Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

25Tem/150

Doç. Dr. Pervana Memedli’den “Güney Azerbaycan Edebiyatı” Konferansı

  23 Temmuz 2015 Perşembe / Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği tarafından organize edilen “Güney Azerbaycan Türkçesi ” konulu konferans Leyla Atakan Kültür Merkezi Dr. Şefik Postalcıoğlu Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferans Azerbaycan İlimler Akademisi hocası olan Doç. Dr. Pervane Memedli tarafından verildi.

Konferansa; Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez, Türkocağı Başkanı Yücel Alpay Demir, Eğitimçi-Yazar Süleyman Pekin, Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Makine Mühendisi Mustafa Görgün, Kocaeli Kandıralılar Derneği Denetim Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, eski Kocaeli Kent Konseyi Dr. Halil İbrahim Kahraman, emekli SEKA Daire Başkanı İlhan Özsoy, Bahçecik Belediye Başkanlarından İbrahim Gençer, son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, Kocaeli Pusula Derneği Başkanı Volkan Şenel, Yörük ve Türkmen Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Özer, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyon Başkanı Bilal Dündar, Diş Hekimi Ömer Erdal, Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Kocaeli Şübe başkanı Reşat Öktem, www.kocaeliokuyor.com sitesinin sahibi Yusuf Ünel ve çok sayıda dinleyici katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Alptekin Cevherli davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek Türk dünyasının önemli bölgelerinden olan Azerbaycan konferansından sonra aylık olarak konferanslarının devam edeceğini söyledi. Alptekin Cevherli konuşmasının ardından sahneye Güney Azerbaycan Türkçesi’nin önemli araştırmacılarından olan ve bu konu hakkında basılı 11 kitabı bulunan Doç. Dr. Pervane Memedli’yi konuşmasını yapmak için sahneye davet etti. Doc. Dr. Pervane Memedli konuşmasına başlamadan önce Kocaeli’yi çok sevdiğini bundan sonra sık sık geleceğini belirtti. Memedli, Azerbaycan aydınlarından olan Mehmet Emin Resulzade’nin Güney Azerbaycan’da seneler önce bir gazete çıkarttığını belirterek bu gazetenin Avrupa standartlarında bir gazete olduğunu söyledi.

ÖZLÜK SIKINTISI VAR

Doç. Dr. Pervane Memedli konferansta Güney Azerbaycan’da yaşayan Türklerin kültürlerinden, geleneklerinden ve sıkıntılarından bahsederek, “Güney Azerbaycan’da bir milli kimlik sorunu var. Azerbaycan halkı geçmişinde çok sıkıntılar çekti. 200 yıl önce İran ile ikiye bölündü. Kültürler ayrıldı. Fakat bu halk hiç ayrılmadı hep iç içe yaşadı. Şu an Güney Azerbaycan'da bir özlük sıkıntısı var. İnsanlar orada Türkçe düşünüyor Farsça yazıyorlar. Kabirlerini bile Türkçe yazamıyorlar. Oradaki gençlerin geleneklerine, kültürlerine ve dillerine sahip çıkması gerekir” ifadelerini kullandı.

Adnan Zamburkan, Murat Yoldaş

11774774_482144728606627_927509537_n

Doç. Dr. Pervana Memedli Kimdir?

Memmedli Pervane Hacı kızı Şemkir bölgesinde ziyalı ailesinde doğdu.
Üç yaşındayken ailesi Bakü'ye taşındı. İlk ve orta eğitim aldığı 44 sayılı okulu yüksek başarı ile bitirdi. Azerbaycan Devlet Üniversitesi gazetecilik bölümünde yüksek eğitim kazındıktan sonra 1985 yılında SSCB Gazeteciler Birliği'ne üye kabul edildi. 1998 yılından Azerbaycan Gazeteciler Birliği, 2001 den Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesidir.

Azerbaycan Devlet Tıp Enstitüsü'nün yayın organı olan "Tıp kadroları uğrunda» gazetesinde edebi işçi gibi çalıştı. Azerbaycan Yabancı Diller Üniversitesi bünyesinde olan iki yıllık özel kurslarda Arap ve İngilizce dillerini bitirdi. Yüksek eğitim aldığı yıllarda Yabancı Ülkelerle Dostluk ve Kültürel İlişkiler cemiyetinde kütüphaneci, Cemiyetinin yurtdışındaki yurttaşlar için yayınladığı «Vatanın sesi» - «Odlar yurdu» gazetesinde muhabir olarak çalıştı. Söhrab Tahir'in yönetimi ile gazetenin eski alfabe ile çıkan saylarlarının sorumlu editörü olmuş. 1985- yılından 7 dilde (Azerbaycan, Rus, İngiliz, Fransız, Alman, Türk, Arap, Fars) yayınlanan «Azerbaycan bugün» dergisinin editörü (Azerbaycan dili üzere), 1989 yılından ise baş editörü olmuştur.

