Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

17Tem/140

İşte sonuç: Türkiye giderek dindarlaşıyor – Saygı Öztürk

indirİşte sonuç: Türkiye giderek dindarlaşıyor - Saygı Öztürk

Diyanet İşleri Başkanlığı, yaklaşık 550 bin liralık harcamayla, 21 bin 632 kişiyi kapsayan “Türkiye’de Dini Hayat Araştırması”nı TÜİK’e yaptırdı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Kendimizi her türlü sonuca hazırlamıştık. Gerçekten son derece şaşırtıcı sonuçlar çıktı” diyor. Araştırma sonuçlarıyla ilgili Diyanet, bir yorum yapmak yerine yorumu uzmanlara bırakıyor. Diyanet Strateji Dairesi Başkanı Sosyolog Necdet Subaşı’ya sonuçları sordum. Uzman gözüyle araştırmada “ters köşe” sonuçlar çıktığını belirtiyor, “Toplumun giderek dindarlaştığı kesin. ‘Dindarım’ demeyi önemli bir beyan, şeref olarak görüyorlar” diyor.

Araştırma yapılmadan önce de, “Türkiye’de halkın yüzde 99’u Müslüman” denilirdi. 550 bin liralık harcamadan sonra, bu oranın yüzde 99,2 olduğu ortaya çıktı. İslam dinine mensup olanların yüzde 77,5’i yani dörtte üçünden fazlası Hanefi, yüzde 11,1’i Şafi, yüzde 1’i Caferi mezhebine mensup. Yüz kişiden 6’sı ise hiçbir mezhebe mensup olmadığını belirtiyor.

Öldükten sonra dirilme

“Allah’ın gerçekten var ve bir olduğuna inanıp bundan hiçbir şüphe duymadığını” belirtenlerin oranı yüzde 98,7’ye ulaşırken, okur-yazar olmayanlarda bu oran yüzde 99,7’e yükseliyor. Üniversite mezunlarda ise oran yüzde 94,8’e iniyor. Ülke genelinde, “Kur’an’da anlatılanların hepsi doğru ve gerçek olup bütün zamanlarda geçerlidir” önermesine katılanların oranı yüzde 96,5 oldu. İnsanların öldükten sonra yeniden diriltileceği ve yaptıklarının hesabını vereceği önermesine katılanların oranı ülke genelinde yüzde 96,2 olarak hesaplandı. Bu oran bir okulu bitirmeyenler de yüzde 97,1 olarak bulunurken, üniversite mezunlarında ise yüzde 94,1’e iniyor.

Dullar daha çok namaz kılıyor

Ülke genelinde vakit namazlarını her zaman kılanların oranı yüzde 42,5, hiçbir zaman kılmayanların oranı yüzde 16,9’u buluyor. Kırsalda yaşayanların yüzde 50,5’i vakit namazlarını her zaman kılarken bu oran kentte yaşayanlarda yüzde 39,4’e iniyor. Kırsalda yaşayanlardan yüzde 12,9’u, kentlerde ise yüzde 18,5’i namazını hiç kılmıyor. Kadınların yüzde 49,8’i vakit namazlarını her zaman kılarken erkeklerin yüzde 34,8’i vakit namazlarını kılıyor. Çalışmayanların yüzde 51’i namaz kılarken, çalışanlarda bu oran yüzde 29,4’e iniyor. Evli olanların namaz kılma oranı yüzde 45, dullarda ise yüzde 57,7 hesaplandı. Ülke genelinde erkeklerin yüzde 57,4’ü cuma namazını her zaman kıldığını yüzde 7,2’si hiçbir zaman kılmadığını belirtiyor.

Yüz kişiden 83’ü: Oruç tutarım

Türkiye genelinde “Sağlığım elverdiği sürece Ramazan ayında oruç tutarım” diyenlerin oranı yüzde 83,4 olarak gerçekleşirken, yüzde 7,3’ü sağlığının el vermediği için tutamadığını, yüzde 2,5’i ese hiç oruç tutmak istemediğini açıklıyor. Kadınların oruç tutma oranı yüzde 86 iken, bu oran erkeklerde yüzde 80,7’de kalıyor. Yaşlandıkça oruç tutma oranı düşüyor. Dul olanların oruç tutma oranı yüzde 73,5 iken, evlilerde bu oran yüzde 85,1 olduğu ortaya çıktı. Maddi durumu uygun olduğunda her yıl zekat verdiğini belirtenlerin oranı yüzde 71,9, uygun olsa bile vermediğini söyleyenler ise yüzde 1,1 olarak gerçekleşti.
Türkiye genelinde hacca gittiğini belirtenlerin oranı yüzde 6,6, hacca gitmediğini ama imkanı olursa gitmek istediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 84,9, hacca gitmek yerine muhtaç birisine yardım etmeyi tercih ettiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 3,2 oldu. Yaş arttıkça hacca gidenlerin oranı artıyor. Kişilerin hacca gitme durumu eğitim seviyelerine göre incelendiğinde lisans ve üstü mezunların yüzde 6,5’i, okur-yazar olmayanların yüzde 1,4’ü hacca gitmek yerine muhtaç birisine yardım etmeyi tercih ettiğini belirtiyor.

Kadınların yarısı Arapça okuyor

Kur’an-ı Kerim’i Arapçasından okumayı bildiğini belirtenlerin oranı yüzde 41,9, bilmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 57’i buldu. Yaş arttıkça Kur’an-ı Kerim’i Arapça okumayı bildiğini belirten kişi oranının azaldığı görüldü. Erkeklerde Kur’an-ı Kerim’i Arapça okumayı bildiğini belirtenlerin oranı yüzde 34,3 iken, bu oran kadınlarda yüzde 49,6’a yükseliyor.

İçki içmek, nazardan kurtulmak

Ülkemizde “Sarhoş olmayacak kadar içki içmek günah değildir” ifadesine katılanların oranı yüzde 6,4, katılmayanların oranı ise yüzde 87,6 oldu. Eğitim seviyesi yükseldikçe “Sarhoş olmayacak kadar içki içmek günah değildir” diyenlerin oranı da genel olarak artıyor.
Nazardan kurtulmak için kurşun döktürmenin doğru olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11,7, yanlış olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 79,3 oldu. Eğitim durumuna göre ise söz konusu kanaati okur-yazar olmayanların yüzde 16,2’si, lisans ve üstü mezunların yüzde 7,9’u doğru buluyor.

Araştırmadan çok ilginç sonuçlar var. Yarın faiz, trafikte kuralları çiğnemeye varıncaya kadar Türk halkının olaylara bakışını öğreneceğiz.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.