Bartu Soral: Dertleri Kürt devleti kurmak
28 Kasım 2014 Cuma / Kocaeli Aydınlar Ocağının düzenlediği etkinlikte konuşan Bartu Soral, açılım projesini batının Türkiye’yi bölerek yeni bir Kürt devleti kurma hamlesi olarak değerlendirdi. Soral ayrıca 2015’te kriz yaşanabileceğini de söyledi.
Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın geleneksel konferanslarının bu ayki konuğu Birleşmiş Milletler Kalkınma Program eski Müdürü Bartu Soral oldu. Otel Asya’da gerçekleşen ve Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhhitin Sönmez’in yanı sıra, BBP İl Başkanı Şerif Gönen, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Süleyman Pekin, ADD Kocaeli Şube Başkanı Taylan Çatak, Aydınlar Ocağı eski başkanı Ahsen Okyar, İzmit Türk Ocağı Başkanı Yücel Alpay Demir ve Kızılay Kocaeli Şube Başkanı Muzaffer Şişmanoğlu katıldı. Konferansta konuşan Bartu Soral ülke gündemine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
“KİMSEDEN BUYRUK ALMAYIZ”
Konferansın açılışını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Ruhittin Sönmez, yapılan çalışmalardan söz etti. Toplumun bütün kesimleri ile diyalog içinde olduklarını söyleyen Sönmez, “Aydınlar Ocağı olarak dışarıdan ve içeriden yardım almadan ayakta duruyoruz. Hiç kimseden ve hiçbir kurumdan yardım almadığımız için kimseden de ne emir alırız ne de buyruk” dedi.
“2015’TE KRİZ OLABİLİR”
Daha sonra konuşan Bartu Soral ise iki konu üzerinde durdu. İlk olarak ekonomik sorunlara değinen, ardın çözüm sürecine değinen Soral, Türkiye’nin 2015 yılında bir ekonomik krizle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. 2002’den sonra ülkeye anormal şekilde sıcak para girdiğini söyleyen Soral, Türkiye’nin 2008 krizini bu şekilde atlattığını ifade etti.
TÜKETİM EKONOMİSİ
Türkiye ekonomisinin üretime dayalı değil, tüketim ekonomisi olduğunu belirten Soral, “Gelir gider dengesinin kurulamıyor ve bunun neticesinde cari açık meydana geliyor. Devlet buna bir türlü çözüm bulamıyor. Üretim yapamayan bir ekonomi uzun süreli ayakta kalamaz. Bu açıdan Türkiye 2015’te bir bir kriz yaşayabilir” dedi.
“CARİ AÇIK ÇOK FAZLA”
Türkiye’de cari açığın fazla olduğunu ve 2002’den beri sürekli arttığını söyleyen Soral, şöyle konuştu: “1992-2002 yılları arasındaki dış ticaret açığı 169 milyon dolardı, 2003-2013 yılları arasındaki açık ise 687 milyon dolara yükseldiği. Yine 1992-2002 yılları arasında 13 milyar dolar olan cari açık 2003-2013 yılları arasında ise 399 milyar dolara yükseldi. 2003 yılına kadar 129 milyar olan dış borç ise AKP döneminde 402 milyar dolara yükseldi.”
“ABD’NİN ÜÇ HEDEFİ VAR”
ABD’nin Ortadoğu’da kendine biat eden bir devlet kurmak istediğini ve bununda Kürdistan olduğunu söyleyen Soral, şöyle devam etti: "ABD Ortadoğu’da üç şeyi hedefliyor: Birincisi, kaos oluşturarak bölgenin gelişmesini önlemek, ikincisi, İsrail’in çıkarlarını koruyarak yayılmasını sağlamak ve üçüncü olarak, oradaki petrol ve doğalgaz sahalarına hakim olarak Asya Pasifik ülkelerinin önünü keserek büyümesini ve ABD'ye karşı bir denge unsuru oluşmasını engellemek.”
“ÖCALAN’I SERBEST BIRAKAMAYACAKLAR”
ABD’nin yalan haberlerle Türkiye’de kaosa neden olmak istediğini de sözlerine ekleyen Soral, “Bu gün çözüm süreci diye önümüze sürülen şey aslında tam da bunu yansıtıyor. Bugün devlet terörist başıyla müzakere ederek barış sağlayacağını sanıyor. PKK’nın amacı ise sadece Abdullah Öcalan’ın özgür olmasıdır. İktidar Öcalan’ı serbest bırakmak istiyor. Ancak ne kadar istese de bunu başaramayacak” diye konuştu.