1995-98 yıllarında MEA-nın Nizami adına Edebiyat Enstitüsü "Sabah" yayınlarında editör olarak çalışmıştır.1998 yılından itibaren AMEA-nın Nizami adına Edebiyat Enstitüsü'nde Güney Azerbaycan edebiyatı bölümünde araştırmacı, yüksek araştırmacı, öncü araştırmacı olarak çalışıyor. Aynı zamanda 2000-2012 yıllarında Bakü Devlet Üniversitesinin Gazetecilik Fakültesi'nde basın tarihi fakültesinde baş öğretmen görevinde çalıştı. "Güney Azerbaycan basın tarihi" biliminin ilk yaratıcısı olup ve özel derslik hazırlamıştır. Konular üzere Azerbaycan ve rus dillerinde programlar yaratmıştır.

2014'te Milli Havacılık Akademisi doçenti olmuş. 2002'de MEA-nın Nizami adına Edebiyat Enstitüsü'nde "Varlık dergisinde edebiyat meseleleri» (1979-2000 yılları) "konusunda doktora tezini savunup, filoloji doktoru ödülünü almıştır. 1999 yılında Irak'ta Babil festivalinde, 2000 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmi heyet bünyesinde, 2008 yılından Türkiye’de Elazığ şiir akşamlarında ve 2014'te İsveç'in üç kentinde düzenlenen konferansta konuşmacı olarak katılmıştır. Lefkoşa, Giresun, Saray Bosna, Eskişehir, Moskova ve diğer şehirlerin üniversitelerde düzenlenen uluslararası konferans ve simpozyumlara davetli olup, ödüller almıştır.

2009'da Azerbaycan Gazeteciler Birliğinin H. Zerdabi, Azerbaycan Yazarlar Birliyinin Uluslararası Samet Behrengi ve resul Rza ödülüne layık görülümüştür. Azerbaycan 1999 yılından itibaren "21 Azer", "Güneyin Sesi", "Ulu Çınar" gibi dergilerin kurucularından biri olmuş, yazıları esasında konuşmalar yapmış, Yerli ve yabancı basında 200'den fazla bilimsel publisistik yazıları yayınlanmıştır. Evli, iki çocuğu var.

Kitaplar:
1. "Varlık" dergisinde edebiyat meseleleri, monografi. Bakü.Elm, 2000,200 s.
2. Güney Azerbaycan (Eş yazar; kitaptaki kültür ve edebiyat adamları ile ilgili edebi oçerklərin ve basınla ilgili özel tablonun yazarı) Veri kitabı.Bakü. "Orhan", 2000.514 s.
3. "Güney Azerbaycan basın tarihi" (XIX, XX, XXI yüzyıllar) Bakü, Elm.2009,200 s.
4. Her iki yakanın gerçek aynası- "Azerbaycan dergisi" .Bakü .2014,200 s.
5.Cenubi Azerbaycan: edebi şahsiyetler, portretlər. 1.bölüm Bakü.Sabah, 2015,200 s.
6.Cenubi Azerbaycan edebiyat meseleleri. Bakü. Sabah 2015, 310 s.

Arap alfabesinden latıin alfabesine uygunlatırdığı kitaplar
7.Cevat Heyet. Edebiyya bilimi (Edebiyat şünaslık) . (Bakü.Elm, 1996,200 s.)
8.Hebib Sahir. Arzu-Qenber. (Önsöz ve açıklayıcı sözlerle birlikte) Bakü. Elm, 2007.100 s. 9.Mehmet tagi Zehtabi. "Başka elim, dilim var benim" (ön sözle birlikte), Bakü. Elm.2011,208 s.
10. Qulamhüsen Saidi.”Sonsuz sefer” (ön sözle birlikte) Bakü,Hedef,2015,120 s.
10.Cenubi Azerbaycan edebiyatı antolojisi. (Çağdaş dönem) Bakü.Teas Press, 2015, 500 s. ve b.kitaplar

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.