Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

8Oca/150

SEKA Tarihi Türk Musikisi Korosu, Yeni Yılın İlk Konserini Verdi…

3 Ocak 2015 Cumartesi / Kocaeli Büyükşehir Belediyesi SEKA Tarihi Türk Musikisi Korosu, Şef Dr. Erdoğan Akkanat yönetiminde yeni yılın ilk konserini Kocaeli musiki severlere icra etti.

Türkiye’nin ikinci Tarihi Türk Musiki Topluluğu ünvanına sahip olan SEKA Tarihi Türk Musikisi Korusu’nun konseri, Kocaeli Leyla Atakan Kültür Merkezi Dr. Şefik Postalcıoğlu Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi SEKA Tarihi Türk Musikisi Korosu’nun konser açılış takdimini, Saz Sazendelerinden Udi Vural Atılgan yaptı.

Udi Vural Atılgan, tarihin, zaman içinde insanın ürettiği her şeyi, şahit olduğu veya olmadığı tabiat olaylarını ve geçmişin tamamını kapsadığını belirterek, he gün tarihe yeni bir sayfa eklendiğini, tarihin sadece savaşlardan, yengiler ve yengilerden, yıkılan ve kurulan devletlerden ibaret olmadığını ifade etti.

Gelişmelerin, teknolojinin, sanatın her dalının ve bu ara müziğin de tarihi olduğunu anlatan Udi Vural Atılgan, zaman zaman bazı insanlar tarafından, Tarihi Türk Musiki için tarihi, bazıları eski, sevimsiz ve modası geçmiş olarak algılandığını, oysaki Tarihi Türk Musikisinin bugün ve gelecekte tarihin temelleri üzerine kurulduğunu, sağlam temellerin de genellikle derinlerde ve görülmesinin zor olduğuna vurgu yaptı.

Tarihi Türk Musikisinin kısa bir tarihçesinden de bahseden Vural Atılgan, Tarihi Türk Musikisinin göze çarpmayacak kadar derinlerde, sapasağlam ve bugünün ezgilerinin temelleri olduğunu söyledi.

Dili, melodik yapısı ve ritmi ile tarihin derinliklerinden geldiğini anlatan Udi Vural Atılgan, “Onu en iyi şekilde yaşatmak, sevdirmek veya arkamızı ona dönmek bize kalmıştır. Biz yaşatmayı seçmiş bir topluluğuz. Bu sadece geçmişin tozlu raflarındaki notaları hayata geçirmek anlamını taşımaz. Bu günle de köprü kurma görevini üstlenmektir” şeklinde konuştu.

Udi Vural Atılgan konuşmasını, vatan şairi Yahya Kemal Beyatlı’nın musikiyle ilgili bir sözüyle tamamladı: “Çok insan anlayamaz musikimizden, / Ve ondan anlamayan bir şey anlamaz bizden.”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi SEKA Tarihi Türk Musikisi Korosu’nun konseri iki bölümden oluşmuştu. Konserin Birinci Bölümü ‘Buselik Makamındaki eserler yer aldı.

Sözlerini Aşık Hıfzı’nın yazdığı, Tanburi Mustafa Çavuş’un ‘Raks Aksağı’ usulündeki ‘Hisarbuselik’ şarkısı olan ‘Dök Zülfünü meydana gel, Sür atını Ferzana gel Al daireni hengama gel bülbül senin Gülşen senin Yar aman’ adlı eserin ara taksimini kemanla Özgür Mehtap yaptı. Eserin gazel bölümünü ise gazelhan ve Udi Halil Ünver geçekleştirdi.

Konserin ikinci bölümünde ise ‘Musikimizde Dünden Bugüne’ adlı bir köprü oluşturuldu. Konserin bölümü, Udi Esen Tanyer’in ‘Hicaz’ makamında yaptığı ud taksimiyle başladı. Ve zaman zaman dinleyiciler de, sanatçıların söylemiş olduğu birbirinden güzel eserlere eşlik etti.

