Kırım Türkleri, Tepreş’i kutlayacak
Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl ikincisinin tertipleneceği Uluslararası Kırım Tatarları Tepreşi, 13-14 Haziran tarihlerinde düzenlenecek.
KOTO Konferans Salonu ve Sapanca Gölü Kenarı eski SEKA Kampı alanında gerçekleştirilecek olan etkinliklere; Kırım, Romanya, Rusya, Fransa, İsveç ve Tacikistan’dan sanatçı, gazeteci, öğretim üyeleri ve sporcular katılacak.
RENKLİ ETKİNLİKLER
Tepreş Şenliği’nin ilk gününde KOTO’da Kırım’ın Rusya tarafından işgalinden bu güne kadar yaşananların anlatılacağı bir panel tertiplenecek. Farklı ülkelerden gazeteci, sanatçı ve öğretim üyelerinin katılacağı etkinlik sonrasında ise katılımcılara keman dinletisi sunulacak, ayrıca Milano Grand Prix sahibi akordeon virtüözü Nariman Baliç sahne alacak.
BAŞPEHLİVANA KOÇ
Şenliğin 14 Haziran’daki ikinci gün etkinliklerinde ise Cemile Ansambl, Kırım Tatar Halk danslarından örnekler sunacak. Kırımlı sanatçı Gulizar Bekirova, Rustem Memedov ve Arsen Osmanov’in seslendireceği şarkıların ardından Selsebil Keman Grubu ve Nariman Baliç konserleri düzenlenecek. Kırım Tatar Kuşak Güreş müsabakalarının başpehlivanına ise bir adet koç hediye edilecek.
ARACI’DAN DAVET
Öte yandan program kapsamında Kırım Tatar Aşları Yarışması da yapılacak. Dernek başkanı İbrahim Aracı, halat çekme ve çocuklara yönelik oyunlarla devam edecek olan etkinliğe Kırım Tatarlarını ve Kocaelilileri davet ettiklerini dile getirdi.
Tepreş nedir?
Tepreş, Kırım Türklerinin Hıdrellez sonrası kutladıkları bir bahar bayramıdır. Çeşitli etkinliklerin yapılabildiği bir meydan etrafında piknik biçiminde kutlanır. Türkiye'de tepreş, çevresinde Tatarların yoğun olarak yaşadığı kentlerde her yıl yapılır. Tepreş, yüzyıllar boyunca devam etmekte olan halk kültürünün bir parçasıdır. Onda Kırım Türkünün ruhunun inceliği, halk kültürünün zenginliği saklıdır. Bu vesileyle düzenlenen gün, aynı zamanda birlikte olmanın verdiği lezzete ayrı bir tat, ayrı bir ahenk katar. Tepreç tepreş duası ve milli marşların okunması ile başlar. Sonra "Qalaqay tıgırtılır"
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.