Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

3Şub/150

Kandıra – Galip ATAMAN

images Kandıra - Galip Ataman Kocaeli Gazetesi 8 Temmuz 2009 

Kocaeli’nin Karadeniz’e açılan penceresi Kandıra, İzmit’e 40 kilometre mesafede şirin bir ilçemiz.

Türkiye’nin siyaset, bilim, sanat ve iş dünyasına yön veren isimler arasında Kandıralı’nın sayısı yadsınamayacak kadar çoktur.

Başbakan Nihat Erim, Bakanlar Turan Güneş, Lütfü Tokoğlu, Kazım Dinç, Milletvekilleri Erol Köse, Sedat Akay, Abdullah Köseoğlu, profesörler Hurşit Güneş, Ayşe Ayata Güneş, Atila Çetin, Haluk Çokuğraş, Selma Portakal ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsel Kandıra doğumludur.

Yoğurdu, bezi, hindisi ve taşıyla ünlü Kandıra’nın medar-ı iftiharları bestekar Amir Ateş, klarnet ustası Mustafa Kandıralı ve Türkan Kandıralı da Kandıralıdır.

Sanayici ve iş adamları Teoman Yelkencioğlu, Uğurman Yelkencioğlu, Yiğit Sezercan, DPT uzmanı İsmail Sarıca ve Tuğgeneral Ümit Yılmaz da Kandıra’nın yetiştirdiği ünlülerdendir.

Kandıranlı olan ve Kandıra’ya adını yazdıran isimleri sıralarken Kandıra’da ve İzmit’te Belediye başkanlığı yapan isimlerin yanı sıra Kandıra sevdalısı, Kandıra’nın dünü ve bugününü buluşturan Ahsen Okyar’ı es geçmek Kandıra’ya ve Okyar’a haksızlık olur.

Kandıra, böyle saygın ve değerli isimler yetiştirmesine rağmen bir türlü makus talihini yenememiş, hizmet alamamış.

Baraj projesi hazır

Yıllarca göç veren ve nüfusu 10 bini aşamayan Kandıra, son yıllarda Büyükşehir Belediyesi’nin götürdüğü hizmet ve Karadeniz sahillerinin koruma altına alınmasıyla göç alan bir ilçe olmuş ve nüfusu 15.500’ü bulmuş.

Önümde İSU’nun Kandıra’nın su ve alt yapısını kökten halledecek projesi, karşımda İSU Genel Müdürü İlhan Bayram var.

Genel müdür Bayram’ın verdiği bilgiye göre bölgenin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak baraj projesi hazır.

20 milyon metreküp su tutacak barajın yerini arsa spekülatörlerinin iştahını kabartmamak için yazmıyorum.

Baraj çevresinin istimlakı, baraj gövdesi ve arıtma tesisi için öngörülen rakam, 25 milyon TL.

Yuvacık Barajı’nın yarısı kadar su tutması planlanan baraj çalışmaları önümüzdeki günlerde start alacak.

Kandıra’da yapılacak barajı bölgenin su ihtiyacını kökten çözmesi kadar maliyetini Yuvacık Baraj maliyetiyle kıyaslayabilmek açısından da önemsiyorum.

Kandıra sahili kurtulacak

Havaların ısınmasıyla yazlıkçıların mesken tuttuğu Kerpe, Kefken, Kovanağzı, Cebeci sahil beldeleri, alt yapısı olmadığı için yıllardır şikayet konusu olmuş, biz gazeteciler de haber yapmışızdır.

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun talimatıyla İSU’nun Kandıra için programına aldığı ve projelendirdiği bir diğer çalışma, “Kandıra Sahil Bölgesi Atıksu Kolektörü ve Arıtma Tesisi”.

Mevcut Cebeci Terfi Merkezine ek olarak planlanan 5 terfi merkezi, 10 kilometre terfi hattı, 50 kilometre şebeke hattının tamamlanıp hizmet vermeye başlamasıyla Karadeniz sahil şeridinde denizin, güneşin, kumun keyfini çıkartan yazlıkçıların sorunları bitecek, yüzleri gülecek.

Biz gazeteciler de alışık olduğumuz çirkinlikler yerine güzellikleri yazmak zorunda kalacağız.

Teknik bilgilere boğmak istemiyorum ama terfi merkezlerinin Kerpe, Mithatpaşa, kefken, Kovanağzı, Cebeci’de planlandığını söylemek istiyorum.

Haksızlık etmeyelim

Doğalgaza kavuşan Kandıralılara İSU’nun baraj ve alt yapı müjdesini verdikten sonra gelelim Pazar günü yağan yağmura.

28 Haziran’da 14.45-17.00 arası 2 saat 15 dakikada metrekareye 52 kilogram düşen yağmurun 2008 yılı Haziran ayının tamamında yağan 50 kilogramdan fazla düştüğünü, 5 Temmuz Pazar günü 40 dakikada metrekareye düşen yağmur miktarının 43 kilogram olduğunu unutup İSU’yu eleştirerek Başkan Karaosmanoğlu ve genel müdür Bayram’a haksızlık ediyoruz.

Büyükşehir ve İSU’yu eleştirenler, son beş yılda alt yapıyı değişmeseydi, önlemler alınmasaydı iki pazar günü yağan yağmur sonunda İzmit’in halinin ne olacağını göremiyor, söylemiyor.

Eksikler yok mu? Elbette var. Vakit geçirilmeden Atatürk Bulvarı, Körfez Sanayi Sitesi, fuar alanında biriken yağmur suyuyla ilgili önlem alınmalı.

İSU Genel Müdürü Bayram’a önlemlerini sordum. Cevabı, “Hocam, yağmura mazeret aramıyorum. Bizler alt yapıyı yenilemeseydik pazar günü iş yerlerinde mahsur kalır, caddelerde kayıklarla dolaşırdık. Bulvar’daki sıkıntıyı gördük. Emniyetin orada aldığımız önlem yeterli gelmedi. Doğu Kışla’nın orada tevsi istasyonu kuracağız. Yağmur suyunu Sarıdere’ye bağlayacağız. D-100 ve demiryolunun altından tünel sistemiyle denize pompalayacağız” oldu.

Bu arada, genel müdür Bayram, yaklaşık 500 bin su abonesinin sayaçlarının radyo frekanslı sayaçlarla ücretsiz değiştirileceğini söyledi.

Derince’de 1200 abonede denenen, Karamürsel’de 25 bin aboneye takılmaya başlanan radyo frekanslı sayaç, önümüzdeki aylarda tüm Kocaeli’de yaygınlaştırılacak. Amaç, yaklaşık 100 bin kaçak aboneyi tespit etmek ve 300 metre mesafeden sayaçları okumak

</DIV>

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.