Dede Efendi’nin ‘Hicaz Yörük Semaisi’ olan Yine neş-eyi muhabbet, dil-ü canım etti Şeyda’ adlı eserle, ve Güftesi Yahya Kemal Beyatlı’ya, bestesi Münir Nurettin Selçuk’a ait Semai usulündeki Hicaz şarkı ‘Sana dün bir tepeden baktım Aziz İstanbul” adlı eserler Koro tarafından seslendirildi.

SEKA Tarihi Türk Musikisi Korosu’nun sevilen solistlerinden Hülya Ayaz, Güftesi Celal Ertene, Bestesi Kadri Şençalar’a ait, ‘Nim Sofyan’ usulündeki Hicaz bir eser olan ‘ Ah edip inlerim Gurbet elinde uzaktan göründü benim bağlarım’ adlı eseri kendine has güzel sesiyle yorumladı.

Kanun sanatçısı Kamer Yüksel’in yaptığı geçiş taksiminin ardından koronun solistlerinden Halil Demiral, bestesi ve güftesi Amir Ateş’e ait ‘Düyek’usulündeki ‘Muhayyerkürdi’ bir eser olan ‘Bir kızıl goncaya benzer dudağın, Açılan tek gülüsün sen bu bağın’ adlı şarkıyı icra etti.

Gecenin son solistlerinden, Hale Özçakmak Ekit de, güftesi Turehan Oğuzbaş’a, bestesi Avni Anıl’a ait ‘Düyek’ usulündeki ‘Muhayyerkürdi’ bir eser olan ‘Unutulmuş ne varsa sevgiden geri kalan Bir kadeh şarap gibi içilmiş şarkılarda’ adlı eseri güzel yorumuyla sundu.

Solistlerden sonra, ‘Buzuki’yle Udi Ender Alev yaptığı ‘Hüseyni’ taksimin ardından, Tamburi Cemil  Beyin ‘Çeçen Kızı’ adlı saz eserini sundu.

Gecenin finali, Bodrum yöresinin tipik Ege Bölgesi tınılarına sahip muhayyer bir türkü olan ‘Çökertme’ adlı bir eserle yapıldı. Türkiye genelinde herkes tarafından çok bilinen, sevilen ve dillerden düşmeyen ve Bodrum yöresinin tipik Ege Bölgesi tınılarına sahip ‘Muhayyer’ bir eser olan ‘Çökertme’ türküsü koro tarafından yorumlandı.

Çökertme’ adlı eser söylenirken, zaman zaman salonda bulunan dinleyiciler de eşlik etti. Seyircilerden peşpeşe gelen ısrarlı istek üzerine ‘Çökertme’ adlı eser tekrar seslendirildi.

Öte yandan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi SEKA Tarihi Türk Musikisi Korosu’nda ilk kez bir batı müziği enstrümanı olan ‘Bas Gitar’ uygulandı.

‘Bas Gitar’, KAOS Grubu’nun Bas Gitaristi Erdem Ataner Yüce tarafından çalındı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi SEKA Tarihi Türk Musikisi Korosu

Hasan Uzunhasanoğlu, Arif Ustacık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi SEKA Tarihi Türk Musikisi Korosu Şefİ Dr. Erdoğan Akkanat,Yunus Özen, Ahsen Okyar

Konsere katılanlar

Fuat Çandarlı ağabey

10891924_380961955415397_8951647606861043913_nAhsen Okyar (SEKA Genel Müdürlüğünde 1980-1983 yılları arasında beraber çalışma imkanı bulduğum güzel insan Fuat Çandarlı ağabey çekti.)

Yunus Özen, Arif Ustacık, Hasan Uzunhasanoğlu, İrfan Yakar, Ahsen Okyar

Hasan Uzunhasanoğlu, Av. Halil Demiral, Ahsen Okyar

Udi Vural Atılgan

Yunus Özen, Av. Halil Demiral, Ahsen Okyar, Fuat Çandarlı

Ahsen Okyar, Hasan Uzunhasanoğlu, Salih Ayten

HABER: Ataner YÜCE (Kocaeli) (TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı

video.turkuazhaberajansi.com - uhahaberajansi.com

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.