Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

7Haz/140

İngiltere daha çok mesleki eğitim değil, derece ihtiyacı – Mesut UĞUR

mesut uğurKıymetli Dostlar,

Çıraklıkla yapılan meslek eğitimi (3-4 gün iş  yeri, 1-2 gün okul) olan ülkelerin ürettikleri malların kalitesi hem üst düzeyde, hem de genç işsizlik en az bu ülkelerde var.

Bir çok ülke üniversite mezunu genç işsizleri kendilerine dert yaparken Türkiye olarak biz bunu dert yapmıyoruz. Her gencimiz üniversiteyi bitirsin, ondan sonra işsiz kalırsa İşkur’un sınırsız kaynaklarıyla onlara tekrar meslek edindiririz diye düşünüyoruz. İşkur kaynakları da sınırlı. Bu kaynaklar üniversiteden yeni mezun olup iş bulamayanlara değil uzun yıllar çalıştıktan sonra orta yaşta işten çıkarılmış veya kendi işini kurup başarılı olamamış kişilerin tekrar meslek hayatına döndürülmeleri için kullanılmalı.

Üniversiteye gitmesi normalde mümkün olmayan fakat ülkemizdeki gibi bir şekilde üniversiteye yerleştirilen (YÖK insan kaynakları planlamasını ciddiye aldığını, ihtiyaca göre kontenjan açtığına 18 yıldır tanık olmadım), 2 yıl veya 4 yıl doğru dürüst bir şey öğretilemeyen on binlerce gence ayrılan kaynak ve daha sonra ellerindeki bu diplomalarla iş bulamadıkları için İşkur tarafından meslek edindirme kursuna gönderilen, cebine harçlık konulan bu on binlere ayrılan kaynak,  bizi şimdiye kadar koyduğumuz hedeflere taşımadığı gibi bundan sonra da taşıması zor olacak. (Kamu plansız şekilde üniversite bitirtilen gençleri kendi okudukları meslekleri dışında istihdam etmektedir, mesela polis olarak).

MEB Talim Terbiye Kurulu ise “Vocational Traning” kavramını ya duymamış veya anlamamış durumda. Meslek liselerine Fen liselerinde ve Anadolu liselerinde okutulacak kadar haftada 6 saat matematik, 2 saat fizik, 2 saat kimya, 3 saat biyoloji toplam 13 saat fen dersi koymakta. Meslek lisesine giden biri haftanın 3-4 gününü iş yerinde çırak olarak geçirmesi gerektiğine göre bu dersleri nasıl, ne zaman, nerede okuyacak? Bu gençlerin asıl ihtiyacı olan ana dil (kendini ifade edebilme, ufak tefek sözleşme yazabilme…), yabancı dil (globalleşme..), spor (sosyalleşme..) vs. dersleri ne zaman yapacak? 

Ülkemizin en başarılı makine üreticilerinden biri olan inşaat makineleri üreticisi Hidromek’te başarısını lise seviyesindeki Vocatinal Traning e borçlu. Firma bünyesindeki meslek lisesinde 110 öğrenci mekanikerlik, elektricilik, torna ve frezecilik öğreniyor hem de lise eğitimini alıyorlar. Bu gençlerimiz meslek lisesi eğitimini bu şekilde yaptıkları için üniversiteye gitmeseler dahi 20 yaşında asgari ücretin neredeyse iki katıyla iş yaşamına başlayabiliyorlar. 

Bu uygulama ülkemizin bu firmasında başarıyla uygulanabiliyorsa demek ki başka kurumlarımızda da uygulanabilir…

Bunun için müneccim olmaya gerek yok, vesselam.

Mesut Uğur 

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.