Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

25Ara/140

Bir Kitap ve ‘Hatır Adamı’ Erol Köse – Dr. H. İbrahim KAHRAMAN

20141242211-kBir Kitap ve ‘Hatır Adamı’ Erol Köse - Dr. H. İbrahim KAHRAMAN

14 Aralık 2014 de bir kitap tanıtım toplantısı davetiyesi almıştım. Bu davet hekimliğimin kendisini tanımamı sağladığı Erol Köse Beyin ’62 yıllık siyaset hayatında Erol köse’ adı ile Sn. Mustafa Küpçü’nün kaleme aldığı bir kitabın tanıtımı ile ilgiliydi. Her iki isim benim için kıymetli ve hele birde kitap tanıtımı ile ilgili olması daha da önemsenmesi ve iştirak etmeyi mecburi hale getiriyordu.

Tanıtım toplantı adresi KYÖD idi. Burası İzmit sosyal hayatında önemli bir sivil toplum kuruluşunun yeri olup bu STK’mızın bazı etkinliklerine gitmişliğim vardır. Ama bu tanıtım toplantısı salonun çok nadir gördüğü bir davetli yoğunluğuna ev sahipliği yapıyordu. Değişik siyasi görüşlerden ve toplumun her kesiminden insanlar salonu lebaleb doldurmuşlar ve vefa duygusu içinde bir alicenaplığı paylaşmakta idi. Erol Köse beyinde içinde bulunduğu Türk Sanat müziği konseri ise kitap tanıtımında bile güzel bir farklılığın olabileceğini göstermiştir.

Erol Köse Beyi tanıtan eseri bir başucu kitabı olarak hemen okudum. Yoğun bir emek ve gayretin ürünü olduğunu okuyunca anlıyorsunuz. Erol Bey tam bir Türk vatandaşıdır. Soy olarak dede ve babaanneden Kafkaslar’dan, anne soyundan ise balkanlardan ve Kandıranın yerli manavlılığını taşır. Atatürk’ün tarifi ile Türk Milleti Anadolu’da kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran halktır. İşte Erol Köse Bey coğrafyamızın her iki ucundan göçüp gelip Kandıra’ya yerleşmiş ve daha sonra İzmit’e gelmiş bir Türk ailesinin ferdidir.

İlk-orta ve lise eğitimi yılları 2.ci Cihan Harbi’nin de etkisi ile derinleşen yoksulluk yıllarıdır. Köyünde ilkokul yoktur ve aile Kandıra merkeze taşınarak ilkokulu Kandıra da okutur. Kandıra da ortaokul olmadığı için (1946), ortaokulu önce akrabalarının yanında sonra pansiyonda İzmit’te okur. Liseyi İstanbul Kabataş lisesinde devam eder. Okul masraflarına destek çıkmak için yaz aylarında babasının işine (odun ticareti) yardımcı olur. Yokluk, zorluk ve zahmetli yıllara rağmen eğitimini başarı ile tamamlar. 1953 de lise eğitimini tamamlayarak Kandıra’ya gelir ve o günün şartlarında ticaret ve siyasetle meşgul olur. Kitabında ilginç hatıralarını paylaşmaktadır. Belirgin özelliği itidalli, birleştirici ve faydalı oluşudur.

Kitaptan 1960’lı yılların Kocaeli’sindeki siyasi gelişmeleri ve sosyal ilişkileri öğreniyorsunuz. Teyzeler-kuzenler-halalar-dayılar olayların perde arkasında nasıl anlaşıyor-nasıl ayrışıyorlar, ailelerin birbiri ile anlaşmazlıkları nerelere kadar sirayet edebiliyor bunları anlıyorsunuz. İmkan ve varlıklar nasıl el değiştiriyor bunlarla ilgili çarpıcı hatıraları okuyorsunuz.

Kitap, Erol Köse’nin şahsında 70’li 80’li yıllardaki CHP’nin siyasi aktörlerini ve CHP deki siyasi olayların seyrini, il Başkanlığı, Belediye Başkanlığı, milletvekilliği seçimlerindeki kulisleri, perde arkası olayları güzel bir üslup ile paylaşıyor. Erol Bey’in siyaset yapış tarzında kullandığı danışmanlarla iş yapmak, muhalefet partileri ile ilişkilerde paylaşımcı olmak, Belediye Başkanlığı yetkisini kullanırken halkı önemsemek ve onlardan kopmamanın getirdiği şöhret ve itibarın nasıl oluştuğunu anlıyorsunuz.

Kitabın 2.bölümünde onun kişiliği, siyasetçi ve yönetici kimliğini onu tanıyanların ağzından tanıtıyorsunuz.

Benimde başkanlığını yaptığım Kocaeli Aydınlar Ocağının kuruluş başkanı Cevdet Bağdat onu ‘Hatır İnsanı’ olarak tanımlıyor. Erol Köse’den sonra İzmit Belediye Başkanlığı yapmış birisinden alınan ne güzel bir iltifat.

Yine aynı zamanda Aydınlar Ocağı başkanlığı yapmış Ahsen Okyar’ın tespiti de çok önemlidir. O, takdir duygularını belirtince servetinin azalmayacağını bilen bir alicenap insandır…

İzmit’in sevilen isimlerinden Dt. Turan Sarı Bey’e göre o siyasi ayrımcılık yapmayan, saygın, kadirşinas ve ahde vefa duygusu gelişmiş biridir.

Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. İ. Karaosmanoğlu ise onu Sosyal Demokratların örnek alması gereken bir siyasetçi olarak gösteriyor. O dünyalık sağlamak, ekonomik fırsat, çıkar sağlamak için siyaset yapmayan, siyasetle uğraşanlar için örnek alınacak birisidir.

Böyle bir eseri bizlere kazandırdığı için Sn. Mustafa Küpçü’ye teşekkür ederim. Buna fırsat veren Sn. Erol Köse Beyefendiye sağlık ve afiyetler dilerim. Siyasi ve sosyal hayata güzel katkılar veren bu eserin çok insan tarafından okunması ve istifade edilmesi temennisiyle saygılar sunarım.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.