DR. KAHRAMAN İSU’DA, ‘HOŞ BİR SEDA’ BIRAKTI – Galip ATAMAN
DR. KAHRAMAN İSU’DA, ‘HOŞ BİR SEDA’ BIRAKTI – Galip ATAMAN
Kocaeli’de her gün onlarca, yüzlerce, binlerce okurla, öğrencimle, arkadaşımla karşılaşıyor, selamlaşıyor, konuşuyorum.
Ama “dostum” diyebileceğim, başta eğitim olmak üzere ülke sorunları dahil her konuyu gönül rahatlığıyla, açık yüreklilikle konuşabileceğim, tartışabileceğim sayı çok az.
Dr. Halil İbrahim Kahraman da insan olarak, doktor olarak, sivil toplum gönüllüsü, hepsinden öte “dost” olarak sohbetinden keyif aldığım ender ve saygın isimler arasında kalmayı hep korumuştur.
Yaklaşık 15 yıl önce tanıdığım Dr. Kahraman, 1982 yılından buyana İzmit’te başarılı tıp doktorluğunun yanı sıra sivil toplum örgütlerinin etkili isimlerinden biri olmuştur.
Aile doktorumuz da olan Dr. Kahraman, kent vizyonu ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, çevreye duyarlı, şehrin dinamikleri ile şehri yönetenleri buluşturan örnek, saygın, herkesle barışık bir isimdir.
Dahası; alt yapısıyla, donanımıyla, bilgi birikimiyle kapısını çalan, telefonunu çaldıran herkesin yardımına koşmayı, çözmeyi kendisine şiar edinmiştir.
65 yaşına rağmen sorun çözmek için koşturan, çaba harcayan, herkese eşit mesafede olan, mütevaziliği, kalenderliği, yardımseverliğiyle tanıdık tanımadık herkesin gönlünde küçücükte olsa yerini almıştır.
Değerli İbrahim Kahraman’ın her yönünü takdir ederim ama sevgili kızı Ayşenur Kahraman Aytekin’in kısa sürede hem marka, hem örnek yaptığı “Çocuk Kasabası Anaokulu”na olan duyarlılığını, hassasiyetini, sorumluluğunu her şeyin üstünde tutarım.
İSU’DA BAŞARILI 6 YIL
Saygın dostlarla karşılaştığımızda Dr. Halil İbrahim Kahraman’ın kulaklarını mutlaka çınlatırız.
Hayırsever işadamı İbrahim Aracı’nın Alzheimer, Demas, Parkinson ve hareket bozukluluğu olan hastaların hastane sonrası rehabilitasyonları için KOÜ bünyesinde yaptıracağı 150 yataklı “Yaşlılar Rehabilitasyon Evi”ni Kocaeli Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ile konuşurken olduğu gibi.
İbrahim Karaosmanoğlu’dan sonra Ak Parti İl Başkanlığı’nın Halil İbrahim kahraman’ın hakkı olduğunu ama “Fikri Beyin hakkıdır” diyerek nezaketen ret ettiğini Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın anlattığı gibi.
İSU’da başarılı 6 yıl yönetim kurulu üyeliği yaptıktan sonra onuruna verilen veda yemeğinde Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun, “
“Dr. H.İbrahim Kahraman Bey, doktor ve özellikle halk sağlığı ile ilgili sağlıklı suyun vatandaşımıza ulaştırılması, arıtılması, doğal ortama temiz olarak ulaştırılmasında önemli bilgileri ve tecrübelerinden istifade ettik. Görev yaptığı 6 yılda Yönetim Kurulu üyesi olarak güzel kararlar aldık ve çok güzel hizmetlere imza attık. Ben şahsen kendisinden, fikirlerinden, davranışlarından çok yararlandım” dediği gibi.
Dr. İbrahim Kahraman’ın Kocaeli’ye kazandırdığı örnek projeleri, övgü dolu sözleri çoğaltmak mümkün.
İSU kuruluşundan buyana sayısız yönetim kurulu üyeleri görev yaptı. Ama Dr. H. İbrahim Kahraman’ın yeri İSU’yu sahiplenmesi ve verdiği katkılarla farklı oldu.
