Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

16Oca/160

“16 Ocak Basın Onur Günü”nü kutluyor, Çetin Gürol başkanlığındaki Kocaeli Gazeteciler Cemiyetinin yöneticilerini tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Ahsen OKYAR

16-ocak-basin-onur-gunu-kutlu-olsun

Galip ATAMAN

16 Ocak 1923; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmit’i ziyaret etmesi, 3 gün sonra vatandaşlarla buluşarak sohbet etmesi biz İzmitliler için önemli.

16 Ocak 1923; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ilk ve son basın toplantısını İstanbul gazetelerinin başyazarlarıyla İzmit’te yapması biz gazeteciler için önemli.

16 Ocak 1923; Bugün değiştirilip değiştirilmeyeceği tartışılan Anayasa’nın ilk 3 maddesinde yer alan “Yeni Türkiye Devletinin şekli Cumhuriyet’tir. Başkenti Ankara’dır. Dili Türkçe’dir. Demokratik, laik ve hukuk devletidir” kararını Gazi Mustafa Kemal Atatürk aylar önce Türkiye’ye İzmit’ten duyurduğu için önemli.

Böyle önemli ve anlamlı günü 93. yılında, Kocaeli Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği  “16 Ocak Basın Onur Günü”nde törenle kutluyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha şükranla, minnetle, özlemle anıyoruz.

“16 Ocak Basın Onur Günü” kutlamaları hazırlıklarına bir yıl önceden başlayan, üyesi gazetecilere sosyal haklar kazandırmak için çalmadık kapı bırakmayan, özveriyle çalışan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol şahsında yönetim kurulunu kutluyorum.

“16 Ocak Basın Onur Günü”nde, gazetecilere müjdeli haberler verilmesi için bu yılki kutlamayı himayelerine alan Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık ile Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun asil davranışlarını takdir ediyorum.

“16 Ocak Basın Onur Günü”ne katılacak 71 il Gazeteciler Cemiyeti Başkanının en iyi şekilde ağırlanmasını üstlenen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’a teşekkür ediyorum.

“16 Ocak Basın Onur Günü” törenini sahiplenen, gazeteciler unutmayan tüm kişi, kurum ve kuruluşların duyarlılıklarını takdirle izliyorum.

“16 Ocak Basın Onur Günü” en büyük bayramları olmasına rağmen hatırlamayan, sahip çıkmayan, destek vermeyen bazı gazete ve televizyon sahipleri, genel yayın müdürleriyle sorumluluğunu unutanı gazetecileri kınıyorum.

Çalıştıkları gazetelerden bazen ücretsiz izin alan, bazen işlerini kaybetme pahasına işe gitmeyen Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin hiçbir karşılık beklemeden 7/24 özveriyle çalışanlarına köstek olan ve yaydıkları bilgi kirliliğiyle kafa karıştıran meslektaşlarını vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum.

16 OCAK’IN ANLAMI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 93 yıl önce bugün İzmit Kasr-ı Hümayun’da saat 21.30’dan ertesi gün 03.00’e kadar süren Kurtuluş Savaşını destekleyen 6 İstanbul gazetesinin başyazarlarıyla bir araya gelmesinin önemini, bağımsızlığın nasıl kazanıldığını ve yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş öyküsünü anlatan “Nutuk”u okumadan anlayamayız.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs 1919’da başlayan ve 11 Ekim 1922’de Mudanya Mütarekesi ile fiilen, 24 Temmuz 1923’de Lozan Antlaşması ile resmen biten Kurtuluş Savaşı sürecinde yaşananları bilmeden 16 Ocak Basın Toplantısı’nda verilen mesajları kavrayamayız.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 15 Ekim 1927 -20 Ekim 1927 tarihleri arsında 36 saatte okuduğu Nutuk’ta o günleri özetlerken bakın ne diyor, “1919 yılı Mayıs’ın 19’uncu günü Samsun’a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görüntü şöyledir; Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu grup, 1. Dünya Savaşında yenilmiş. Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük savaşın uzun yılları boyunca millet yorgun ve fakir bir durumda. Millet ve memleketi I. Dünya Savaşına sürükleyenler kendi hayatlarını kurtarma kaygısına düşerek memleketten kaçmışlar. Damat Ferit Paşanın başkanlığındaki hükümet aciz, haysiyetsiz ve korkak…”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Velid Ebüzziye (Tevhid-i Efkar), Ahmet Emin Yalman (Vakit), Falih Rıfkı Atay (Akşam), Suphi Nuri İleri (İleri), Yakup Kadri Karaosmanoğlu (İkdam), İsmail Müştak Mayakon (Tanin) ile yaptığı toplantıda, “Barış olma ihtimali var. Olmamak ihtimalini de dikkate almalıyız. Tedbirlerimiz vardır. Çünkü çok canımız yandı, çok aldatıldık. Bugün bile aldatılmış bir haldeyiz. Mudanya Antlaşmasının hükümlerine karşı hareketler olduğunu görüyoruz. Hiç şüphesiz, barış olduktan sonra çok çalışmak zorunda kalacağız. Bunun için kayıplarımızı en kısa zamanda giderecek esaslı bir program yapmaya mecburuz.” der.

Yeni hükümetin şekli ve niteliği, başkenti, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir gibi mesajlar verir.

DEVLETLE KUTLAMAK

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmit’te gazetecilerle yaptığı basın toplantısının 93. Yıldönümünü Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu himayesinde kutluyoruz.

Önceki yıllardan elbette çok farklı olacak, daha anlamlı kutlanacak ama yetmez.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk ve son basın toplantısının yıldönümüne devlet sahip çıkmalı.

Önümüzdeki yıldan itibaren Kocaeli Gazeteciler Cemiyet yönetiminin organizasyonu, bakan ve valinin desteğiyle kutlanan “16 Ocak Basın Onur Günü” hükümetin devreye girmesiyle ve himayesinde kutlanmalıdır.

“16 Ocak Basın Onur Günü”nü kutluyor, Çetin Gürol başkanlığındaki Kocaeli Gazeteciler yönetimini tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Kategori: Mesaj Yorum gönder.
Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.