Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

9Ara/130

Diyarbakır; / Edip Tekkol

SAM_7468_thumbDiyarbakır; / Edip Tekkol

Diyarbakır; Selçuklular, Eyyübiler, Artuklular, Timurlular, Akkoyunlular ve Osmanlılar gibi Türk Devletlerinde önemli bir Türk Kültür ve Medeniyet merkezi idi.

Türk Büyüklerinden Uzun Hasan (Akkoyunlu Hükümdarı), Molla Gürani (Fatih'in Hocası), İbrahim Gülşeni (Mutasavvıf), Ziya Gökalp (Düşünür-Mebus), Süleyman Nazif (Edebiyatçı-I.Cihan Harbinde Musul, Basra, Bağdat Valisi), Ali Emiri Efendi (Tarihçi, Millet Kütüphanesi'nin Kurucusu- Osmanlı Defterdarı), Cahit Sıtkı Tarancı (Şair), Celal Güzelses (Musiki Üstadı) gibi nice Devlet-Sanat ve Fikir Adamlarını yetiştiren Diyarbakır; Mart 1916-Temmuz 1917 arasında yaklaşık 1,5 yıl Gazi Mustafa Kemâl ATATÜRK'ü bağrında barındırmış, 2 Nisan 1926'da Diyarbakır Belediye Meclisi'nin Kararı ile kendisini "Diyarbakır'ın Fahri Hemşehrisi" olarak kabul ederek bağrına basmış bir Türk şehridir.

Diyarbakır halkının bu arzusunu büyük bir memnuniyetle kabul eden ATATÜRK 5 Nisan 1926'da Diyarbakır halkına aşağıdaki 'Hitabe'yi yollar; "Ben Türkeli'nin kahraman bir bucağındanım…oraya Bekir Diyarı diyorlar. Fakat özünde Türk diyarıdır…Bizim diyarımız Oğuz Türk'ün has konağıdır, biz de bu konağın çocuklarıyız…Türk eli bir bütündür ve yeryüzünde yalnız o büyüktür. Her yeri dolduran Türk'tür ve her yanı aydınlatan Türk'ün yüzüdür. Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı hep aynı ırkın evlâtları, hep aynı cevherin damarlarıdır..." (Bu Hitabe Diyarbekir Gazetesi'nin 26 Eylül 1932 tarih ve 566/66 sayılı baskısında yayınlanmıştır.)

15–16 Kasım 1937'de Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Atatürk Diyarbakır'ı 2.defa ziyaret eder. Ardından Bakanlar Kurulu Kararı ile Diyarbekir ismi Diyarbakır olarak değiştirilir.

16 Kasım 2013'te Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı sıfatıyla Mesut Barzani Diyarbakır'a getirtilip ağırlanır. Onun ağzıyla Güneydoğu Anadolu 'Kuzey Kürdistan', Diyarbakır 'Amed' olarak ifade edilir.

I.Cihan Harbinde Musul, Basra ve Bağdat Valiliği yapmış olan Diyarbakır'lı Süleyman Nazif'in 1917 yılında yayınladığı 'Batarya ile Ateş' adlı eserindeki şu ibareler kulağımızda küpe olmalıdır; "Milletine, Vatanına, Tarihine ihanet eden fert ve milletlerin hiç birini unutma Türkoğlu”

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.