Öyle isimler var ki siyaseten yönetimde yer aldı, toplantıdan toplantıya katıldı, Hakk-ı huzur ücretini aldı.
Dr. Kahraman ismi bir çok alanda olduğu gibi İSU’daki katkılarıyla da bundan sonra hep saygıyla hatırlanacaktır.
Geçtiğimiz günlerde onuruna düzenlenen veda yemeğinde, “Hoş Bir Seda Bırakarak” ayrıldığı gibi.
İbrahim Bey, yasal olarak 6 yılın sonunda İSU yönetiminde ayrılmış olsa da tanıdığım, performansını bildiğim kadarıyla İSU’dan hiç kopmayacak, katkı sunmaya devam edecektir.
İBRAHİM KAHRAMAN KİMDİR
1950 yılında Bolu’nun Gerede İlçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1979-1982 yılları arasında Ankara Numune Hastanesi’nde Uzmanlık eğitimini tamamladı.1976-1979 yıllarında Ankara’da Pratisyen Hekimliği, 1977-1979 Ankara M.E.B. Beşevler Merkez Dispanseri Hekimliği, 1979-1982 yıllarında Ankara Numune Hastanesi Araştırma Görevlisi, 1983-1988 Kocaeli SSK İzmit Hastanesi Uzman Doktorluğu görevlerini yürüttü. Sosyal anlamda da oldukça aktif olan Kahraman, 1993-1997 yılları arasında Kocaeli aydınlar Ocağı Başkanlığı, 2001-2009 yıllarında AK Parti kurucu üyeliği ve Başkan Yardımcılığı, 2004-2006 yıllarında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanlığı, 2009 yılında İSU Yönetim Kurulu Üyeliği, Yenidoğan Eğitim Sağlık Ltd. Şirket Yönetim Kurulu Başkanlığı, İzmit Kızılay Dernek Yöneticiliği, 2004 yılında Türk Geriatri Vakfı Kocaeli Temsilciliği, Gerkav Kurucu Üyeliği, 2004-2007 yılları arasında Fevziye Camii Dernek Başkanlığı, Kocaeli Müsiad kurucu üyeliği görevlerinde bulundu. En önemlisi de “Çocuk Kasabası Anaokulu”yönetim kurulu başkanlığı.
“Kitap kurdu” olan Dr. H. İbrahim kahraman evli, 3 çocuk babasıdır.
*** *** ***
KANDIRA’NIN GELECEĞİNE “İPOTEK” KOYUYORLAR!
Kandıra, sürekli göç veren, çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu bir nüfusa sahip. 1950’de 58.472 olan nüfusu son sayımda 49 bin olarak sayıldı.
İlçe sıralamalarında; Ortaokul mezunlarının girdiği TEOG (Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş) ve lise son sınıf öğrencilerinin katıldığı LYS (Lisans yerleştirme Sınavı)’de hep sonlarda yer aldı.
Çalışanların yüzde 70’i çiftçilik yapan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan Kandıra; 919 ilçe arasında 433’üncü olurken 432’nci sıradaki Tunceli Pülümür ilçesinin altında kaldı.
Karadeniz kıyısında olması nedeniyle turizme ağırlık verilmesine rağmen bir arpa boyu mesafe alınmadı.
Kandıra yıllarca anıldığı, “Kandıra Hindisi ve Kandıra Bezini” de zaman içinde unutuldu.
Kandıra’nın kurtuluşunu “Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” kuruluşunda gören aralarında Cengiz Kan’ın da bulunduğu yerel yöneticiler 2006’da bir ‘ilk’e imza attı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanları Nihat Ergün, Fikri Işık, Valiler, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu destek verdi.
Ama Kandıra ile doğrudan bağı olmayan Mürsel Yaylalı, köylülerden satın aldığı toplam OSB arsasının binde biri kadar olan 2.8 dönümlük arsasını terk etmemek için yargıya gidince işler durdu.