“ABD KÜRT DEVLETİ KURMAK İSTİYOR”
ABD’nin Ortadoğu’nun haritasını değiştirmek ve yeni bir devlet kurmak istediğini de sözlerine ekleyen Bartu Soral, “ABD bu amaç uğruna Irak’ta 1,5 milyon masum insanı öldürdü. Uluslararası medya gücünü kullanarak Suriye’yi karıştırdı ve binlerce insanın ölmesine ve 100 binlerce insanın ülkeyi terk etmesine neden oldu. Şimdi sıra Türkiye’de. Türkiye, Irak ve Suriye toprakları üzerinde Amerika’nın güdümünde bir Kürt devleti kurulmak isteniyor” dedi.
“SAHTEKARLIK VAR”
Çözüm sürecinin sahtekarlık üzerine kurulduğunu da belirten Bartu Soral, özerklik isteyenlere ise rakamlarla cevap verdi. Doğu ve Güneydoğu’da 21 ilden alınan verginin Türkiye GSYH’nin yüzde 1.8’ini oluşturduğunu, ancak alınan payın ise, 35 milyar dolar ile yüzde 16 olduğunu söyledi. Olası bir özerklik olduğunda, bu payı artık alınamayacağını da sözlerine ekleyen Soral, Kürt halkının açlık sınırının çok altında kalacağını, Türkiye’nin ayrılmanın bu kişilerin işine gelmeyeceğini söyledi.
“SU VE GIDA SAVAŞLARI OLACAK”
Yakın zamanda dünya nüfusunun 9 milyara çıkacağını ve insanlar arasında artık su ve gıda savaşları çıkabileceğini de söyleyen Soral, “Böyle bir durum karşısında Türkiye’nin şansı daha fazla var. Çünkü bizim topraklarımızda doğan çok önemli iki suyumuz var. Fırat ve Dicle nehirlerinin ülkemizde olması bizi avantajlı kılıyor. Ancak insan nüfusunun artması, kapitalizmin insanları sömürerek her şeylerini alması sonucunda, artık 21. yüzyılın su ve gıda savaşları üzerine geçebileceğini söylemek mümkündür” şeklinde konuştu.
BARTU SORAL KİMDİR?
Bartu Soral 1970’de Ankara’da doğdu. Kanada Saint Mary’s Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden lisans; Kanada Dalhousie Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden kalkınma ekonomisi alanında yüksek lisans derecesi aldı.
Kalkınma ve uluslararası ekonomi alanında uzmanlaşan Soral, çeşitli yayınların yanı sıra, yurt içi ve dışında birçok konferans ve panelde sunum yaptı. Dünyadaki bankacılık krizlerini incelediği kitabı; ‘Banking Crises and Bankruptcy for Profit in Turkey’ 2008 yılında basıldı ve dünyanın birçok ülkesinde satışa sunuldu. Soral’ın daha sonra ise 2009 yılında ‘Türkiye’de Bitmeyen Ekonomik Kriz’, 2010 yılında ‘Kurt Kapanı’, 2011 yılında ‘Türk Ekonomisinde Değişim’ ve bu yıl da ‘Paralel Kürdistan Kumpası’ isimli kitapları basıldı.
İş yaşamına özel sektörde başlayan Soral, Polat Holding ve Koç Holding bünyesinde görev aldı. 2003 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ye katılan Soral, 2005 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda müdürlük görevine yükseldi. 2009 yılına kadar sürdürdüğü BM kariyeri süresince küresel ekonomik gelişmeler, gelişmekte olan ülkelerin finans sistemleri ve kalkınmaları üzerine çalışmalar yaptı.
Ali Koç, İbrahim Gençer, Ali Kahraman, Ömer Erdal, Erdal Baykara, Dr. H.İbrahim Kahraman, Ahsen Okyar, Dr. Ferit Gençtürk
Ahsen Okyar, Prof. Dr. Salih Zeki Bulut, Doç. Dr. Ahmet Necati Yelgin, Cengiz Arslan, Doç. Dr. Mehmet Bayrak
Leave a comment
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.