Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

6May/150

AKÇAKOCA KÜLTÜR PLATFORMU İLE KENDİ KİŞİSEL GELİŞİMİZE DOĞRU İLK ADIM: KAZANDIRAN BEDEN DİLİ SEMİNERİ – Dr. Ayşe Zeynep TURAN

IMG_8221AKÇAKOCA KÜLTÜR PLATFORMU İLE KENDİ KİŞİSEL GELİŞİMİZE DOĞRU İLK ADIM: KAZANDIRAN BEDEN DİLİ SEMİNERİ – Dr. Ayşe Zeynep TURAN

Bilginin hızla arttığı, teknolojinin günbegün kendini yenilediği çağımızda, tüm bu gelişmeler karşısında kişinin her türlü bilgi edinme aracını kullanarak bilgisini ve tecrübesinin yeni ve güncel tutmaya çalışmasının adına, günümüzde “kişisel gelişim“ diyoruz. Bu kavramı çalıştığımız şirkette, okulumuzda kariyer programlanmasında, televizyonda ve pek çok yerde çokça duymaya alıştık. İnternette gezinirken, bir sayfadan diğerine geçerken pat diye önümüze çıkıveren bir reklam bile kişisel gelişimle ilgili olabiliyor. Kişisel gelişim uzmanları, kitapları milyonlar satarken, bir taraftan da konferanslar düzenleyerek geniş topluluklara eğitimler veriyorlar.

Peki, kişisel gelişim sadece bilgi ve tecrübe arttırmak mı? Bugün devlet başkanlarından tutun da dev bütçeli şirketlere, siyasi partilere, kraliyet ailelerine varıncaya dek pek çok yerde kişisel gelişim uzmanlarından ve onların tecrübelerinden yararlanıldığını biliyoruz. Şirketlerde yönetim ve çalışanlar arasındaki ilişkileri geliştirmek hatta fabrikadaki üretimi arttırmak, siyasetçinin konuşmalarını daha etkili hale getirmek, siyasi partilerin oylarını arttırmak için bile çok etkili bir şekilde kullanılıyor. O halde kişisel gelişim sadece kişinin bilgisini arttırması değil, kişiler arasında etkili iletişimi sağlayan ya da kişinin hedeflediği etkileşimi sağlayan bir tür davranış eğitimi programı aslında.

Kişisel eğitim hakkında kısaca bilgi verdikten sonra bu yazıyı bana yazdıran asıl sebebe gelelim;

Malumunuz Akçakoca Kültür Platformu kurulduğu günden bu yana bir dizi kültürel etkinlik gerçekleştiriyor. Platformumuzun İstanbul etkinliklerinden en sonuncusu 2 Mayıs Cumartesi günü Üsküdar Sözbir Otelde gerçekleştirildi. Programda Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi, Kişisel Gelişim Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Zülfikar Özkan’dan “Kazandıran Beden Dili“ ve Kişisel Gelişim ve İletişim Uzmanı Şenay Işık’tan “ Kişiler Arası İletişimde İlk İzlenimin Önemi ve Gücü“ isimli seminerleri dinledik.

Her iki seminer de çok akıcı ve çok verimli idi. Her iki konuşmacı da ilgi ile dinlendi. Pek çok farklı meslek grubundan üyeleri olan Akçakoca Platformu için çok yararlı bir seminer oldu.

Seminerden benim aklımda kalanlara ise şöyle;

· Kişiler arası iletişim sadece sözler ile olmuyor. Düşüncelerimizi sözlerle ama duygularımızı beden dilimizle ifade ediyoruz.

· Düşüncelerimizi yalanlarla gizleyebiliriz belki ama bilinçaltımız tarafından yönetilen beden dilimiz yalan söylemeyi bilmiyor.

· Kişiler arası iletişimde Beden dili %58, Ses tonumuz %35 sözlerimiz ise sadece % 7 etkili

· Mutlu, iletişime açık, coşkulu enerjik olan kişilerin yer çekimine zıt yönde beden duruşu sergilerken; mutsuz, huzursuz yorgun sağlıksız olan kişilerin yerçekimi yönünde beden duruşu sergiliyorlar.

· Diğer taraftan ilginç bir şekilde yer çekimine zıt yöndeki duruş da kişiyi mutlu edip daha enerjik hale getirirken, pozitif yönde duygulanım oluşturuyor, yerçekimi yönündeki duruşun ise tam tersi kişinin duygu durumunu negatif yönde etkiliyor.

· Beden dilinin de bir ABC si var: GGABİD olarak ifade edilen bu alfabe, Göz teması, Gülümseme, Açık Duruş, Baş sallama, İleriye Yönelme, Dokunma olarak sıralanan beden dilini oluşturan temel hareketlerin baş harflerinden oluşuyor.

· İlk izlenimi değiştirmek nerede ise imkânsız ya da bazen yıllar alabiliyor.

· Olumsuz ilk izlenimler daha akılda kalıcı.

· İlk izlenim 10-20 sn arasında oluşuyor.

· İlk izlenim sonrasında o kişi hakkında beynimizde kısaca evet ya da hayır gibi bir kodlama yapılıyor.

Sonuç olarak kişisel gelişim başlığı altında bilinçaltı, öfke kontrolü, stres yönetimi ,etkili konuşma gibi daha nice başlık var ve bu çağda doktorlar, öğretmenler, anne, babalar, eşler, çalışanlar, öğrenciler, iş arayanlar, işverenler, liderler, patronlar gibi toplumun her kademesinden insan gerek iş gerek özel yaşantısında çok çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. Bazı sorunlar çözümsüz kalıyor diğer yandan bazı çözümler kişileri mutsuz edebiliyor. Bu durumda kişinin hem sorunların çözümünde hem de elde edilen sonuçlarla sağlıklı baş edebilme noktasında yardıma ve profesyonel desteğe ihtiyacı oluyor.

Her birimiz hayat boyunca karşılaştığımız problemler için çeşitli çözümler üretiyoruz, belki de pek çoğumuz farkında değiliz bu çözüm yollarının, belki bir kısım insan problem çözmede daha başarılı. İşte kişisel gelişim eğitimleri ile herkesin aslında farkında olmadan uyguladığı çözüm yolları irdeleniyor ve yanlış olanlar doğrular ile değiştirilerek hem hayat problemlerini çözmede daha başarılı olunuyor hem de elde edilen sonuçlar ile başetmek konusunda bize çözüm önerileri sunuluyor. Bu seminer sayesinde biz de kendi kişisel gelişimizde bir kapı aralamış olduk böylece.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.