“Bir deli kuyuya taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış” atasözündeki gibi Kandıra’nın makus talihini değiştirecek hayaller ve projeler de Mürsel Yaylalı’nın inadı ve ısrarı sonucu rafa kaldırıldı.
KANDIRALILAR ÖFKELİ
Kandıra ekonomisini canlandıracak, Kandıra’ya 7-8 Bin çalışan, 30-40 Bin istihdam yaratacak, Kandıra’dan göçü geri döndürecek “Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” çalışmalarının yargı kararıyla durdurulmasına ve sebep olan Mürsel Yaylalı’ya Kandıralılar öfkeli.
Kandıralılar, yıllık işlem hacmi yıllık 5 milyon lira olarak planlanan, yatırımcıların 1 milyar Dolar ihracat yapması öngörülen “Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” ile gerçek dışı yayın yapan gazete ve gazetecilere de tepkili.
“Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” çalışmalarının durdurulmasına en büyük öfke ve tepki, eski belediye başkanı Cengiz Kan’dan geldi.
Cengiz Kan, “Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarının bir kişinin itirazı üzerine yargı kararıyla durdurulması Kandıra’nın geleceğine ipotek koymak anlamına gelir. 30-40 bin kişiye istihdam yaratacak, Kandıra’ya artı değer kazandıracak bu projenin durdurulmasını sağlayanlara prim vermeyelim, fırsat tanımayalım. Durdurulan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarının devamı için herkes gereğini, üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.
Eski başkan Kan, Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Büyükşehir Belediyesi onayıyla Kandıra CHP İlçe Başkanı Muzaffer Yağız ve CHP’li Kandıra Belediye Başkanı Mustafa Öğren zamanında karar alındığını söyledi.
Ama gelinen noktada CHP’liler siyaseten Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne destek vermediklerini, o gün söylediklerini bugün yalanladıklarını ifade ederek, “Kandıra halkı, siyasilerin sözlerini tutmalarını, verdikleri sözlerin arkalarında durmalarını, aksi halde siyaseten cezalandıracaklarını anlattı.
“Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” yetkilileri, kuruluş ile ilgili bilgi verirken “OSB’nin kurulacağı 2 bin dönüm arazinin 1997.2 dönümünü, bir başka deyişle arazinin yüzde 95’ini vatandaşların rızası ile aldık. Arsasını satmak istemeyen yüzde 5’inin hisselerinin de mahkeme kararıyla sahibi olduk. Bunlardan toplam arazinin binde bir oranında bir hisseye sahip Mürsel Yaylalı adlı vatandaş yer seçimi kararını iptal ettirmek için İdare mahkemesine dava açtı. 2011 yılında açılan dava 2012’de lehte sonuçlandı. Danıştay2 yapılan itiraz sonucu Kocaeli İdare mahkemesi yeniden tayin ettiği bilirkişinin verdiği gerçekleri yansıtmayan, İSU görüşünü dikkate almayan yazısına rağmen düzenlediği rapor doğrultusunda “Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” çalışmaları durdu. Yarın Mürsel Yaylalı ile anlaşsak bile OSB için çivi çakmamız imkansız. İdare mahkemesinin aleyhimize verdiği kararı Danıştay’a taşıyoruz. Danıştay’ın vereceği karar Kandıra’nın, Kandıralıların kaderini belirleyecek” şeklinde konuştu.
Bugüne kadar 60 milyon lira harcama yapılan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları önündeki engeller kalkarsa; Altyapı çalışmalarına başlanacak, 2 bin dönüm alanın yüzde 30’u yeşil alan olacağından çevreye duyarlı olacak, gıda sanayi atığı organik ürünler biyogaza çevrilerek enerji elde edilecek.
Hazineye ait bugünlerde milli eğitim adına kamulaştırma çalışmaları süren 35-40 dönüm arazi üzerinde, Gıda Teknik Meslek Lisesi, Gıda Teknik meslek Yüksekokul, Gıda Teknik Fakültesi açılacak.
Gün, Kandıralıların birlik olma zamanı. Gün; İSU’nun olumlu görüş bildirdiği ve 50 ayrı yerden alınan ÇED raporuyla kurulan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip çıkma günü.
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.