Kasım 1879 tarihinde inşa edilen Deniz Feneri bulunmaktadır. Yaklaşık 13 – 17 mil arasındaki uzaklıktan görülebilen fenerin ışığı Karadeniz’in sularında ilerleyen gemilere yön vermektedir.

Cebeci Sahili’nin karşısında bulunan adaya balıkçı tekneleri ile ya da küçük bir tekne kiralayarak çıkabilirsiniz. Adanın kuzeydoğu tarafında küçük ama bir o kadar da güzel bir plaj bulunmaktadır. Adanın etrafında yürüyüşe çıktığınızda Cenevizliler ve Romalılar Dönemi’nden kalma tarihi eserleri görmeniz mümkün.  Yaklaşık 45 dönümlük bir araziye sahip olan adanın etrafını turlamak için 2 saat yeterli olacaktır.

Birinci derece sit alanı olan Kefken Adası’nda geçmiş dönemlerde birçok ailenin yaşadığı bilinmektedir.  Adanın bitki örtüsünün defne ağaçlarıyla kaplı olduğunu belirtelim.

Kefken Adasındaki İlginç Rivayet

Ada ile ilgili çeşitli söylentiler günümüzde de devam etmektedir. Buna göre ada üzerinde 40 su kuyusunun olduğu bilinmekte ve bu kuyuların 39 tanesi tespit edilmiş durumda. Son su kuyusu halen bulunamamış ve rivayete göre bu kuyuda büyük bir define olduğu söylenmektedir.

Kefken Adasında Ne Yenir?

Kefken Adası’ndan denize girmek biraz cesaret ve biraz da tecrübe gerektiriyor. Çünkü deniz suyunun akıntısı fazladır. Yılın her dönemi taze balık yiyebilirsiniz. Örnek verecek olursak; nisan ayında kalkan balığı, mayıs ayında barbun ve istavrit, sonbahar döneminde palamut, lüfer, yılın her mevsiminde levrek, kefal gibi balıkları tadabilirsiniz.

Kefken Adasında Neler Yapılır?

Kefken Adası sit alanı olmasından dolayı turlarla ada seyahati mümkün değil. Ada, su altı dalışları, zıpkınla avcılık yapmak isteyenlerin özellikle tercih ettiği bir yerdir. Ayrıca adada mendirek üzerinden olta balıkçılığı yapabilirsiniz. Yine ada üzerinde mangal yakmanın da yasak olduğunu söyleyelim. Dilerseniz defne ağaçlarının gölgesi altında piknik yapabilirsiniz.

 Kefken Adasına Nasıl Gidilir?

Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı şirin bir tatil köyü olan Kefken’e ulaşım için farklı alternatifleri kullanabilirsiniz. Kefken’e İstanbul üzerinden gelecekler için TEM Otoyolu’ndan İzmit’e ulaştıktan sonra Kandıra Sapağı’ndan giriş yapıp 40 km kadar yol aldıktan sonra Kandıra’ya, ardından 20 km daha ilerledikten sonra Kefken’e ulaşabilirsiniz.

Yine Adapazarı – Kaynarca istikametinden yaklaşık 55 km’lik yolculuğun ardından Kefken’e ulaşım sağlayabilirsiniz. Yine deniz yoluyla Kefken Limanı’na ulaşım sağlamanız da mümkün. Ayrıca Körfez Belediyesi önünden hareket eden 800C Körfez – Cebeci otobüs hattını kullanarak da Kefken’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

https://gezilmesigerekenyerler.com/gezilecek-yerler/kefken-adasi-nerede-nasil-gidilir-bilgiler-kandira-kocaeli.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.