KADİR GECESİ – Oğuz ÇETİNOĞLU
23 Temmuz 2014 Çarşamba gününü, 24 Temmuz Perşembe gününe bağlayan gece Kadir Gecesi’dir.
Kadir; lügatte, hüküm ve kaza; şeref ve azamet; güç yetirmek anlamını taşır. Kur’an-ı Kerim’de 7 âyette ‘kaadir’, 5 âyette de çoğul şekli olan ‘kadirûn / kadirîn’, 45 âyette ‘kadir’, 3 âyette ‘muktedir’, 1 âyette de çoğul şekli olan ‘muktedirûn’ kelimeleri, Cenab-ı Allah’ın sıfatları olarak kullanılmıştır.
Leyle-i Kadir / Kadir Gecesi, halk arasında kandil denilen mukaddes gecelerdendir. İslâm’da, Kadir Gecesi'nin mânâ ve önemi büyüktür. Bu durum Kur'ân'da şöyle belirtilmektedir: ‘Şüphesiz ki, Biz O'nu (Kur'an'ı) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gece, melekler ve Rûh, Rablarının izniyle ile inerler. O gece, fecir doğuncaya kadar bir selâmdır.’
Kadir Gecesini; Recep, Şaban, Ramazan aylarından oluşan ve İslamiyet’te mübarek olarak kabul edilen üç-ayların üçüncüsü olan ramazanın son on günündeki tek rakamlı gecelerde aramak gerektiğini, hangi gece olduğunu kendisinin de bilmediğini Hz. Peygamberimiz ifâde etmişlerdir. Yine, Hz. Peygamberin ‘Muhtemelen 27. gecedir.’ Buyurduğundan ötürü, örf olarak Ramazan'ın 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilmektedir.
Kadir Gecesi'nde, Kur'ân-ı Kerîm'in, tek bir cümle, bir bütün olarak lehv-i mahfûz'dan dünyâya indirildiği; Hz. Muhammed'e indirilirken de ilk âyetlerin bu gecede gelmeye başladığı kabul edilir.
Kadir Gecesi, Müslümanlar için bir lütuf ve rahmettir. Bu sebeple gece, ibâdet ve duâ ile geçirilir. Hz. Peygamber, bu geceyi ibâdetle geçirenin geçmiş günahlarının affedileceğini müjdelemiştir. Hz. Ayşe validemizin naklettiği bir hadis-i şerif’e göre, Peygamberimiz Allah'ım gerçektir ki sen affedicisin, affı seversin; beni de affet’ diye duâ ederdi. Bu gecede, kaza namazları ile nafile namazlardan başka, Kur'ân okuyarak, Allah'ı düşünüp zikrederek ve bol bol duâ edilerek ibâdet edilir.
Osmanlı Devleti zamanında, Kadir Gecesinde bütün eğlence yerleri tâtil edilir, büyük camilerde şeyh ve âlimler vaaz ve nasihatlerde bulunurlar, ibâdetler sahura kadar devam ederdi. İndirilen hatimlerin duaları da 26. gün akşamı yapılırdı ki bunun sünnet olduğu kabul edilirdi. Osmanlı sarayından da alay hâlinde camie gidilirdi ki, buna da Kadir Alayı denilirdi.
İslam âlimleri, Müslümanların Kadir Gecesi’nde büyüklerini hatırlamanın ve onları mutlu etmenin sevap olduğunu, Kadir Gecesi’ni tebrik etmenin de ibâdetten sayılacağı görüşünde birleşiyor.
Bâzı kişiler; uzakta olan anne-babalarının, akraba ve dostlarının Kadir Gecelerini cep telefonundan mesaj göndermek suretiyle tebrik etmelerinin de sevap kazandırıp kazandırmayacağını soruyorlar. Soruyu yönelttiğim din adamları, asıl olanın karşılıklı olarak tebrikleşme olduğunu, bu şekilde mümkün değilse, telefonla tebrik edilebileceğini, cep telefonu ile tebrik mesajı göndermenin de câiz olduğunu belirttiler. Açıklamalarından; uzakları yakın eden teknolojiden faydalanmamanın dinimiz açısından mahzurlu olmadığı, hayatı ve ibâdeti kolaylaştıran icatların Müslümanlara helal olduğu anlaşılıyor.
Yine sorduğum soruya verilen cevaba göre, aynı yöntem Bayram tebrikleşmeleri için de geçerlidir.
Çok sık sorulduğu için tekrar etmekte yarar var: Diğer mübârek geceler için olduğu gibi, Kadir Gecesi için de özel bir namaz ve ibâdet yoktur. Bu gece; dua, tevbe, istiğfar, zikir etmek, Kur’an, meal ve tefsir ile ilmihal bilgileri okumak, kaza namazı kılmak suretiyle ihya edilebilir.
Muhtereb okuyucularımın Kadir Gecelerini tebrik eder, sevdikleri ve sevenleriyle birlikte nice kadir gecelerine sağlık ve huzur içerisinde erişmelerini Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.
26 Temmuz 2014, 13:37
İlk cümlede Temmuz ayı yerine Haziran ayı yazılmış yanlışlıkla. Teşekkür ederim bu güzel yazı için
26 Temmuz 2014, 14:16
İlgi ve yerinde hatırlatmanız için teşekkürlerimi sunuyorum. Sağolunuz..