Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

16Mar/150

Girne Öğretmenevi’nde, sabah kahvaltısı -11

IMG_0595  14 Mart 2015 Cumartesi / Yorgun geçen bir günün akşamında dinlendiğimiz Girne Öğretmenevi’nde, sabah kahvaltımızı da neşe içinde yaptık.

GİRNE'NİN TARİHİ

Girne kasabasının tarihi M.Ö. 10. Yüzyıla dayanır. Ege bölgesinden gelen küçük toplulukların ilk yerleşim merkezi olan Girne, Kıbrıs’ın eski çağlardaki 10 Kırallığından birinin merkezi olarak Kıbrıs’a hakim olan çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi bir kenttir. Bİzanslılar tarafından savunmaya müsait bir şekile getirilen Girne’nin eski liman bölgesi, Kale ve çevresini yeniden inşa eden Lüzinyanlar ve Venedikliler tarafından geliştirilmiştir. Osmanlılar döneminde önemsiz bir liman olarak kalan Girne, İngilizler tarafından bir liman ve sayfiye kasabası olarak yeniden düzenlenmiştir.

Girne kasabası İngiliz İmparatorluğu döneminde Sömürgeler arasında seyahat eden asker ve ailelerinin, güzel ve romantik atmosferi nedeniyle, durak ve tatil yeri olmuştur. Bugün de ayni karakteri taşıyan Girne kasabası, dinlendirici bir tatil için Akdenizin en ideal ve ender yerlerinden biridir. Eski yapıların muhafaza edildiği at nalı şeklindeki limanını çevreleyen Restorant, Bar ve Küçük Hoteller turistlere eşsiz bir atmosfer içinde hizmet eder. Tarihi yerler bakımından da Girne Bölgesi ziyaretçilerine iyi bİr seçim vaadeder. Tarihi Liman, Girne Kalesi, Batık Gemi Müzesi, St. Hilarion Kalesi, Balabayıs Manastırı ve Folklör Müzesi görülmeğe değer tarihi yerlerden bazılarıdır.

GİRNE’NİN ADI (KYRENIA)

Adanın en güzel tatil yeri olan Girne, bir söylentiye göre İ.Ö. X. Yüzyıda Peloponez’den gelen Aka’lar tarafından kurulmuştur. Kurucuları kente anavatanlarındaki bir dağın adı olan Kyrenia demişlerdir. Diğer bir söylentiye göre ise İ.Ö. IX. Yüzyıl ortalarında kıyı boyu ticaret kolonşleri kuran Fenike’liler ilk yerleşen topumdur. Roma kaynaklarında kentin adı Corineum olarak geçmektedir. Seyyah Oldenburg 1211’de Kıbrıs’ı ziyaret ettiğinde Kral I. Hugh zamanında Schernae (Kyrenia) için, “içerisinde sur duvarları ve burçları olan küçük yalı kasabası” demiştir. Bu alıntılarda şirin anlamındaki ismin bugüne kadar uğradığı değişimler sonucu Girne olduğu varsayılabilir.

COĞRAFİ KONUM ve DOĞAL YAPI

Akdeniz?in üçüncü büyük ülkesi olan Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan Girne şehrinin yüzölçümü 50 kilometre karedir. Girne’nin güneyinde bulunan Girne Sıradağları batıda Kayalar köyü yakınlarında kıyıdan başlayarak, doğuda Yedikonuk köyüne kadar uzanır. Kayalar dağı, Lapta dağı, Beşparmak dağları ve Kantara dağlarından oluşmaktadır. Aynı zamanda batıdan doğuya sahil ile adanın iç taraflarını birbirine bağlayan üç önemli geçit ise sırası ile Geçitköy Boğazı, Girne Boğazı ve Mersinlik  Tatlısu Boğazlarıdır. En yüksek nokta 1023 metrede Servili Tepe’dir. Bu dağların arasında yer-yer oluşan düzlükler Karpaz Yarımadasına kadar görülmektedir. Girne sıradağlarının kuzey etekleri Halep çamlarıyla doludur. Verimli bir toprak şeridi olan Girne’de narenciye, zeytin ve harup yetişir. Sahil şeridi firuze suları ile denizin tadını çıkarmak isteyenler için inanılmaz güzelliktedir.

İKLİM

Girne şehrine tipik Akdeniz iklimi hakimdir. Yazları uzun ve kurak, kışları ise kısa ve yağışlıdır. Yağışlar çoğunlukla yağmur şeklinde olmakta, nadiren Girne sıradağlarına kısa sürede eriyen kar düşmektedir. En soğuk Ocak ayı ortalaması 9 derece, en sıcak Temmuz ayı ortalaması 40 dercedir. Deniz kıyıları yazn serin olmakla beraber, nemli olduğundan iç kesimlere göre daha sıcaktır. Deniz suyu sıcaklığı ortalama 21.5 derece, nem ortalaması ise %68.8’dir.

IMG_0576Ayşe Çapçı, Emine Uzunhasanoğlu, Ümmühani Özen, Elvan Mut, Nursel Okyar

IMG_0577Yunus Özen hocamız sabah sabah Göksu hocamızı özlemiş bir durumda ekmeğine yağ ve bal sürmeye çalışıyor

IMG_0575Akça Koca Kültür Platformu yöneticileri Girne Öğretmenevinde sabah kahvaltısında

IMG_0578Çetin Mut, Yunus Özen, Hasan Uzunhasanoğlu

IMG_0579Ayşe Çapçı Girne Öğretmenevi bahçesinde

IMG_0580Emine Uzunhasanoğlu, Ayşe Çapçı, Elvan Mut, Ümmühani Özen Girne Öğretmenevi bahçesinde

IMG_0582Hanımların neşesi yerinde.. Girne Öğretmenevi bahçesi..

IMG_0586Çetin Mut

IMG_0588Ayşe – Dr. İsmail Çapçı çifti

IMG_0587Çetin – Elvan Mut çifti

IMG_0879Emine – Hasan Uzunhasanoğlu çifti

IMG_0594Ayşe, Elvan, Emine, Ümmühani Türkiye Cumhuriyeti ve K.K.T.C Bağrağı arasında

IMG_0880Nursel Okyar

IMG_0595Ayşe Çapçı, Ümmühani Özen, Nursel Okyar, Emine Uzunhasanoğlu, Elvan Mut, Türkiye Cumhuriyeti ve K.K.T.C Bağrağı arasında

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.