Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

20Nis/150

PROF. DR. MEHMET ERÖZ – Av. Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

zeki hacıibrahimoğluPROF. DR. MEHMET ERÖZ – Av. Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

Merhum Mehmet Eröz hocamız, bir ülkü alimi olarak her şeyin Türk’e göre Türk tarafından Türk için yapılmasını isteyen değerli bir sosyolog, bir ilim adamıdır.

1930 yılında Aydın’ının Söke ilçesinde doğan Eröz, geçimini saraçlık ve bahçıvanlıkla sağlayan bir ailenin çocuğudur. Babasının adı Serçinli Ali Efendi’dir. Ana tarafından Akkuşoğlu Hasan Hüseyin Ağa’nın torunudur. İlkokulu Kocagözoğlu İlkokulu’nda, Ortaokulu Kemalpaşa mahallesindeki –şuanda vergi dairesinin bulunduğu yerde eskiden var olan-Söke ortaokulunda tamamlamıştır. Ortaokulda ailesinin isteği üzerine Manisa lisesine kaydolmuş, ancak birinci yılın sonunda okumak istemediği için okulu bırakıp gelmiştir. Bir yıl boyunca çiftçilik yapmış ve ailesine bahçıvanlıkta yardımda bulunmuştur. Yaz tatilinde arkadaşları sınıflarını geçmiş olarak geldikleri zaman, onların karşısında mahcup duruma düşmesi sebebiyle okumaya karar vermiştir. Bu kez Aydın Lisesi’ne kaydolmuş, aynı yıl açılan Aydın Ticaret Lisesi’ne kaydını yaptırarak eğitimine burada devam etmiştir.

Ticaret Lisesini bitirince yüksek öğrenim için İstanbul’a gelmiş, Sultanahmet’teki İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne kaydolmuştur. Akademiyi bitirince askerlik görevi için başvurmuş ve vatani görevini Ayazağa ve Kars’ta süvari asteğmeni olarak ifa etmiştir. Askerlik dönüşü Çifteler Şeker Fabrikası’na Müfettiş muavini olarak girmiş ve bir yıl süreyle görev yapmıştır. Fakat iş yokluğundan dolayı sıkılan Eröz, “Ben hak etmediğim parayı alamam” diyerek istifa etmiş ve üniversiteye dönmeye karar vermiştir. Üniversitede görev alabilmesi için normal lise mezunu olması gerekmesi sebebiyle lise olgunluk sınavlarına girmiş ve bu sınavları başarı ile vermiştir. Daha sonra İktisat Fakültesi’nde Prof. Dr. Z. Fahri Fındıkoğlu’nun asistanı olmuştur. Böylece bilim hayatındaki çalışmaları başlamıştır.

20 Haziran 1986 yılında hakkın rahmetine kavuşan değerli hocamız Merhum Mehmet Eröz, aydınlık fikirleri ile Türk Milleti’ni aydınlatmış, yol göstermiş ve birçok ilim adamının yetişmesinde katkıları olmuştur. Merhum Mehmet Eröz hocamız, Ahmet Yesevi’nin yolundan giderek Alperen olarak milletimize ülkü yolunda değerleri, katkıları olan bir ilim adamıdır.

Merhum Mehmet Eröz hocamızın bilim dünyasına kattığı eserler ise şöyledir; (İlk baskıları esas alınmıştır.)

1. Doğu Anadolu Hakkında Sosyo-Kültürel Bir Araştırma, Baylan Yayınları, Ankara, 1973.

2. İktisat Sosyolojisine Başlangıç, İstanbul Üniversitesi İktisat Fak. Yayın, İstanbul, 1973.

3. Doğu Anadolu’nun Türklüğü, Türk Kültürü Yayınları, İstanbul, 1975

4. Marxizm-Leninizm ve Tenkidi, İrfan Yayınları, İstanbul, 1974.

5. Türk Kültürü Araştırmaları, Kutluğ Yayınları, İstanbul, 1977.

6. Türk Ailesi, Millî Eğitim Basımevi, İstanbul, 1977.

7. Türkiye’de Alevîlik ve Bektaşîlik, Otağ Yayınları, İstanbul, 1977.

8. Millî Kültürümüz ve Meselelerimiz, Doğuş Yayınları, İstanbul, 1983.

9. Hıristiyanlaşan Türkler, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları, Ankara, 1983.

10. Türk Milleti ve Türk Milliyetçiliği, Harp Akademisi Basımevi, İstanbul, 1984.

11. Yörükler, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayınları, İstanbul. 1991.

12. Türk Millî Bütünlüğü İçerisinde Doğu Anadolu (B. Ögel; B. Kodaman; H. D. Yıldız; F. Kırzıoğlu; A. Çay ile ortak), Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları, Ankara, 1986.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.