TÜRKİYE CUMHURİYETİ HZ. ÖMER’DEN BU YANA DÜNYADAKİ EN İSLAMİ DEVLETTİR
4 Aralık 2015 Cuma / Kocaeli Aydınlar Ocağı yine ülkemizin çok seçkin bilim ve din adamlarından birini Prof. Dr. Mustafa Yıldırım’ı Kocaelililerle buluşturdu.
Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, Aydınlar Ocağı’nın üyesi ve gönül dostlarından oluşan entelektüel birikimi yüksek bir topluluğa hitap etti.
Açış konuşmasını Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez’in, sunuculuğunu Başkan Yardımcısı Cemal Barış’ın yaptığı toplantıda Bayır Bucak Türkmenleri de anıldı. Bu soydaşlarımıza Kızılay’ın yardımları hakkında Kızılay Şube Başkanı Muzaffer Şişmanoğlu, STK’ların yardımlarını İzmit Türk Ocağı Başkanı Yücel Alpay Demir bilgi verdi.
Prof. Dr. Mustafa Yıldırım az sayıda din bilgininden duyabileceğimiz çok farklı ve önemli tespitlerini paylaştı.
İşte “Din ve Kültür İlişkisi” başlıklı konferanstan ilgi çekici bazı başlıklar:
Allah’ın ilk emri Oku, sadece Kur’an-ı tilavet etmek yani manasını, mesajını anlamadan okumak için değildir. Kıraat etmek yani Kur’anı anlamak içindir. Bunu yapabilmek için İnsan kitabını, kâinat kitabını ve Vakıatı (olayları, tarihi, müspet ilimleri) okumak gerekir.
1104 sene önce vefat eden İmam Maturidi Kur’anı nasıl anlamamız gerektiği hakkında çok sağlam ölçüler koymuştur.
Bu anlayışının neredeyse tamamı bir irfan sahibi hocanın, “günde kıl beşini, helalinden ye aşını, karıştırma el âlemin işini” şeklindeki veciz ifadesiyle özetlenmiştir.
Bu anlayışla yetişen halk Maturidi gibi yaşamış, fakat yanlış eğitim alan okumuş kesimde sapmalar olmuştur.
İmam Hatip Okulları milletimizin tahsilleşme oranının artmasında çok faydalı olmuştur. Ancak bu okullarda çok önemli bir hata yapıldı: Arabın kültürü ile oluşan “fıkıh” bu okullarda “din” diye okutuldu.
Siyaset ne zaman din ile içiçe girdi başımız belaya girdi.
Türkiye Cumhuriyeti “dar’ül harptir” diyenler yalan söylüyor. Ben iddia ediyorum ki Hz. Ebubekir ve Haz. Ömer’den sonra bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün devletler içinde en İslami olan devlet Türkiye Cumhuriyetidir. Daha iyisini yapabilir miyiz? Evet, ancak yine biz daha iyisini yapıncaya kadar en iyisi budur.” dedi.
Prof.Dr. Mustafa Yıldırım’ın ÖZGEÇMİŞİ
1957’de Eskişehir’de doğdu. İlkokuldan sonra hafızlığını tamamladı. 1974 yılında Kütahya İmam-Hatip Lisesinden, 1979’da İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nden mezun oldu. 1986 yılında Diyânet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi Arapça ihtisas kursunu bitirdi. 1978-1992 yılları arasında Hafız Abdurrahman Gürses Hoca’dan kıraat dersi okudu ve icâzet aldı. 11 yıl imam-hatiplik, 9 yıl hizmet içi eğitim merkezi öğretmenliği olmak üzere toplam 20 yıl Diyânet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yaptı.
İslâm Hukuku anabilim dalında 1995 yılında doktor, 2000 yılında doçent, 2006 yılında profesör unvanını aldı. Halen DEÜ İlâhiyat Fakültesi’nde İslâm Hukuku anabilim dalında öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.
Onu aşkın telif ve tercüme kitabı, çok sayıda makale ve bildirisi bulunmaktadır. Prof. Dr. Abdülkadir Şener ve Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu ile birlikte hazırladıkları “Yüce Kur’ân ve Açıklamalı-Yorumlu Meali” adlı eseri Türk okuyucusunun takdirlerini kazanmıştır.
İbrahim Gençer, Nihat Gürer, Ahsen Okyar, Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, Yusuf Doğan, Mehmet Sönmezoğlu, Av. Ruhittin Sönmez, Ali Kahraman, Dr. Halil İbrahim Kahraman
Ahsen Okyar, Nursel Okyar, Fatma Kahraman, Dr. Halil İbrahim Kahraman
Yücel Alpay Demir, Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu, Av. Ruhittin Sönmez, Prof.Dr. Mustafa Yıldırım, Cengiz Aslan, Dr. Abdullah Arslantürk
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.