Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

20Eyl/140

Alt Yüklenici İle Çalışan Asıl İşverenlerin Sorumlulukları Genişletildi ve Netleştirildi!!! – Erkan AYAN

21Alt Yüklenici İle Çalışan Asıl İşverenlerin Sorumlulukları Genişletildi ve Netleştirildi!!! – Erkan AYAN

Özellikle 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan işlerde çalışan işçilere yönelik, kanun koyucu TORBA yasa ile  (İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun) işçilere ait yasal hakların yerine getirilmesi (özellikle yıllık izin kullanımı ve kıdem tazminatı  hakları) hususunun kimin sorumluluğunda olduğunun net ifadelerle altını çizdi.

Konu ile ilgili 4857 sayılı İş Kanunun ilgili maddelerine yapılan ilaveler ASIL İŞVEREN’ lerin alt işverene bağlı olarak çalışan işçilerine  karşı sorumluluğunu genişletiyor ve netleştiriyor. Şöyle ki;

Yeni düzenlemeyle alt işverenin işçileri ücretlerini alamadıklarında asıl işverene de müracaat edebileceklerdir. İşverenler, alt işverenlere iş vermeleri halinde bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini kontrol edecek, varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerden kesmek üzere işçilerin banka hesaplarına yatıracaktır. Yine alt işverenler değiştiği halde aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçilerin yıllık ücretli izin süresi hesaplanırken aynı işyerindeki sürelerin toplamı dikkate alınacak ve asıl işverenin bunları kontrol etmekle yükümlü olacaktır. Kıdem tazminatının hesaplanmasında;

Alt işverenlerin değişip değişmediğine bakılmaksızın aynı kamu kurumuna ait işyerlerinde çalışan işçilerin kıdem tazminatlarının hesaplanmasında aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen toplam sürenin esas alınacağı, kıdem tazminatına hak kazananların kıdem tazminatının ilgili kamu kurumu tarafından ödeneceği, Aynı alt işveren tarafından aynı iş sözleşmesinde fakat farklı kamu kurumlarında çalışan işçilerin kıdem tazminatları hesaplanırken de farklı kamu kurularındaki çalışma sürelerinin toplamı esas alınarak kıdem tazminatının son çalıştığı kamu kurumu tarafından ödeneceği düzenlenmiştir.

Bu düzenlemelerle kıdem tazminatları ve diğer yasal haklar konusunda işveren ve kamu kurumları arasındaki çekişmelerin ve mağduriyetlerin giderilmesinin amaçlandığı açıklanmıştır. Ancak uygulamanın nasıl olacağını ve İdarelerin bu şekilde “Alt Yüklenici” kullanılması halinde, sistemi nasıl işleteceklerini görmek gerektiğini değerlendiriyorum.  Muhakkak işçiyi ve işçi haklarını korumak ve gözetmek gerekmektedir. Bunun yanında istihdamı azaltmayacak ve yatırım ile üretimin de devamına imkan verecek düzenlemelerle konunun sistemleştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu tür düzenlemeler yapılırken yalnızca tek taraflı konunun ele alınması, maalesef orta ve uzun vadede yatırımın ve istihdamın düşmesine ve daha çok işsizliğe sebep olabilmektedir. Bu nedenle devletin denetim ve gözetim görevini hakkıyla yerine getirmesini, bunun içinde gereken her türlü tedbirin alınmasının gerektiğine inanıyorum. Umarım bu düzenlemeler de bu kapsamda değerlendirilerek bahse konuyu dengeyi muhafaza edebilir.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.