Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

15Ağu/150

Şimdilik yorumsuz!…

kandıraosb  Yaklaşık 5 yıl önce başlayan ve sadece kamulaştırma için bugüne kadar 50 milyon liranın üzerinde para harcanan Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi iptal edildi.

ENGİN ŞAHİN

Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili ilk adımlar yaklaşık 8 yıl önce yani 2007 yılında atıldı. Büyükşehir Meclisi, OSB’nin kurulması planlanan araziyi o tarihte 1/50 bin ölçekli Kocaeli Çevre Düzeni Planı’nda belirtti. 2008 yılına kadar hiçbir sanayicinin talip olmadığı bölgeye Gıda İhtisas OSB kurulması için bir grup girişimci Kocaeli Valiliği’ne başvuruda bulundu. 2010 yılında tüzel kişiliğine kavuşan Kandıra Gıda İhtisas OSB, bu tarihten itibaren kamulaştırma ve diğer çalışmalara da başlamış oldu.

2 BİN DÖNÜM

Yaklaşık 2 bin dönümlük bir alanı kapsayan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, İzmit’ten Kandıra’ya giderken, Kandıra Cezaevi’ni geçtikten sonra sol taraftaki arazileri kapsıyor. Daha sade bir anlatımla, Çal Mevkii-Çal Yolu ve Kandıra Yolu üçgeni arasında kalan arazileri. Köylerle tarif etmek gerekirse OSB, Kandıra yönünde Kocakaymaz köyüne bağlı Hamitler Mahallesi, yol kısmında ise Kayıplar Mahallesi ile komşu.

SADECE 1 DOSYA NEDENİYLE

Yaklaşık 5 yıl önce başlayan çalışmalar da bugüne kadar 11 bin 300 hissenin kamulaştırma yöntemiyle satın alındığı belirtiliyor. Yani kamulaştırmaların yüzde 95’i hisse sahipleriyle anlaşılarak gerçekleştirilmiş. Kalan yüzde 5’lik kısım ise kamulaştırılarak alınmış. Sadece bir parselde kalan 2 dönümlük hisse hariç. Gıda OSB’nin binde 1’ine karşılık gelen bu alanın sahibi OSB yönetimin her türlü teklifini reddediyor ve konu mahkemeye taşınıyor. Ancak İdare Mahkemesi’ne açılan davanın konusu, yer seçiminin, dolayısıyla OSB’nin iptali ile ilgili.

YER SEÇİMİNİN İPTALİ

Bu amaçla çeşitli avukatların da desteğiyle bugüne kadar yer seçiminin iptali istemiyle açılmış birçok dava var. Bunlardan Kocaeli 1 ve 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davaların tamamı OSB lehine sonuçlanıyor. Danıştay da bu kararları onama kararı alıyor. Bunlardan Kocaeli 1. İdare Mahkemesi’nde kalan 1 dosyada yeniden yargılama kararı alınıyor. Yani birçok dosya geçiyor, bir dosya ise yeniden yargılamaya tabi tutuluyor.

DAHA ÖNCE “OLUMLU”YDU

Kocaeli 1. İdare Mahkemesi’nde tekrar yargılama başlıyor. Bu dosya aynı parsel için yeni açılan başka bir dosya ile birleştiriliyor. Daha önce bu dosya için “olumlu” görüş bildiren bilirkişi, bu sefer “olumsuz” görüş beyan ediyor. Bilirkişinin raporuna istinaden de İdare Mahkemesi olumsuz bir karar alıyor. Neticede 5 yıldır devam eden bütün çalışmalara ve yapılan harcamalara rağmen 5 yıl sonra OSB’nin yer seçimi ile alakalı olumsuz bir karar çıkıyor. Hafta başında açıklanan bu kararla, Kandıra Gıda İhtisas OSB projesinin planları da iptal ediliyor.

GEREKÇE NE?

Yer seçiminin iptaline konu olan dayanak, OSB sınırının 11.5 km ilerisindeki Kandıra Namazgah Barajı. İddiaya göre OSB alanı, barajın koruma alanı içinde yer alıyor.

Ancak OSB konusu gündeme geldiğinde Namazgah Barajı gündemde değildi. Baraj konusu sonradan gündeme geldi, ihale edildi ve yapıldı. OSB çalışmaları daha öncesinden başlamasına ve gerekli izinler alınmasına rağmen, sonradan “OSB baraj havzasında, yer seçimi yanlış” iddiasında bulunuldu.

BUNDAN SONRA NELER OLACAK?

Muhtemelen Kandıra Gıda OSB yönetimi Danıştay’a temyiz başvurusunda bulunacak. Danıştay en az 1 yıl içinde (ki bu süre çok daha fazla olabilir) karar verecek. Projenin akıbetine ilişkin soru işaretleri Danıştay’ın nihai kararına kadar devam edecek.

Eğer Danıştay’dan da olumsuz karar çıkarsa, projenin kapısına kilit vurulacak. Kamulaştırma yöntemiyle elde edilen arazilerin kısa sürede ve ucuz fiyata elden çıkarılması gündeme gelecek. Milyonlarca lira zarara uğrayacak sanayicilerin nasıl bir tutum sergileyeceği ise bilinmiyor.

TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAKTI

Kandıra Gıda İhtisas OSB, yaklaşık 300 milyonluk bir proje. İçinde yaklaşık 70 fabrikanın kurulacağı Türkiye’nin ilk projesi olacaktı.  Et, süt, bakliyat, çikolata, hazır yemek, sebze meyve, insan gıdası adına aklınıza ne geliyorsa üretimi yapılacaktı. Son 5 yılda önüne sayısız engel çıktı, çıkarıldı. Her birini aştı, yaklaşık 50 milyon liralık da kamulaştırma yapıldı. Ancak sadece 2 dönümlük bir arazi yüzünden yarım kaldı. Daha doğrusu başlayamadan bitti. Şimdi herkes Danıştay’ın, idare mahkemesinin karanını onayıp onamayacağını merak ediyor.

http://www.demokratkocaeli.com/manset/kandira-gida-ihtisas-osb-projesi-iptal/

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.