Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

11Ağu/140

SEÇİM SONUÇLARINI DOĞRU DEĞERLENDİRELİM – Yrd. Doç. Dr. Sakin ÖNER

sakin önerSEÇİM SONUÇLARINI DOĞRU DEĞERLENDİRELİM -  Yrd. Doç. Dr. Sakin ÖNER

Recep Tayyip Erdoğan eşit ve adil olmayan şartlarla yürüttüğü seçim çalışmaları sonucunda % 51.7 oyla Türk demokrasi hayatının ilk halkoyuyla seçilen Cumhurbaşkanı oldu. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun.

Fakat bu seçim sonuçlarından çıkarılacak çok önemli dersler var:

1. Seçime katılma oranı 30 Mart seçimlerinde % 89.5 iken dört ay sonra yapılan bu seçimde % 74,5'a düştü. Dolayısıyla 6 milyon kişi seçime katılmadı. Bunun 5 milyonu MHP+CHP oylarıdır. Katılmayan 1 milyon da AKP'nin oylarıdır. Katılım 30 Marttaki gibi olsaydı, sonuç bugünkünden farklı olurdu, RTE birinci turda olabildi. Seçimi protesto ederek katılmayıp seçim sonuçlarını olumsuz etkileyenlerin oturup eylemlerini bir daha değerlendirmelidirler.

2. Recep Tayyip Erdoğan'ın beklediği oy oranı % 57-58'di. 6 puan altta kaldı, % 51.7 oy aldı. Bu sonuç "Başkanlık" yetkisini istediği kullanamayacağını gösterdi.

3. Seçime katılmayan 6 milyon kişinin ve RTE'ye oy veren 20 milyon kişinin ileride çözüm süreci sonucu doğacak ülkemizi bölünmeye, Sevr'i hortlatmaya götürecek sonuçlardan hiç şikayet etmeye hakları yoktur.

4. Selahattin Demirtaş, milli hassasiyetleri zayıf olan sosyal demokrat ve sosyalistler ile geçen seçimlerde AKP'ye oy veren Kürtlerin oyunu aldı. Oyunu 1 milyona yakın arttırdı ve oy oranını % 6,5'tan % 9.8'e çıkardı. Bu oranın artışında katılımın düşük olmasının da etkisi var. Fakat bunlara rağmen Selahattin Demirtaş bu seçimin başarılı isimlerindendir.

5. İki adayın uzun süre siyasi arenanın aktif aktörü olmalarına rağmen, Ekmeleddin İhsanoğlu siyasetin yenisiydi. Halkın büyük çoğunluğu tarafından tanınmıyordu. Önünde bir aylık bir süre vardı. İhsanoğlu, büyük mali imkanlara sahip olan ve devletin ve partisinin bütün imkanlarını kullanarak seçim kampanyası yürüten RTE karşısında dik durmuş, seviyeli ve edepli bir kampanya yürütmüştür. Türk demokrasi hayatına bir üslup düzgünlüğü ve seviye getirmiş ve gelecek için iyi bir örnek olmuştur. İhsanoğlu bir ay gibi kısa sürede kendini tanıtarak sıfırdan % 38,5 oy alması bile başarıdır. Bu seçimle Ekmeleddin İhsanoğlu Türk demokrasi için bir kazanç olmuştur.

6. Bu konuda başarısız olan İhsanoğlu'nu "çatı adayı" olarak halkın önüne koyan başta CHP ve MHP ile desteklediğini açıklayan diğer siyasi partilerdir. Özellikle ikinci parti birlikte organize olup planlı bir çalışma yapmadılar. MHP seçim alanına geç indi. İki partinin adayı beğenmeyen taraftarları resmen seçimi protesto etmişlerdir. Seçime katılan CHP'lilerin bir kısmı Selahattin Demirtaş'a, MHP'lilerin bir kısmı AKP'ye oy vermiştir. Bunu sonucu kabul etmek ve inkar etmemek gerekir. Sonuç iki parti için de başarısızlık göstergesidir. Her iki partinin liderleri ve yönetimleri, seçim sonuçlarını il ve ilçe bazında eleştirel bir gözle detaylı olarak değerlendirmeli ve gereğini yapmalıdırlar.

7. Bu seçimin demokrasimiz açısından en önemli kazançlarından biri, vaktiyle bir araya gelemeyen partilerin bir konuda "çatı aday" konusunda birleştiler. Bu millî mutabakatın önemli konularda tekrarlanması Türkiye için bir kazanç olacaktır.

Her şeye rağmen kavgasız ve çatışmasız bir oy verme süreci yaşadık. Artık bugünü bırakıp yarınlara bakalım. Yeni politikalar ve stratejilerle demokrasi mücadelemizi sürdürelim. Sonuçlar milletimiz ve ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olsun.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.