Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

24Tem/150

İzmitliler Uygur Haber Merkezinde..

DSCN5381    4 Temmuz 2015 Cumartesi / Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’a Doğu Türkistan’a gösterdiği ilgi ve destek için plaket takdim edildi.

Topkapı Kültür Parkı-Kültür Evleri içinde yeralan Türk Dünyası Zinnet Restaurant’ta Uygur Haber ve Araştırma Merkezi tarafından verdiği destek için Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’a özel kare şeklinde, el işi ve işlemeli bir şapka olan doppa iie düğmesiz ve ayak bileğini örtecek uzunluktaki ton giydirildi. Uygur Haber ve Araştırma Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Hamit Göktürk ve Araştırmacı-Yazar ve Senarist Mehmet Emin Hazret tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Toplantıya katılan İzmitliler

Zinnet Restorandaki toplantıya; Ahıskalılar Vakfı Başkanı Mehmet Oğuz, Uluslararası İşbirliği Platformu Türki Cumhuriyetler Temsilcisi Malik Kerimov, emekli İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Gazeteci Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve çok sayıda sivil toplum temsilcisi katılırken İzmit’ten de; Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Dr. İsmial Çapçı, Mali Müşavir Ahsen Okyar ve Dr. Oktay Taşolar katıldı.

DSCN5381Dr. İsmail Çapçı, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Ahsen Okyar, Dr. Oktay Taşolar, Hasan Uzunhasanoğlu

DSCN5391Toplantıya katılanlar

DSCN5392Nevzat Gökalp, Uluslararası İşbirliği Platformu Türki Cumhuriyetler Temsilcisi Malik Kerimov ve toplantıya katılanlar

DSCN5393Türk Dünyası mutfağı ve davetliler

DSCN5394Davetliler

DSCN5395Ahıskalılar Vakfı Başkanı Mehmet Oğuz ve toplantıya yer alanlar

DSCN5398Uygur Haber ve Araştırma Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Hamit Göktürk, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Ahsen Okyar, Dr. Oktay Taşolar, Hasan Uzunhasanoğlu

DSCN5401Ahsen Okyar, Hasan Uzunhasanoğlu, emekli İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökçen

DSCN5405Dr. Oktay Taşolar, Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Gazeteci Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Ahsen Okyar

DSCN5444Uygur Haber ve Araştırma Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Hamit Göktürk ve Araştırmacı-Yazar ve Senarist Mehmet Emin Hazret birlikte Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’a teşekkür plaketini takdim ederken

DSCN5445Mehmet Emin Hazret, Prof. DR. Nevzat Yalçıntaş, Hamit Göktürk

DSCN5452Toplantıya katılanlar

DSCN5462Hasan Uzunhasanoğlu, Ahsen Okyar, Hamit Göktürk, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli

DSCN5387İzmitliler Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ı dinliyor..  Ahsen Okyar, Dr. Oktay Taşolar, Hasan Uzunhasanoğlu

DSCN5404Ahıskalılar Vakfı Başkanı Mehmet Oğuz, Hasan Uzunhasanoğlu, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Ahsen Okyar

DSCN5436Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Ahsen Okyar, Dr. Oktay Taşolar, Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Hasan Uzunhasanoğlu

DSCN5438Dr. Oktay Taşolar, Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Hasan Uzunhasanoğlu, Hamit Göktürk, Mehmet Emin Hazret

DSCN5446Hasan Uzunhasanoğlu, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Hamit Göktürk

DSCN5454Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş gündem, değerlendiriyor

DSCN5460Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Hamit Göktürk

DSCN5463Ahıskalılar Vakfı Başkanı Mehmet Oğuz, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş

DSCN5380

TÜRK DÜNYASI ZİNNET RESTAURANT

İstanbul’un en güzide yeri haline gelen Türk Dünyası Kültür Evleri içinde, Türkistan coğrafyasının en lezzetli yemekleri tatma imkânı sağlayan Türk Dünyası Zinnet Restaurant bir ilke imza atıyor. Uygur, Kazak, Kırgız, Özbek ve kısacası Türk Dünyası’nın yemek kültürünü yakından tanımak isteyenler için Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nin artık başka bir anlamı daha var. 

Orta Asya’dan Türkiye’ye gelmiş olan kebabın birçok türünün, ilk mantı ve makarna örneğinin de içlerinde bulunduğu Legmen, Özbek pilavı, Buharda Mantı, Çüçüre, Göşnan, gibi yüzlerce yemek çeşitleri ile İpek yolunun 2000 yıllık lezzetlerini tadabileceğiniz mekanda, Orta Asya’da en çok içilen gök-çay ve yöresel birçok başka çay çeşidini de yudumlayabilirsiniz. Restoran sahibi Uygur asıllı Zarife Hanım, başka milletlerin yemek türleri Türkiye’de bilindiği halde Türk Dünyası’nın yemek türlerinin bilinmemesinden dolayı Türk yemek kültürü üzerine bir restoran açma kararı aldığını söylüyor. İsteğe bağlı olarak etnik Türk müziklerinden canlı örneklerin de dinlenebileceği Türk Dünyası Zinnet Restaurant, Topkapı Kültür Parkı-Kültür Evleri’nde Türk mutfağına ait farklı lezzetleri meraklılarına sunuyor. 

İletişim için; Telefon 0212 567 10 77 - 0538 749 86 66

www.zinnetrestaurant.com e-postazarifekerim@hotmail.com

Adres: Maltepe Mah. Topkapı Kültür Parkı Osmanlı Evleri Topkapı / Zeytinburnu / İstanbul

Doppa

(Uygurca:  دوپپا) genellikle kare şeklinde, el işi ve işlemeli bir şapkadır. Genel olarak yeşil ve mavi renk kullanılır. Kazan Tatarları, Özbekler, Tacikler ve Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri tarafından kullanılmaktadır. Uygur Türkleri tarafından milli başlık olarak kabul edilmektedir.

Her yıl 5 Mayıs günü Uygur Türkleri tarafından Doppa Bayramı olarak kabul edilmekte ve o bölgede kutlanmaktadır.

"Ton" veya "Çapan"

Dış giyimin uzun olanına ton denir. Bu ton düğmesiz olup, ayak bileğini örtecek uzunluktadır. Kısa olanı çapandır. Çapan, düğmeli olup diz kapağını örtecek uzunluktadır. Her ikisi de astarlıdır. Dış yüzü ile astar arasının pamuk döşenir. (Yorgan yapımında olduğu gibi). Ton ve çapan, "Ham" ve "Çekmen" adı verilen, halkın el tezgahların da yaptığı pamuklulardan dikildiği gibi, gene halkın yaptığı ipek ve pamuk ipliği karışımından dokunan" Beksem"den de dikilir.

Çekmen ve hamdan yapılanlar siyah ve fes rengindendir. Bu renkleri genç veya genç gözükmek isteyenler giyerler. "Simava" denilen gri renklileri yaşlılar giyerler. Beksem'in kendine özgü renk ve desenleri vardır. Beksem tonları zenginler ve hocalar giyerler. Bazı bölgeler de "Cuva" ismi verilen koyun, kuzu ve tilki postlarından yapılmış ton uzunluğundaki elbiseyi giyerler. İster ton ile çapan, ister cuva ile çapan beraber giyilsin, muhakkak bele belbağ ismi verilen kuşak bağlanır.

Hocalar tonu cübbe yerine kullandığı için üstüne kuşak bağlamazlar.Gençler kuşağa bıçak astığı gibi ihtiyarlar da kın içinde misvak, sakal tarağı gibi temizlik araçlarını asarlar.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.