Antep’e "Gazi" unvanının verilişinin 94. yıl dönümünü..
Vali Ata: "Antep savunması; Türk milletinin kahramanlık ve fedakarlığının, vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkının ulaşılmaz şahikasını teşkil eden bir kurtuluş mücadelesi, Anteplilerin yiğitlik, cesaret ve kahramanlığının tarihi belgesidir"
Vali Erdal Ata, Antep'e "Gazi" unvanının verilişinin 94. yıl dönümünü kutladı.
Ata, yayımladığı mesajda, 94 yıl önce işgal güçlerinin Anadolu'yu paylaşma senaryolarının bertaraf edildiği, şanlı bir mücadele ve direnişe sahne olan Antep vilayetinin TBMM tarafından "Gazi" unvanıyla onurlandırılışının emsalsiz gururunu yaşadıklarını belirtti.
Bu toprakları işgal etmek isteyen Fransızlara karşı, Anteplilerin hiçbir yerden yardım ve destek almadan ve 6 bin 317 şehit verme pahasına ortaya koydukları müthiş direnişin, Anadolu insanına yeniden umut ve inanç olarak milli mücadelenin başlamasına öncülük ettiğini vurgulayan Ata, şunları kaydetti:
" Antep savunması; Türk milletinin kahramanlık ve fedakarlığının, vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkının ulaşılmaz şahikasını teşkil eden bir kurtuluş mücadelesi, Anteplilerin yiğitlik, cesaret ve kahramanlığının tarihi belgesidir. Bu nedenle Türk tarihi içerisinde ayrı bir yer teşkil eder. Bu nedenledir ki, Antepliler Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler' iltifatına mazhar olmuşlar, Türkiye Büyük Millet Meclisimiz de 8 Şubat 1921 tarih ve 93 sayılı yasa ile bu kahramanlığı, Türk Milletinin bir şükran ifadesi olarak, Antepimizi 'Gazi' unvanıyla taçlandırmıştır."
BAŞKAN FADILOĞLU, ANTEP’E ’GAZİ’ UNVANININ VERİLİŞİNİ KUTLADI
Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Antep’e ’Gazilik’ unvanının verilişinin 94. yıl dönümünü kutladı. Başkan Fadıloğlu yayımladığı mesajında, "Bu anlamlı gün vesilesiyle, bir kez daha ’Gazilik unvanı ve İstiklal Madalyası’ kazanmanın haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.
Antep’e ’Gazilik’ unvanının verilişinin 94. yıldönümü dolayısıyla açıklamada bulunan Başkan Fadıloğlu, "Gaziantep Savunması, yürekleri yurt sevgisi ile dolu bir avuç Anteplinin gerçekleştirdiği, inanılması zor bir efsanedir. Alın teri ile ıslanmış, umutla yeşermiş, toprağını işgalcilere vermemek için canını feda eden, şehir bombardıman altında iken ’vatanım’ diyebilen, ’Hürriyet’ diyebilen insanımızın dayanışma ve kentleşme içerisinde akıllara durgunluk veren, özverili bir mücadelenin ürünüdür. Bununla ne kadar övünsek azdır. 8 Şubat, tüm yurtta kahramanlık örneği olan şehrimizin bu onurlu mücadelesini taçlandıran, ’Gazi’ unvanına sahip olmamızı sağlayan tarihi bir gündür. Gaziantep mücadeleden bıkmayan, engellerden çekinmeyen, tarihi boyunca göstermiş olduğu tüm başarılarla Türkiye’ye her zaman örnek teşkil etmiştir. İstiklal Savaşı’nda ortaya koyduğu mücadele gücünü, bugün ekonomi, ticari ve kültürel hayatına da yansıtan Gaziantep, her türlü şartta mücadelesine devam ederek adına ve şanına yakışır şekilde ülkeye moral kaynağı olmuştur" dedi.
8 Şubat 1921 tarihinde, TBMM’nin 93 nolu kanunuyla Antep’e ’Gazilik’ unvanı verdiğini kaydeden Fadıloğlu, "Gaziantep için Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; ’Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler’ demiştir. Ayrıca 7 Şubat 2008 tarihinde çıkarılan 5734 sayılı kanunla Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık gösteren gazi ilimize İstiklal Madalyası verilmesi de öngörülmüştür. Bu madalya, yokluklar içinde kıvranırken, canlarını ortaya koyarak bağımsızlık ateşini yakan şehitlerimizin ve gazilerimizin hatırına bir anlamda TBMM’nin armağanıdır. Bu anlamlı gün vesilesiyle, bir kez daha ’Gazilik unvanını ve İstiklal madalyası’ kazanmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kurtuluş mücadelemizde canlarını seve seve veren tüm şehitlerimizi rahmetle, şükranla ve saygıyla anıyorum" ifadelerini kullandı.
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.