Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

28Ara/140

Ödenmeyen kredi ve kredi kartı borçlarında rekor atış

Ödenmeyen kredi ve kredi kartı borçlarında rekor atış

Ödenmeyen kredi ve kredi kartı borcu yılbaşından bu yana yüzde 21 arttı, 36.6 milyar lira ile rekor kırdı. Batık krediler ve müşteri sayısı arttıkça bankalar sorunlu müşterilerini özel şirketlere satmaya başladı.

"Ödenmeyen kredi ve kredi kartı borçlarında rekor atış"

Ekonomideki yavaşlama, artan enflasyon ve işsizlik vatandaşların borç ödeme gücünü zayıflattı. Borcunu ödemeyen vatandaş sayısı son beş yılda sürekli arttı ve 3.7 milyona ulaştı. Ödenmeyen kredi ve kredi kartı borçları da dağ gibi büyüyor.

BORÇ GIRTLAĞA DAYANDI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Ekim 2009’da ödenmeyen kredi ve kredi kartı borçlarının toplamı 21.6 milyar liraydı. Ekim 2014’te bu rakam yüzde 70 artışla 36.6 milyar liraya yükseldi. Resmi rakamlara göre borcunu ödeyemeyenlerin sayısı bu yıldan itibaren artmaya başladı. Yılbaşında 30.3 milyar lira olan ödenmeyen borçlar, 10 ay gibi kısa bir sürede yüzde 21 arttı.

Ekonomistler, borcunu ödeyemeyenlerin sayısındaki hızlı artışı ekonomideki durgunluğa bağlıyor. Son 10 yılda ortalama yüzde 5.2 büyüyen Türk ekonomisi bu yıl sadece yüzde 3 oranında büyüdü. Enflasyon yüzde 9’a fırlarken; memur, işçi ve emekliye sadece yüzde 5 zam yapıldı. İşsizlik yüzde 10 ile rekor kırdı. Ekonomide yaşanan bu yavaşlama, çalışanların ve emeklilerin borç ödeme gücünü zayıflattı.

BANKALAR ALACAKLARINI NEDEN SATIYOR?
Bankalar ‘borçlu müşterilerini’ özel hukuk şirketlerine devrederek uzun vadeli alacaklarını hemen nakite çeviriyor. Yılbaşından bu yana 3.1 milyar liralık sorunlu kredi tahsilat bürolarına satıldı.

Yani binlerce borçlunun alacaklısı artık bankalar değil, varlık yönetim şirketleri… Bankalar zamanında ödenmeyen alacaklar için yüzde 100 karşılık ayırmak zorunda. Yani batan her 100 lira için kendi sermayesinden 100 lira koymak durumunda.

Bankalar sorunlu kredileri satarak hem nakit paraya kavuşuyor hem de bu zorunluluktan kurtularak mali yapısını güçlendiriyor. Mali yapısı güçlü olan banka yurtdışından daha ucuza borçlanırken, bilançosu kötü olan banka daha pahalıya borçlanıyor.

Kaynak: Millet

logoComTr_3

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.