Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

7Nis/140

BEYNİMİZDEKİ ELEKTRİĞİ DUA EDEREK ETKİLEYEBİLİR MİYİZ? – Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan

zülfikar özkan y doçBEYNİMİZDEKİ ELEKTRİĞİ DUA EDEREK ETKİLEYEBİLİR MİYİZ? - Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan

Dua, bir kimsenin kendisi veya başkası hakkında bir dileğine bir arzusuna kavuşması için Allah'a yalvarmasıdır. Dua ile kişi insanların iyiliğini ister ve olumlu taraflarına yoğunlaşır. İnsanların kötülüğünü istemek dua değil, bedduadır.

Beddua bir insanın başına kötü olayların gelmesi için yapılan duadır.

Dua, insanın Allah katındaki değerini artırır. “Ey Muhammed, de ki: Duanız olmasa Rabbim size niye değer versin.” (Furkan, 77) ayeti buna işaret etmektedir.

Yüce Allah'ın verdiği nimetlere şükretmek için dua ederiz. Duada zihin hep olumlu duygu ve düşüncelere yönelir.

Dua, yönlendirilmiş beyin dalgasıdır. İnsanlar arası ilişkilerin her ne kadar, dudaktan kulağa doğru geliştiği kabul edilirse de, gerçekte ilişkiler beyinden beyine doğru akar gider. Çoğu zaman bunu hissederiz ve fark ederiz, fakat adlandıramayız. Sezgi, beynin gelen dalgaları önceden algılamasıdır!

Beyin dalgalarını kontrol ederek, sinirlenmeyen, aşırı heyecana kapılmayan, zihnini yaratıcılık ikliminde tutabilen bir insan haline gelebiliriz. Bunu dua yaparak gerçekleştirebiliriz.

Dua, beyninizden belli bir amaca yönlendirilmiş dalga olarak açığa çıkar ve hedefe ulaşır. Dua ile beyin dalgalarını değiştirebiliriz.

Beynimizde elektrik vardır ve bu elektrik faaliyeti dalga olarak yayılır. Bu elektriksel faaliyetler sorun çözerken, rahatladığımız zaman, hafif uykudayken, derin uykudayken, virajlı bir yolda araba kullanırken ve daha pek çok durumda değişir.

Alfa dalgalarının frekansları 8-13 Hz, beta dalgalarının ki 14- 40 Hz arasındadır.
Beyin dalgaları ile yaratıcılık arasında ilişki vardır. Bu sebeple beynin elektriksel çalışmasını düzenlemek zorundayız. Beyin dalgalarına bakarak duygularımız hakkında önemli bilgiler öğrenebiliriz. Bir insanı beyin dalgalarını inceleyerek, o kişinin depresyon mu geçirdiğini, kafasının karışık mı, yorgun mu, sinirli mi olduğunu anlayabiliriz.

Dua eden kimse rahatlar ve gevşer. Beta dalgaları, stresli olduğumuz, problem çözmeye çalıştığımız, fazla meşgul olduğumuz zamanlarda yayılır.

Beyin rahatlayınca ve gevşeyince alfa dalgaları yayıyor. Alfa düzeyinin, zihin ve beden üzerinde sakinleştirici ve gevşetici etkisi vardır. Rahatlayınca, heyecan yatıştığında alfa dalgaları devreye giriyor. Bir konferansa ara verip, bahçeye çıkan konuşmacının beyni alfa dalgası yaymaya başlıyor.

O halde dua ederken beyin dalgalarını beta düzeyinden, alfa düzeyine çekebiliriz. Başka bir ifadeyle beyindeki elektrik akımını değiştirebiliriz. Çünkü bedenimiz ve zihnimiz derinden sakinleyip gevşediği zaman, beyin dalgalar değişir ve yavaşlar. Bu durumda beyin alfa dalgaları yayar. Beyin uyanık, meşgul ve faal bilinçte olduğu zaman ise beta düzeyinde dalgalar üretir.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.