Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

21Oca/150

Prof. Öke; Günümüz nesli ATM ile AVM arasına sıkışmıştır

  15 Ocak 2015 Perşembe / Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu üyeleri İstanbul’da Kültür Konseyinin toplantısına katıldı.

Kültür Konseyi Başkanı Dr. Metin Eriş’in açış konuşması ile başlayan toplantıda Prof. Dr. Mim Kemal Öke “İnsan, Aşk ve Tasavvuf”  konusunda bilgi verdi. Toplantıya İzmit’ten  Akça Koca Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Özen, Ahsen Okyar ve Dr. İsmail Çapcı katıldı. Yazar Oğuz Çetinoğlu, Türk Sinemasının son dönem Yönetmenlerinden İsmail Güneş’inde katıldığı, İstanbul Beşiktaş’taki Dernek Merkezinde gerçekleşen sohbetin sonunda boza ve pişmaniye ikram edildi.

Prof. Dr. Mim Kemal Öke, 21. yüzyılı “kaygı çağı” ve günümüz neslini de ATM ile AVM arasına sıkışmış bir nesil olarak nitelendirdi. Geri kalmış fakir ülkelerin hastalığını “yoksunluk, yolsuzluk ve yoksulluk” olarak sayan, ileri ve zengin ülkelerdeki hastalığı da “yalnızlaşma, yabancılaşma ve yozlaşma” olarak gördüğünü ifade eden Öke, insanoğlunun kimliğini ve kişiliğini kaybetmiş bir durumda olduğunu söyledi. Gençlik yıllarında insandaki bu kayıpların sistemden kaynaklandığını, sistemin veya düzenin değişmesi halinde insanın da düzeleceğine inandığını ve kabahati hep sistemde aradığını kaydeden Öke, “Daha sonra anladım ki bozukluk insanda veya insanı bozan şeylerde” dedi.

RUHSAL DİNGİNLİK VE MUTLULUK

Hayatta dinginliğe kavuşabilmenin yolunu 3A formülüyle özetleyen ve sözlerine “İnsan Âdem, Âlem, Allah ilkesi doğrultusunda bir çerçeveyi kendi idrakiyle keşfetebildiği anda mutluluğu bulur. Bunlardan ilki insanın kendini tanımasıdır. Bu yetmez ikincisi olan âlem evren telakkisi ve kozmoloji olarak ta ifade edilebilir. Doğa, çevre ve evren içerisinde ben neredeyim? Ben kimim? Ben nereden geldim, nereye gidiyorum? Kendi metafizik derinliğini keşfedememiş insan mutsuzdur. Üçüncüsü de Allah’tır. Bizler Allah’la irtibatlıyız. İletişim devrimini yaşamış bir neslin çocuklarıyız. Bunca iletişim imkânlarına rağmen insanın asıl iletişim kurma mercii olan kendi yaratıcısıyla iletişimi ne haldedir? İşte insanoğlu Allah’la bağını kopardığı anda mutsuz olur. İşte bu üç A arasında birlikteliği, rabıtaları, inceliği, zerafet ve dokunuşu, yani tenzih ve teşbih makamında her birinin kendi edebi ve ölçüsü içerisinde tanzim edilmiş hali insanı mutlu kılar. Buna “organik dünya görüşü” diyorlar. Bunun İslâmcası ise “vahdet-i vücud”dur” şeklinde devam etti. Ruhsal dinginliğin insanın ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenmekten geçtiğini belirten Öke, “Yunus Emre bunu çok güzel ortaya koymuştur: Ben bu dünyaya niye geldim? Bunun cevabı da var. Adame bakarsanız bunun cevabını görürsünüz” dedi.

Prof. Dr. Mim Kemal Öke “İnsan, Aşk ve Tasavvuf” konulu sohbetini yaparken

Türk Sinemasına 35 yıldan bu yana yönetmen yardımcısı, senarist, aktör, yönetmen, yapımcı, meslek örgütü başkanı gibi pozisyonlarda emeği geçen İsmail Güneş ve toplantıya katılanlar

Yunus Özen, Ahsen Okyar, Kültür Konseyi Başkanı Dr. Metin Eriş, Hasan Uzunhasanoğlu, Yazar Oğuz Çetinoğlu, Dr. İsmail Çapcı

Kültür Konseyi Başkanı Dr. Metin Eriş, Ahsen Okyar’a “Gönül ve Dostluk Üzerine” kitabını imzalarken

Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu ve arkadaşları, Prof. Dr. Mim Kemal Öke ile birlikte (Yunus Özen, Ahsen Okyar, Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Hasan Uzunhasanoğlu, Dr. İsmail Çapcı)

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.