Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

8Tem/140

2014 Yılı Mali Tatil Uygulaması 01 – 21 Temmuz 2014

malitatil1  2014 Yılı Mali Tatil Uygulaması

2014 YILI MALİ TATİL UYGULAMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Sayın Üyemiz,

Bildiğiniz üzere; 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun, 28.03.2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş; yine bu Kanun’a ilişkin 1 Sıra No’lu Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ ve Sosyal Güvenlik Uygulamaları ile ilgili olarak 5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’un 2 nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ 30.06.2007 tarih ve 26568 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanmıştır.

5604 Sayılı Kanunun 1 İnci Maddesinin (1) numaralı fıkrasında, "Her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil uygulanır.” denilmektedir.

Buna göre, 2014 yılında mali tatilin başlangıç tarihi 01 Temmuz 2014, bitiş tarihi ise 20 Temmuz 2014 olacaktır. (20 Temmuz Pazar gününe rastladığı için son gün 21 Temmuz’dur.) Verilme süresinin son günü mali tatil süresine veya mali tatilin son gününü izleyen yedinci güne rastlayan vergilere ilişkin beyannamelerin 2014 yılı için 31 Temmuz’a kadar verilecektir. (27 Temmuz Pazar, 28–29–30 Temmuz Ramazan Bayramına rastladığı için son gün 31 Temmuz’dur.)

Bu beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi de 31 Temmuz’a uzamış sayılacaktır.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri doğrultusunda;

1. VERGİ VE FAİZLERİ: Vadesi mali tatile rastlayan; vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi,

2. UZLAŞMA VE İNDİRİM TALEPLERİ: Vergilere ve kesilen cezalara karşı yapılacak uzlaşma talepleri ile kesilen cezada indirimden yararlanmak için yapılacak başvuruların süreleri,

3. VERİLECEK BİLGİLER: Bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi zorunlu olan bilgilerin verilmesine yönelik süreler.

4. MUHASEBE VE VERGİ KONULU DAVA AÇMA: Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri mali tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar. Belirtilen süreler, mali tatil süresince işlemez.

5. DEFTER VE BELGE İBRAZ TALEPLERİ: İnceleme yapmak amacıyla defter ve belgelerin ibrazı mali tatil süresi boyunca talep edilemez. Ancak, aramalı incelemeler bu durumun dışındadır.

6. BİLGİ İSTEME TALEPLERİ VE TEBLİGAT SÜRESİ: Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç olmak üzere, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına mali tatil süresi boyunca bildirilmez. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlar.

7. KANUNİ VE İDARİ SÜRELERİN SONA ERMESİ: Mali tatilin sona erdiği günü izleyen 7 (yedi) gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7. (yedinci) günün mesai saati bitiminde sona ermiş olacaktır.

8. MALİ TATİLDE İSTİSNA UYGULAMASI: Gümrük İdareleri, İl Özel İdareleri ve Belediyeler tarafından tarh ve tahsil edilen vergi, resim ve harçlar ile ilgili uygulamalarda mali tatil dikkate alınmaz.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.